Roman Abramovici, prietenul lui Vladimir Putin, a cerut revocarea sancțiunilor împotriva sa! Ce decizie s-a luat la acuzația finanțării războiul dintre Rusia și Ucraina
În urmă cu ceva timp, Roman Abramovici, fostul patron de la Chelsea, a cerut revocarea sancțiunilor dictate împotriva sa ca urmare a declanșării, de către Rusia prietenului Vladimir Putin, războiului din Ucraina.
După cum se știe deja destul de bine, la scurt timp după începerea agresiunii neprovocate a regimului de la Kremlin asupra țării vecine României, Uniunea Europeană, dar și Regatul Unite al Marii Britanii, recent retras din blocul comunitar la momentul respectiv, au decis să sancționeze companiile rusești și oamenii de afaceri din această țară care au întreprins de-a lungul timpului diferite activități economice cu statul, și care făceau acest lucru și la momentul începerii războiului, întrucât s-a considerat că astfel entitățile respective susțin financiar această cauză.
Lui Roman Abramovici i-au fost blocate conturile pentru că s-a considerat că a susținut financiar războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina
Pe această listă s-a regăsit și Roman Abramovici, care, din acest motiv, s-a trezit cu conturile blocate, fapt ce l-a determinat la scurt timp să se retragă de la Chelsea, club pe care i l-a cedat americanului Todd Boehly.
Decizia luată împotriva miliardarului rus a venit ca urmare a unor documente din care a reieșit că acesta a pompat mai multe milioane de lire sterline către doi indivizi, considerați unii dintre „valeții” lui Vladimir Putin.
În mod evident, Roman Abramovici, în prezent în vârstă de 57 de ani, a negat aceste acuzații, și a cerut în instanță să i se deblocheze conturile și, în plus, a solicitat și despăgubiri în valoare de 865.000 de lire sterline, pentru prejudiciile de imagine generate de toată această controversă.
Fostul patron de la Chelsea a pierdut apelul, astfel încât sancțiunile dictate împotriva lui rămân valabile
Doar că magnatul nu a avut parte de câștig de cauză în nici una dintre cele două spețe, informează The Sun. El a pierdut apelul formulat împotriva Uniunii Europene în prima situație și, ca o consecință firească, s-a considerat, în mod evident, că nu se susține nici cererea de a fi despăgubit.
Curtea Europeană de Justiție a considerat deci drept admisibile suspiciunile legate de faptul că Abramovici a finanțat indirect regimul de la Kremlin, prin afacerile derulate de el cu statul, deci și războiul din Ucraina.
S-a ajuns chiar la concluzia că el a fost până nu cu mult timp în urmă chiar unul dintre cei mai prolifici sponsori ai Moscovei, prin intermediul uneia dintre companiile la care este acționar majoritar, „Evraz”, care reprezintă unul dintre cei mai mari jucători pe piața mondială de producție de oțel și minerit.
Așadar, conturile lui Roman Abramovici din Uniunea Europeană și Marea Britanie rămân înghețate, cel puțin pentru moment.