Un teren viran în urmă cu opt ani a fost transformat treptat în arenă europeană. Naționalele persoanelor cu probleme sociale din Bosnia-Herțegovina, Cehia și Ungaria au venit în Calea Torontalului, în Timișoara, pentru a înfrunta deținătoarea titlului. La început trebuiau să participe mai multe națiuni, dar factorul economic le-a întors din drum pe Serbia și Croația.
Lotul României s-a împărțit în două, astfel că „tricolorii” au participat cu două echipe în competiție. Antrenorul reprezentativei noastre, Mihai Rosus, împreună cu alți voluntari au făcut eforturi enorme, iar Arena Metanoia a devenit o casă primitoare.
Competiția aflată sub oblăduirea UEFA Grassroots și Homeless World Cup, campionat câștigat și de România, a început sâmbătă. Echipa I „roșie” a campionilor a învins Ungaria cu 8-2 în primul joc, Bosnia, principala contracandidată a fost de asemenea întrecută la scor în tur: 9-2 iar Cehia a cedat cu 14-3. Simoniac și compania au trecut apoi duminică de România II cu 8-1. În manșa secundă, maghiarii au fost din nou victime ușoare, scor 9-2. Meciul-vedetă a fost împotriva Bosniei, care câștigase la rândul ei toate jocurile cu excepția celui direct de duminică. Vizitatorii au condus pe final cu 4-2 și titlul era în pericol, dar două goluri în ultimele zece secunde au păstrat practic trofeul european în țară. Ultimele două meciuri, cu Cehia, scor 8-1, și cu România II, 8-6, au fost o formalitate.
România I i-a avut în componență pe frații Laurențiu și Cristi Simoniac, Petru Romnaneanțu, Alex Moricz, Florin Jivan – golgheterul competiției, Bebe Ulmet și Marius Gheorghiu. România II a fost de asemnea pregătită de Rosus, iar aceasta a asigurat practic turneul pentru colegii „roșii” după ce a remizat în manșa 2 cu Bosnia, partidă încheiată tot cu scorul de 4-4.
Bucuria finală a fost de nestăvilit pentru tinerii care se ghidează după sloganul asociației Fotbal de Stradă Metanoia: „Un meci, o cupă, o viață,… nu o pierde!”. După decernarea trofeului major al turneului sărbătoarea a continuat chiar împreună cu adversarii. Trebuie precizat că toate meciurile s-au desfășurat sub semnul fair-play-ului. Inclusiv micuța galerie română nu a ezitat să scandeze și numele adversarilor. După fotografii a venit rândul ca străinii să guste mititeii care sfârâiau deja de ceva vreme pe grătarele de lângă arenă. Arbitrajul a fost asigurat și de un supervizor din Olanda. Toate formațiile au primit medalii și/sau cupe. Locul 2 a fost ocupat de Bosnia iar pe podium a urcat și România II. Ungaria și Cehia s-au clasat pe 4 și 5.
„Vreau să dedic soției mele și copilului meu această victorie și sunt bucuros că am reușit încă o dată să fim campioni europeni, e un lucru fantastic. Mulțumesc lui Dumnezeu că ne-a dat vreme frumoasă, a fost alături de noi. Totul a fost okay, sperăm să mergem în Chile, să vină sponsorii pentru că am păstrat cupa”, a declarat Mihai Rosus, antrenorul României.
Obiectivul următor al naționalei homeless e să ajungă să lupte pentru titlul mondial în Chile (19-26 octombrie), dar pentru acest lucru echipa are nevoie de un mai mare sprijin financiar. Marea durere a echipei noastre fiind tocmai aceasta, nepăsarea cu care sunt tratați deși au făcut până acum multă cinste țării prin reprezentațiile de afară și acum chiar și acasă la Timișoara prin competiția organizată impecabil.
Ungaria și Cehia, cu fete în teren
Un aspect inedit al competiției dedicate persoanelor cu probleme sociale din Europa a fost modul în care au fost compuse loturile Cehiei și Ungariei. Prima a avut în poartă o fată, care a încercat, deși în majoritatea timpului fără succes, să păstreze poarta cât mai puțin neafectată de goluri. Maghiarii au avut în schimb o întreagă linie formată din fete, deci practic o adevărată echipă mixtă între sexe, ținând cont că partidele se desfășoară în sistem 3+1 pe un teren cu matinelă. Nici Ungaria nu a avut însă foarte mult succes în clasamentul final, unde s-a clasat pe locul 4, dar l-au dat pe jucătorul competiției, decarul Laszlo Toth fiind desemnat la festivitatea de premiere „best player”. Maghiarii au punctat la capitolul surpriză și pe banca tehnică, fiind pregătiți de un antrenor cu origini africane. Titlul de cel mai bun portar al competiției i-a revenit goalkeeperului Bosniei, Mirza Beganovic.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER