S-a aflat unde și cu cine a văzut Nicolae Ceaușescu finala de neuitat dintre Steaua și Barcelona, din 1986: „A băut din vinul făcut chiar de el!”
Duelul dintre Steaua și Barcelona, din 1986, unul de neuitat pentru roș-albaștri, care au câștigat atunci Liga Campionilor, are parte în continuare de povești speciale.
Nicolae Ceaușescu n-a urmărit de acasă finala de poveste în care Helmut Duckadam a fost eroul roș-albaștrilor, ci a făcut-o în Club Floreasca, acolo unde a băut câteva pahare din vinul făcut chiar de el, după cum a mărturisit Dumitru Burlan, cel care asigura paza și protecția președintelui Ceaușescu și a conducerii superioare a statului.
Clubul Floreasca era locul de agrement al familiei Ceaușescu. Construit în anul 1949, clubul se află pe actualul Bulevard Eliade, la numărul 1, la cîteva zeci de metri de Palatul Primăverii.
Ce a făcut Nicolae Ceaușescu în timpul finalei Steaua – Barcelona? „A băut din vinul făcut chiar de el!”
„Nu a văzut meciul la reședința din Primăverii. Cu siguranță, l-a văzut la Club Bazin, așa cum denumeam noi actualul Club Floreasca! Acolo este un salon mai intim unde se desfășurau astfel de activități de recreere, juca șah, marea pasiune a dumnealui. Cine participa la astfel de activități și cu cine a văzut meciul? Anturajul președintelui în astfel de situații era compus din apropiați precum Ștefan Andrei, fost ministru de externe, Manea Mănescu, fost prim-ministru, Constantin Olteanu, fost ministru al apărării și Gheorghe Pană, fost primar al Capitalei. Andrei și Olteanu erau și microbiști, primul suporter și protector al Universității, în perioada Craiova Maxima, al doilea apropiat al Stelei”, a spus Dumitru Burlan, conform playsport.ro.
„Dacă ar fi fost prezentă, doamna Ceaușescu ar fi comandat șampanie Cordon Rouge, preferata dumneaei. Așa, Ncolare Ceaușescu a băut câteva pahare din vinul făcut chiar de el! Avea la reședința de la Snagov o vie pe care o îngrijea și din ai cărei struguri i se făcea vin din care avea mereu în casă. Nu bea mai mult de cîteva pahare din cauza problemelor de sănătate. La fel, îi plăcea să stea la grătar și să întoarcă cotletele”, a mai afirmat colonelul în retragere, care a lucrat în Direcția 5 a Securității.
În 2020 s-au împlinit 34 de ani de la finala câștigată de Steaua la Sevilla.
7 mai 1986, finala Cupei Campionilor de la Sevilla
Steaua – F.C. Barcelona 2-0 (0-0, 0-0, 0-0)
Stadion: „Sanchez Pizjuan” din Sevilla Spectatori – circa 70.000. Șuturi: 15-18 (pe poartă: 2-5). Cornere: 1-9.
Au marcat din loviturile de la 11 metri: LĂCĂTUȘ și BALINT.
STEAUA (antrenori: Em. Jenei și A. Iordănescu): DUCKADAM – IOVAN, BUMBESCU, BELODEDICI, BĂRBULESCU – BĂLAN (min. 73 IORDĂNESCU), BALINT, BOLONI, MAJEARU – LĂCĂTUȘ, PIȚURCĂ (min. 112 RADU II).
F.C. BARCELONA (antrenori: T. Venables și A. Harris): URRUTI – GERARDO, MIGUELLI, ALESANCO, J. ALBERTO – VICTOR, SCHUSTER (min. 84 MORATALLA), MARCOS, PEDRAZZA – ARCHIBALD (min. 111 Alonso), CARRASCO.