„Să le fie retrase pașapoartele românești!”. Votul pentru UE din Republica Moldova a făcut-o să își iasă din minți
Votul pentru UE din Republica Moldova a făcut-o pe sportiva care a cucerit o medalie de argint la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 să își iasă din minți.
Luptătoarea Anastasia Nichita, în vârstă de 25 de ani, care a fost desemnată „sportiva anului 2023” în Republica Moldova, și-a vărsat nervii printr-o postare făcută pe contul personal de Instagram.
Anastasia Nichita cere retragerea pașapoartelor românești pentru cetățenii care au votat „NU”
În cursul zilei de duminică, 20 octombrie 2024, cetățenii Republicii Moldova au fost chemați la urnele de votare pentru alegerile prezidențiale și pentru referendumul privind aderarea țării lor la Uniunea Europeană.
Imediat după ce a văzut rezultatele, luptătoarea Anastasia Nichita, în vârstă de 25 de ani, care a fost desemnată „sportiva anului 2023” în Republica Moldova, fiind și medaliată cu argint la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, a transmis un mesaj ferm prin intermediul rețelelor de socializare.
Concret, aceasta solicită retragerea pașapoartelor românești de la cetățenii care au votat „nu” la referendumul organizat duminică, 20 octombrie 2024.
„Propun să fie extrase toate pașapoartele românești de la cei care au votat NU în Uniunea Europeană. Iar moldovenii din Europa care au votat NU să fie deportați în Republica Moldova! Stai, nu, în Siberia mai bine!”, a scris Anastasia Nichita, în postarea pe care a făcut-o pe Instagram
Cum arată rezultatele preliminare
Conform rezultatelor preliminare centralizate de Comisia Electorală Centrală după numărarea voturilor din 99,32% din totalul celor 2.219 secţii de votare, puţin peste 50% dintre participanţii la referendum – mai exact 50,37% – au răspuns cu „DA” la întrebarea „Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”, în timp ce 49,63% dintre cei prezenți la secțiile de votare s-au opus acestei iniţiative.
„Reamintim că, pentru ca referendumul republican să fie declarat valabil, la el trebuie să participe cel puţin o treime din numărul de persoane înscrise în listele electorale. Legea se consideră adoptată dacă pentru aceasta a votat majoritatea cetăţenilor care au participat la referendum. Comisia va prezenta Curţii Constituţionale un raport despre cum s-au desfăşurat alegerile. (…) În termen de zece zile, Curtea Constituţională va confirma sau va infirma rezultatele plebiscitului”, a explicat preşedinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman, notează Agerpress.
În ceea ce privește alegerile prezidențiale din Republica Moldova, rezultatele preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală după numărarea voturilor din 98.15% din totalul celor 2.219 secţii de votare arată că Maia Sandu, care este susţinută de Partidul Acţiune şi Solidaritate, aflat la guvernare, a întrunit 41.83% din sufragii (633.403 voturi), în timp ce candidatul Partidului Socialist din Republica Moldova, Alexandr Stoianoglo, a obţinut 26.40% (399.740 voturi).