Safeguarding, noua „sperietoare” din sport! „A venit vremea ca și România să se alinieze standardelor internaționale în acest domeniu sensibil”. SPECIAL

Safeguarding, noua „sperietoare” din sport! „A venit vremea ca și România să se alinieze standardelor internaționale în acest domeniu sensibil”. SPECIAL
  • Publicat:
  • Actualizat:

Cristian Jura, judecător la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, a analizat marile controverse din sport a anului care tocmai s-a încheiat, 2024.

Un an în care am avut nenumărate procese, cele mai cunoscute fiind cele în care au fost implicate jucătoarea de tenis Simona Halep și gimnasta Ana Bărbosu.

Safeguarding, noua temă de interes în sport! Ce înseamnă și de ce este nevoie 

Unul dintre cei mai competenți oameni pe zona de drept sportiv a explicat cum a văzut scandalurile apărute și ce se ca întâmpla pe viitor..

Safeguardingul e tema de interes pentru anii ce vin în sportul românesc, un domeniu măcinat de abuzuri și nedreptăți.

ProSport: Domnule Jura, în calitate de specialist, de expert în dreptul sportului, ne puteți spune cum a fost influențat sportul de dreptul sportului, de zona juridică?

Cristian Jura: Din păcate, în 2024, a existat o influență foarte mare a dreptului în fenomenul sportiv, iar anumite efecte ale deciziilor de dreptul sportului luate în 2024 se vor resimți inclusiv în anul 2025. Așadar sunt anumite decizii care pot influența viața sportivilor, unele cluburi sau chiar federațiile.

Am folosit expresia „din păcate” deoarece consider că toate rezultatele ar trebui să fie obținute în cazul unor competiții dominate de fair-play și nu decise de diferite comisii în cadrul unor proceduri judiciare.

Dar este evident că nu trăim într-o lume perfectă a sportului și atunci intervenția unor proceduri jurisdicționale este inevitabilă.

Care considerați că ar fi cele mai importante decizii legale, juridice care au influențat sportul anul trecut?

Le-aș aminti pe cele care au avut un impact mare, din multe punte de vedere, inclusiv mediatic. Consider că dreptul sportului a jucat un rol esențial în cauza Halep, cauza Bărbosu, situația apărută la meciul dintre echipa națională a României și Kosovo, cauza câștigată de Federația Română de Tenis în ce privește sistarea finanțării, dar aș aminti și radierea Asociației Municipale de Fotbal București sau recursul în interesul legii în materie de arbitraj.

„Deciziile de la TAS pot fi supuse testului legalității la Tribunalul Federal Elvețian”

Ne puteți oferi câteva elemente legate de fiecare cauză în parte?

Cred că la 12 septembrie 2023 am trăit cu toții un șoc atunci când Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) a anunțat că un tribunal independent a suspendat-o pentru o perioadă de patru ani, ca urmare a unor încălcări ale Programului Anti-Doping în Tenis (TADP).

Suspendarea provizorie a început în octombrie 2022.

Abia în martie 2024, Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv de la Laussane a redus suspendarea de la 4 ani la 9 luni. Remarcăm durata destul de lungă a procedurilor legale și diferența foarte mare dintre suspendarea inițială și suspendarea decisă de Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv.

Despre cazul Ana Bărbosu ce ne puteți spune?

Ne aflăm în fața unui moment forte sensibil, când câștigarea unei medalii la Olimpiada de la Paris a fost decisă de Divizia Ad-Hoc a Tribunalului pentru Arbitraj Sportiv de la Laussane.

A fost un moment cu o încărcătură emoțională foarte mare, cu un impact mediatic uriaș. Deciziile de la TAS pot fi supuse testului legalității la Tribunalul Federal Elvețian, ceea ce s-a și întâmplat. Deocamdată medalia a fost acordată sportivei noastre, dar putem vorbi de certitudini abia în momentul în care se va pronunța Tribunalul Federal Elvețian.

Care a fost situația de la meciul România-Kosovo din 15 noiembrie 2024?

Și aici suntem într-o situație în care o comisie a UEFA a decis rezultatul unui meci. Nu doresc să reiau filmul evenimentelor, am trăit cu toții acele momente de confuzie de la sfârșitul meciului, nu cred că se va schimba rezultatul, dar remarc că și Federația Română de Fotbal și Federația de Fotbal din Kosovo au făcut apel la Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

FRF consideră mult prea drastice sancțiunile primite, în timp ce kosovarii speră că decizia de a pierde meciul la masa verde poate fi anulată

La Federația Română de Tenis, ce s-a întâmplat?

Curtea de Apel a dat câștig de cauză Federației Române de Tenis împotriva Agenției Naționale pentru Sport (ANS) pentru sistarea unor finanțări.

O situație legală destul de complicată. Abia în decembrie 2024 a existat o hotărâre definitivă de instanță care a clarificat situația. De remarcat că FRT a avut procese și pentru finanțările din 2017 și 2018.

„Manipularea competițiilor sportive înseamnă un aranjament”

Să revenim la fotbal, Asociația Municipală de Fotbal București…

Este o decizie a unei instanțe judecătorești, din septembrie 2024, care a produs un cutremur în lumea sportului. Practic, Asociația Municipală de Fotbal București a fost radiată din Registrul asociațiilor ținut de instanță pentru motive de nelegalitate.

Este o decizie care afectează sistemul Asociațiilor Județene de Fotbal, urmează să vedem care vor fi soluțiile identificate pentru remedierea situației.

Este clar că există o influență mare a dreptului asupra sportului, numai din cele prezentate. Ce credeți că ne așteaptă în 2025?

La sfârșitul anului 2024, chiar în decembrie, România a semnat Convenția Consiliului Europei privind manipularea competițiilor sportive sau Convenția de la Macolin.

Convenția are ca obiective principale prevenire, detectarea și sancționarea manipulării naționale sau transnaționale a competițiilor sportive naționale și internaționale și să promoveze cooperarea națională și internațională dintre autoritățile publice implicate, precum și cu organizațiile care activează în domeniul sportului și al pariurilor sportive, cu scopul de a combate manipularea competițiilor sportive.

Din perspectiva Convenției de la Macolin ”manipularea competițiilor sportive înseamnă un aranjament, act sau omisiune intenționată cu scopul de a modifica în mod necorespunzător rezultatul sau derularea unei competiții sportive, pentru a elimina integral sau parțial caracterul imprevizibil al respectivei competiții sportive, în vederea obținerii unui avantaj necuvenit pentru sine sau pentru alții” și se referă la pariuri sportive ilegale, pariuri sportive nereglementate și pariuri sportive suspecte, inclusiv infracțiuni legate de manipularea competițiilor sportive, spălarea banilor rezultați din manipularea competițiilor sportive.

Deocamdată România a semnat această Convenție, dar va intra în vigoare numai după ratificare. Cred că este o Convenție interesantă care merită atenție pe viitor, mai ales după ce va intra în vigoare.

Și o altă temă care cred că va fi de mare actualitate în 2025 și în anii care urmează este Safeguardingul în sport sau mediul sigur pentru desfășurarea activităților sportive.

Dumneavoastră ați prezentat un număr mare de situații care au legătură cu safeguardingul în sport și cred că a venit vremea ca și România să se alinieze standardelor internaționale în acest domeniu sensibil al mediului sigur pentru sportivi.

Ce înseamnă safeguardingul?

  • protejarea sportivilor de abuz, prevenirea vătămării și promovarea bunăstării lor.

Pentru cluburile și organizațiile sportive, aceasta se traduce prin:

  • politici și proceduri eficiente de salvgardare
  • coduri de conduită pentru sport
  • procese de recrutare sigure
  • instruire relevantă pentru personal și voluntari
Daniel Nazare / Autor
Peste 25 de ani de experiență în presa sportivă. A debutat ca jurnalist în 1997, în primul an de facultate, fiind redactor la ziarul ZIUA care avea, la acea vreme, un supliment de 4 pagini dedicat sportului. Apoi s-a transferat la Sportul Românesc, Evenimentul Zilei, ProSport (reporter special ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Armin Nicoară, săltat de poliția din Dubai! I-au percheziționat la sânge și apoi…
Armin Nicoară, săltat de poliția din Dubai! I-au percheziționat la sânge și apoi…
Au bătut palma cu Nico Williams! Salariu imens
Au bătut palma cu Nico Williams! Salariu imens
Strigăte și urlete de jale la priveghiul celor doi frați omorâți în Urziceni. Scenele sfâșietoare au avut loc în curtea casei lor
Strigăte și urlete de jale la priveghiul celor doi frați omorâți în Urziceni. Scenele sfâșietoare au avut loc în curtea…
Lovitură de proporţii! Fotbalistul crescut de academia lui Real Madrid a fost prezentat oficial în Superliga
Lovitură de proporţii! Fotbalistul crescut de academia lui Real Madrid a fost prezentat oficial în Superliga
"Săracul, era supărat". Talpan l-a sunat de urgenţă pe Becali. Patronul FCSB i-a răspuns şi a dezvăluit ce a vorbit…
Ce s-a ales de Selena, fosta membră a trupei Candy. E total schimbată, la 19 ani după ce a renunțat la cariera muzicală
Ce s-a ales de Selena, fosta membră a trupei Candy. E total schimbată, la 19 ani după ce a renunțat…
Mitică Dragomir şi Gigi Becali profită de scandalul Nordis, TUNUL care dă peste cap România
Mitică Dragomir şi Gigi Becali profită de scandalul Nordis, TUNUL care dă peste cap România
BANCUL ZILEI. Alinuța: – Doctore, sunt cleptomană! Nu mă pot opri din furat mașini
BANCUL ZILEI. Alinuța: – Doctore, sunt cleptomană! Nu mă pot opri din furat mașini
Dan Dungaciu:
Dan Dungaciu: "România are cea mai mare provocare de securitate în faţă de la clădirea comunismului"
Mesajul ASCUNS din cel mai faimos tablou din lume
Mesajul ASCUNS din cel mai faimos tablou din lume
Milionarul care l-a înlocuit pe Cristi Borcea în viaţa Alinei Vidican a împlinit 50 de ani: Ea mă menţine tânăr!
Milionarul care l-a înlocuit pe Cristi Borcea în viaţa Alinei Vidican a împlinit 50 de ani: Ea mă menţine tânăr!
Florin Salam a recunoscut DESPĂRȚIREA de Roxana Dobre! De ce a plecat soția manelistului de acasă
Florin Salam a recunoscut DESPĂRȚIREA de Roxana Dobre! De ce a plecat soția manelistului de acasă
Moscova, la picioarele lui Călin Georgescu. Decizia șefului serviciilor de informații ruse
Moscova, la picioarele lui Călin Georgescu. Decizia șefului serviciilor de informații ruse
Cum s-a petrecut, de fapt, tragedia din Mureș? Surioarele de 2 și 3 ani, care au căzut în apa înghețată a unui bazin de acumulare, au murit la spital
Cum s-a petrecut, de fapt, tragedia din Mureș? Surioarele de 2 și 3 ani, care au căzut în apa înghețată…
Mânuţele la control! Vedele din România, surprinse în ipostaze stânjenitoare cu mâna la...
Mânuţele la control! Vedele din România, surprinse în ipostaze stânjenitoare cu mâna la...
Jocuri gratuite oferite în februarie. Oferte pentru PC, săptămânal
Jocuri gratuite oferite în februarie. Oferte pentru PC, săptămânal
MApN a găsit două drone ruseşti cu încărcătură explozivă care s-au prăbuşit pe teritoriul României
MApN a găsit două drone ruseşti cu încărcătură explozivă care s-au prăbuşit pe teritoriul României
Este legal să montezi limitator de viteză în fața casei? Ce spune legea în 2025
Este legal să montezi limitator de viteză în fața casei? Ce spune legea în 2025
Ce mesaj copleșitor au transmis Theo Zeciu și Cesima după eliminarea de la Power Couple: „Chiar dacă am avut votul majorității...”
Ce mesaj copleșitor au transmis Theo Zeciu și Cesima după eliminarea de la Power Couple: „Chiar dacă am avut votul…
×