Secretele unui corp sănătos în viziunea lui Ovidiu Bojor, academicianul care a trăit 99 de ani. Care sunt alimentele pe care le consuma primele la micul dejun și cât sport făcea, zilnic, și după 90 de ani

Ovidiu Bojor, academicianul care a trăit 99 de ani, a spus clar care sunt secretele unui corp sănătos.

Ovidiu Bojor s-a născut pe 1 noiembrie 1924 la Reghin și a murit pe 14 februarie 2023, însă înainte să treacă în neființă  a dezvăluit cum a reușit să se mențină până la 99 de ani.

Academicianul care a trăit 99 de ani și-a spus toate secretele. Care sunt alimentele pe care trebuie să le consumi la micul dejun și cât sport făcea

Academicianul care a fost membru al Academiei de Științe Medicale a dezvăluit și care sunt alimentele pe care le consuma primele la micul dejun și care l-au ajutat să ajungă până la 99 de ani.

„La vârsta mea îmi permit să lucrez cel puțin 8 sau 10 ore pe zi, dacă la vârsta mea am aceeași greutate ca acum 30 de ani, înseamnă că toate merg bine.

Pentru mine medicamentul primordial este alimentația. Suntem ceea ce mâncăm. În funcție de calitatea alimentației, vorbesc acum de corpul fizic, dar care influențează și psihicul. Alimentația naturală, cât mai puțin procesată, împărțită în trei mese principale și două gustări pe zi, iar cantitativ – cantități foarte reduse. Totdeauna mă scol de la masă cu 10-15 minute înainte de a mă simți sătul. Și niciodată nu intru la masă ca să înfulec. Primul lucru, care e foarte important și pe care l-am moștenit din copilărie, un minut de reculegere, iar după aceea o să începi liniștit să mănânci”, spunea Ovidiu Bojor în 2019, conform Digi24.

„Mișcarea e foarte importantă și în fiecare dimineață fac o plimbare de 15-20 de minute și seara tot așa, 15-20 de minute înainte de culcare, mai ales în viața aceasta destul de sedentară pe care o duc, renunțând la foarte multe excursii pe care le făceam în trecut în munți, la sporturi de iarnă sau la mare natație, așa că trebuie să compensez… După masă acord 15-20 de minute de relaxare totală, deși unii sunt împotriva acestui lucru, spun imediat după masă să faci mișcare. Eu mă simt foarte bine dacă mă relaxez după masă și asimilez perfect ceea ce am mâncat”, declara Bojor, conform sursei citate mai sus.

Ce alimente trebuie să consumi la micul dejun pentru a te menține în formă

Întrebat în legătură cu alimentele pe care le mânca la micul dejun, academicianul Bojor a declarat: „În primul rând, ce recomand tuturor: începeți cu hrană vie. Hrana vie este 10 felii de măr, să zicem, o banană, o portocală, bineînțeles alternate. Fructe. Hrană neprelucrată, nefiartă, negătită. S-a constatat științific: în cazul în care începi cu salam, carne, grăsimi, numărul de leucocite ajunge la 20.000. În momentul în care începi cu hrană vie numărul de leucocite se păstrează la valoarea normală de 9.000.

La gustări între mese fie un gem bun natural, fie un suc de fructe, un fresh și biscuiți de bună calitate, moderat bineînțeles. Iar un lucru foarte important pe care îl recomand tuturor: o diversificare, dar numai de alimente organice, bio, de bună calitate”.

Publicat: 24 01. 2024, 12:29