Cornel Dinicu, controversatul patron al complexului „Ferma Dacilor”, situat în localitatea Tohani din Județul Prahova, care a ars recent, a făcut primele declarații după tragedia în care și-au pierdut viața 8 oameni, printre care și fiul său de numai 11 ani, Victor, dar și doi juniori legitimați la cluburile de fotbal CSA Steaua și New Stars.
El a lansat un soi de teorie a conspirației și a transmis că este convins de faptul că această dramă s-a produs ca rezultatul acțiunii unei mâini criminale.
Pe de altă parte, omul de afaceri a susținut că responsabilii nu au acționat neapărat pentru a se răzbuna pe el, ci doar din dorința diabolică de a face rău pur și simplu.
Ne-au dat foc. Să ne facă rău, să ne distrugă. Nu să mă omoare, că eu nu mai am duşmani de mulţi ani. Oamenii fac rău pur şi simplu”, a spus Cornel Dinicu, potrivit observatornews.ro.
Această reacție a venit la scurt timp după ce Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a venit cu primele concluzii după incendiul devastator din localitatea Tohani.
„Nu putem avea un inspector de prevenire la fiecare ușă sau la fiecare minut. Din informaţiile noastre, centrala de alarmare pentru fum şi care alarmează în caz de incendiu nu era funcţională. Deci, clar, dacă această centrală funcţiona, poate astăzi nu eram aici. Totuşi, trebuie să spunem că, în 2019, în cadrul controlului care s-a făcut, acest amplasament putea să fie închis, aveam baza legală de închidere a acestui amplasament. (…) Dacă puteam cândva să spunem că nu avem legi, acum putem spune că avem legi de perfecţionat. Totuşi, în 2015, s-au adoptat anumite prevederi legale care ne permit să acţionăm în unele situaţii limită şi ne permiteau să acţionăm şi în această situaţie.
Vreau să subliniez că partea de prevenire la nivelul situaţiei de urgenţă este una dintre cele mai importante. Din păcate, noi am sesizat o scădere importantă a numărului persoanelor specializate care sunt angajate în cadrul IGSU. Între 2013 – 2023, de la 1.017 inspectori de prevenire am ajuns la 443. Şi 443 de inspectori au realizat anul trecut 40.000 de controale de prevenire, au fost aplicate amenzi în cuantum de peste 123 milioane lei şi au fost soluţionate peste 35.000 de solicitări de avize şi autorizaţii de securitate la incendiu.
Am avut o discuţie cu ministrul Turismului în sensul în care să proiectăm situaţia care a fost creată (…) şi vreau să subliniez că, la acel moment, ISU s-a împotrivit acestei măsuri. Şi când te împotriveşti unei măsuri ea merge mai departe, dar tu eşti expertul şi ştii ce înseamnă când se merge mai departe şi se elimină, se disociază partea de clasificare a unui amplasament de partea de autorizaţie de construcţie care include şi avizul de incendii, de siguranţă, de tot, înseamnă că acolo există un risc ca unii să abuzeze, exact ce s-a întâmplat în situaţia de la Ferma Dacilor, adică omul spune «eu am o stea», dar în acelaşi timp el nu are restul documentelor, dar asta pentru omul de rând poate să îl inducă în eroare, pentru că spune «are o stea, are două stele, e ok». Nimeni nu ştie că, de fapt, din 2011 modificarea legislativă a disociat confortul de siguranţă, lucru care este inadmisibil.
Ştiu că s-au luat deja anumite măsuri la nivel de ordin de ministru, dar trebuie totuşi modificată, din nou, legislaţia”, a spus el în cadrul unei conferințe de presă.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER