„Tichetele de sportiv”, impact financiar de 144 de milioane de lei. Guvernul nu are bani pentru tinerii care fac sport

Copii de la echipa de handbal CS Olimpic Targu Mures se bucura se bucura in timpul competitiei "Trofeului memorial Ioan Detesan", organizate de clubul ACS Potaissa Turda, sambata, 24 martie 2012. Echipele participante au fost Universitatea Transilvania Cluj, CS Olimpic Tirgu Mures si CSS Hunedoara. MIRCEA ROSCA / MEDIAFAX FOTO

Un proiect de lege destinat sportivilor de performanță nu are susținerea Guvernului din motive financiare. Parlamentari PSD au depus o propunere legislativă în sensul acordării, pentru fiecare copil şi junior legitimat la structurile sportive, a unui stimul financiar sub forma de tichete valorice, denumite „tichete de sportiv”, cu o valoare nominală de 150 lei/lună.

Șefii fotbalului, față în față cu Orban! Gică Popescu a insistat ca Liga 1 să se dispute cu spectatori. Premierul i-a răspuns sec

Aplicarea prevederilor inițiativei legislative conduce la cheltuieli suplimentare ale bugetului general consolidat, impactul financiar putând depăși 144 milioane de lei, astfel că se impunea respectarea cerinţelor reglementate de prevederile art. 15 şi 21 din Legea responsabilităţii fiscal bugetare nr. 69/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, scrie site-ul stiripesurse.ro.

Nu există sursă de finanțare, susține Executivul

De asemenea, precizăm că, potrivit prevederilor alin. (5) al art. 138 din Constituţia României, republicată, „Nicio cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanţare”, spune Guvernul, în punctul de vedere negativ.

Parlamentarii arată că obținerea de rezultate notabile în competițiile internaționale trebuie să fie stimulată și susținută financiar pentru că țară noastră să se poată bucura de rezultate cu care ne putem mândri cu toții.

„Încă de la începerea activității sportivi, copiii și juniorii care practică sportul de performanță au întâmpinat și întâmpina greutăți din punct de vedere financiar în ceea ce privește achiziționarea echipamentului sau a materialelor sportive, achiziționarea alimentelor sau a medicamentației necesare efortului depus, toate acestea fiind destul de costisitoare, precum și transportul aferent participării la pregătirea zilnică sau la competițiilor locale, județene, naționale și internaționale necesare practicării sportului de performanță”, se spune în expunerea de motive.

Doar 15 procente dintre tineri sportivi fac pasul spre performanță

Inițiatorii subliniază faptul că avem doar 80.000 de copii participanți în sportul de performanță, iar dintre aceștia doar 15% fac pasul către sportul de performanță.

Acordarea acestor tichete ar putea fi și un mod de acțiune împotriva sedentarismului mai ales în tândul copiilor și tinerilor dar și a scăderii consumului de droguri sau alte substanțe interzise ori alcool.

Publicat: 12 06. 2020, 07:40