România, deținătoarea primului titlu european la fotbal destinat oamenilor fără adăpost, va organiza în această lună, în datele de 14 și 15 iunie, cea de-a doua ediție a competiției. „Euro Social Cup” sau Campionatul European de Fotbal de Stradă va avea loc pe terenul de fotbal construit cu sacrificii și cu sprijin de la Antipozi lângă Biserica Metanoia din Calea Torontalului în Timișoara.
Puțină lume știe că România a cucerit în 2012 titlul mondial și apoi, un an mai târziu, Europeanul homeless. Naționala construită de Mihai Rosus (foto mic) a câștigat astfel dreptul de a organiza competiția în 2014. Succesul, obținut în condiții foarte grele, nu s-a bucurat însă de o mare deschidere în rândul comunității locale timișene. Principala problemă cu care se confruntă organizatorii a fost, ușor de ghicit, cea legată de latura financiară.
„E o competiție sub egida Homeless World Cup, în care se implică UEFA. Avem sprijinul FRF acum. Era să nu mai putem organiza din cauza problemelor financiare. Nu au fost alocate sumele pe care le așteptam de la autoritățile locale… Faptul că nu ne bagă nimeni în seamă, suntem naționala homeless și ni se spune: cine sunteți voi, e cea mai mare durere. Am mai tăiat din buget, am luat din altă parte. Nu o să fie toate condițiile în regulă. Din această cauză vor fi șase echipe, ne-am fi dorit opt, dar Germania și Austria nu mai pot veni în aceste condiții”, a declarat Mihai Rosus pentru Sport9.ro.
Astfel, turneul final continental din Banat va debuta cu șase reprezentative: Ungaria, Bosnia-Herțegovina, Serbia, Cehia și Croația. Țări care participă bineînțeles alături de România.
În ciuda greutăților, Mihai Rosus nu a cedat și a găsit diverse surse de finanțare a proiectului „Fotbal de Stradă”, prin care practic mulți tineri au fost atrași către un fenomen și ținuți departe de pericolele sociale. A participat la „Dansez pentru tine”, a muncit în Spania și a găsit soluții în continuare. De exemplu, terenul de fotbal pe care se va desfășura turneul a fost construit cu sprijin din Australia. De asemenea, Cătălin Măruță, ambasadorul echipei, a promis în continuare ajutor. „Măruță încearcă să vină și el la acest European. Ne-a promis că ne va ajuta”, a conchis Rosus. Acesta speră ca echipa să adune suficiente fonduri pentru a participa și la Mondialul din octombrie, care va fi găzduit de Chile.
Altă atitudine din partea FRF
Dacă, înainte, o mare problemă a fost reprezentată de tratamentul umilitor de care a avut parte echipa din partea oficialilor FRF. Cum a fost cazul Europeanului de anul trecut (Munchen 2013), când jucătorilor le-au fost trimise echipamente prea mari și tricouri cu mâneci lungi în plină vară. „Epoca Burleanu” pare să fi schimbat cu 180 de grade acest aspect. „Cei de la FRF au o altă atitudine acum față de noi, datorită noii conduceri. Sunt mult mai deschiși, dacă la Mircea Sandu nici nu am putut intra, Răzvan Burleanu m-a primit în birou și mi-a făcut toate legăturile, în principal cu Ciprian Paraschiv, care se ocupă de această ramură în România. Așteptăm și echipamente noi în această săptămână”, a explicat Rosus.
Spre prima „naturalizare”?
Echipa națională homeless nu e deloc o denumire prea pompoasă. Mihai Rosus a făcut permanent selecții, mai ales că o regulă la Mondial prevede ca un jucător să nu participe de două ori la competiție. Pentru European însă câteva „vedete” din ediția precedentă vor fi în lot. Alex Moricz (CS Giroc – L4), Petre Romneanțu (Family -minifotbal) și Laurențiu Simionac, cu toții campioni cu România, ar putea fi pe terenul redus și în weekend-ul 14-15 iunie la turneul de acasă. Rosus are acum o misiune grea și la selecții, căci a rămas cu 14 jucători tineri, dar trebuie să aleagă doar opt pentru Euro Social Cup. „Va fi dificil, toți ar merita să joace, poate vom face și o echipă a doua”, a precizat antrenorul și organizatorul naționalei de fotbal de stradă. Meciurile se desfășoară pe teren redus în sistem 3+1 cu „mantinela”.
Marea surpriză din lotul României ar putea fi însă un „internațional african”. Senegalezul Malik Sarr Dodu, care a impresionat în „Județ” la Mașloc, ar deveni astfel primul jucător „naturalizat” pentru o națională de fotbal din țara noastră. „Homeleșii” ar lua astfel fața echipei lui „Piți” și la acest aspect, nu numai la cel al performanțelor. „Să vedem dacă prinde regulile acestea de la fotbalul de stradă. El îndeplinește condițiile, e refugiat, nu are casă”, a concluzionat Mihai Rosus.
Mai jos puteți vizualiza și clipul special realizat pentru competiția din 14-15 iunie de la Timișoara.
Foto: Facebook / Mihai Rosus
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER