TIMP LIBER | Fitness prin electrostimulare, noua modă printre vedete. ProSport a testat acest concept. Nicoliță, Vali Badea, Alexe și Filip își deschid studiouri cu costumul minune

Un nou concept de fitness câștigă tot mai mulți adepți în România. Probabil că deja ați început să observați pe site-urile de socializare prietenii care se laudă că practică un nou sport de întreținere, că au renunțat la sală și au găsit o alternativă mai bună decât fitness-ul convențional.  Imposibil să nu vă fi sărit în ochi costumul desprins parcă din filmele SF de odinioară. Ei bine, acești oameni au îmbrățișat tehnologia Electrical Muscle Stimulation (EMS), mai pe românește – electrostimularea, ca mod de întreținere fizică.

Se ard 500 de calorii în numai 20 de minute

Thomas Neubert, fostul preparator fizic al Stelei din perioada în care Reghecampf era antrenor în Ghencea, a fost cel care i-a familiarizat pe fotbaliștii români cu astfel de aparate. Această metodologie oferă contracții musculare prin aplicarea pe corp a unor impulsuri electrice de intensitate redusă. E o alternativă rapidă și sigură la antrenamentul convențional, cu multe beneficii pe care mișcarea obișnuită nu le oferă. Aparatele Xbody fac minuni într-un timp foarte scurt pentru cei care ori sunt prea leneși să alerge prin parc sau să meargă la sală, fie vor să ajungă cât mai repede la niște rezultate și performanțe care în mod normal vin abia peste luni bune de efort. 20 de minute de mișcare cu Xbody înseamnă consumul a 500 de calorii în timpul antrenamentului și 2.000 de calorii în următoarele 24-48 de ore.


Acesta este aparatul XBody, iar în spatele lui sunt costumele speciale de antrenament. Din cauza solicitării musculaturii, nu se recomandă efectuarea a mai mult de trei ședințe săptămânale 

Antrenament cu un fost sportiv de performanță al clubului Dinamo

Reporterul ProSport a testat aparatul Xbody și ceea ce părea la început o fiță printre vedete și printre oamenii cu bani, pentru că ședințele costă ceva, s-a transformat într-un experiment în urma căruia se poate spune că reprezintă o alternativă mult mai bună pentru cei care vor să aibă rezultate imediate în privința formei fizice.

La început pare floare la ureche, ceva ușor de executat, însă experimentând pe propia piele îți dai seama că te-ai înșelat amarnic. Ședința ține 20 de minute și trebuie neapărat condusă sub supravegherea unui instructor specializat în electrostimulare. Nu e necesar să îți aduci de acasă echipamentul de sală. O pereche underwear curată ar fi bună pentru că transpiri destul de mult după o astfel de ședință. Iar studiourile au vestiar, duș și prosoape curate. Antrenorul îți va oferi un echipament din bumbac, curățat și sterilizat corespunzător după fiecare utilizare. Vesta, pantalonii și bendițele vor fi umezite foarte bine pe suprafețele unde se vor atașa electrozii, pentru ca astfel impulsurile să fie propagate mai bine. În cazul de față, instructor ne-a fost Cristi Matei, fost sportiv de performanță la kaiac-canoe, pregătit printre alții de celebrul Ivan Patzaichin.


Cristian Matei (primul din stânga) în plină acțiune pe lacul Snagov


Instructorul Cristian Matei e un fost sportiv de performanță care și-a început cariera la CS Dinamo București sub îndrumarea lui Ivan Patzaichin (antrenor emerit) și Elena Bodocan. A fost multiplu campion național la kaiac-canoe și continuă să participe și astăzi la competițiile organizate sub egida acestei federații din România. Din 2010 este instructor sportiv și între timp a devenit master trainer în EMS.


Prima ședință e de acomodare și se rulează toate cele trei programe ale aparatului: cardio, tonifiere musculară și masaj. Ședințele următoare se fac în funcție de ceea ce dorește clientul. Prima senzație cu electrozii acționați pe piele pare prietenoasă. Se începe cu trei minute de „încălzire” în regim cardio care se execută pe tot trenul inferior și superior. Se fac fandări cu flexarea bicepsului, genuflexiuni, box, flotări. Stop. Pauză de hidratare, un pahar de apă.

Se lucrează toate cele 9 mari grupe musculare într-o singură ședință

În partea a doua a ședinței se trece la tonifierea musculară, tonifiere pe trenul inferior timp de 7 minute cu programul „straight muscle builder”. Se pleacă de la o poziție de bază, după care fiecare mișcare e făcută pe impulsul furnizat de aparat. 4 secunde impuls/ 4 secunde pauză. Se fac exerciții de genuflexiuni și fandări, se lucrează mușchii fesieri și se execută apoi alte exerciții pentru gambe. Din nou pauză de apă, după care se trece la o ședință de cardio intens (exerciții din aerobic), maxim de 3 minute. Se trece din nou la tonifiere, de această dată pentru trenul superior. Se lucrează umerii, spatele, pectoralii, bicepșii, tricepsul și abdomenul.  7 minute din care se „rezervă” două minute pentru binemeritatul masaj de la final. Bineînțeles, în câteva zile apare febra musculară, de această dată în tot corpul.


Înainte de a îmbrăca respectivul costum, acesta este umezit foarte bine pe porțiunile unde se vor atașa electrozii pentru propagarea bună a impulsurilor. Exercițiile sunt același ca în fitness, dar intensitatea e mult mai mare. Săriturile cu genunchii la piept, după executarea altor mișcări explozive și de tip cardio, sunt „criminale”

Pentru a înțelege cum funcționează și de ce este atât de eficient acest aparat Xbody EMS, trebuie să știi că secretul constă în stimularea simultană a tuturor celor 9 mari grupe musculare, în cele 20 de minute. Practic, se lucrează toate grupele de mușchi în același timp, ceea ce la sală nu se poate realiza decât într-o săptămână. În plus, exercițiile efectuate în timpul antrenamentului stimulează suplimentar musculatura deja tensionată, fapt care rezidă în 38.000 de contracții musculare pe întreaga suprafață a corpului. Totul în doar 20 de minute.  


Beneficii Fitness & Sport

Îți dezvoltă puterea, îți crește rezistența, îți reglează dezechilibrele musculare, îți îmbunătățește eficiența

Beneficii Sănătate & Reabilitare

Previne durerile de spate și șolduri, îmbunătățește sistemul cardiovascular și circulația sângelui, ajută la procesul de recuperare a leziunilor

Beneficii Frumusețe & Aspect

Te ajută să scazi în greutate și să elimini țesutul adipos din organism, te ajută să îți îmbunătățești metabolismul, te ajută în tratarea celulitei


Cât costă un aparat XBody?

Mulți instructori de fitness și-au început propriile afaceri cu aceste aparate XBody. Se spune că în maximum 6 luni se recuperează investiția. Un aparat care conține și trei costume costă în jur de 13.000 de euro. Cursurile de specializare pentru a deveni instructor EMS durează 3 zile și costă aproximativ 250 de euro. Însă sunt și fotbaliști care au intrat într-o asemenea afacere. Actualul fundaș stânga al Stelei, Lucian Filip își va deschide la Craiova un studio cu un asemenea aparat. De asemenea, foștii fotbaliști ai echipei din Ghencea, Bănel Nicoliță și Vali Badea își vor inaugura la rândul lor câte un business de acest gen în București. Aparatele XBody pot avea asigurare Casco și pot fi achiziționate și în leasing.

Contraindicații

În general, toată lumea poarte participa la antrenamentele de electrostimulare, dacă sunt persoane apte de a face sport. De exemplu, nu e indicat pentru cei care au probleme cardiace, pentru femeile însărcinate, persoanele care suferă de diabet, au tulburări severe de tensiune arterială, boli de piele, afecțiuni neurologice grave. 

 

 

Publicat: 08 12. 2014, 23:23
Actualizat: 08 12. 2014, 23:54