Toți șoferii din România ar trebui să știe că începând cu ziua de luni, 29 mai, va intra în vigoare legea cu numărul 142/2023, cea care reglementează un aspect foarte prezent în societatea din țara noastră la acest moment.
Este vorba despre manipularea odometrului unei mașini sau, cum este cunoscută în popor, modificarea kilometrajului real al unei mașini, fenomen la care se apelează destul de des atunci când vine vorba despre vânzări de mașini sau despre „fentarea” autorizațiilor RAR.
Este interzisă manipularea odometrului unui autovehicul, solicitarea manipulării odometrului sau orice acțiune de natură să influențeze înregistrarea exactă a numărului kilometrilor parcurși de un autovehicul”, este pasajul esențial din această lege, care a fost deja publicată în Monitorul Oficial.
De asemenea, în acest text de lege se explică și ce se înțelege exact prin formularea „manipularea odometrului unei mașini”: „practica frauduloasă de modificare voită și neautorizată a kilometrajului real indicat de odometrul unui autovehicul”.
Foarte important de precizat este că, în momentul actual, în acest text de lege nu sunt specificate și sancțiunile care vor fi aplicate pentru încălcarea ei, după cum a informat Cancan.ro. În schimb, în proiectul inițial erau trecute inclusiv pedepse cu închisoarea, de la o lună, pentru această faptă.
De asemenea, la momentul respectiv erau prevăzute și amenzi destul de usturătoare pentru eventuala încălcare a acestei legi. În acest context, este de așteptat ca și în actuala formă, publicată în Monitorul Oficial, să prevadă amenzi foarte mari.
În Legea 142/2023 se arată că valorile indicate de toate odometrele mașinilor din România vor fi incluse într-un registru electronic „independent”, gestionat de către cei de la Registrul Auto Român. Astfel, în cazul în care un șofer va prezenta un odometru cu alte valori față de cele existente la momentul respectiv în acel registru, atunci respectivul poate fi sancționat conform normelor de aplicare din acest act normativ.
De asemenea, textul aceste legi se referă și la situațiile care apar în momentul în care o mașină își schimbă proprietarul. Începând din toamna anului 2024, cel care cedează un vehicul are obligația de a-i pune la dispoziție cumpărătorului și un certificat eliberat de Registrul Auto Român, care va conține toate informațiile esențiale despre mașina respectivă, inclusiv, în mod evident, numărul real al kilometrilor parcurși de ea până la momentul respectiv.
Pe lângă informațiile furnizate de acel odometru, certificatul respectiv va conține și informații referitoare la anumite accidente petrecute anterior care ar fi putut provoca anumite probleme la sistemul de direcție, sistemul de frânare, structura de rezistență a caroseriei sau a șasiului și alte chestiuni de genul acesta. Certificatul va fi eliberat contra cost către persoana care vrea să vândă o mașină și va avea o valabilitate de 60 de zile din momentul emiterii.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER