Ne cunoaștem atât de bine, încât nici cele mai surprinzătoare reacții ascunse de mințile noastre nu ne mai produc vreo tresărire. Ne certăm ca gospodinele în fața ușilor când ne întâlnim, dar de fapt aproape că ne înțelegem. Românii au senzația că au crescut cu izmenele lui Gabor Kiraly, maghiarii știu de mici că Raț centrează mai mereu prin fața tuturor atacanților. Ungaria joacă același fotbal primar, brut, demn de ligile inferioare din Anglia, cu mingi directe pe detenta lui Szalai sau pe viteza care i-a rămas lui Dzsudzsak, România are propria minge, plimbând-o meticulos, dar nu genial, de colo-colo în încercarea de a găsi undeva o slăbiciune.
În rest, Ungaria – România e un meci plin de detalii. Ei nu l-au convocat pe golgheterul Bode de la Ferencvaros care a dat de trei ori mai multe goluri decât următorul marcator din ierarhie, noi am stat în Hoban, un jucător care face un sezon mare într-un campionat mic, la Hapoel Be”er Sheva. Iordănescu este încruntat. La final, enervat de întrebările reporterului TVR, a plecat nemulțumit din fața camerelor
Primele 15 minute au fost ca un meci de lupte în care mingea a avut rol de decor. Scopul? Cântărirea adversarului și marcarea teritoriului. Szalai a stat mai mult pe jos, căzând când simțea un adversar în spate, în timp ce la mijlocul terenului Prepeliță, Hoban, Tozser și Elek și-au pipăit cu crampoanele fiecare centimetru din apărători. În acest decor aspru, Sânmărtean n-a putut să-și scoată uneltele de croșetat și s-a mulțumit să dea drumul repede la minge, în special spre benzi, de unde urmau centrări fantomatice spre un Keșeru copleșit de numărul maghiarilor.
Cu Dragoș Grigore în forma vieții lui, dar cu un Chiricheș un pic boem, România a început să controleze ritmul jocului, iar Keșeru a tras primul șut pe poartă (min. 21) în urma unei combinații rapide cu Torje și Sânmărtean. Acesta era secretul știut de întreg stadionul, secret pe care ungurii s-au străduit să-l suprime prin asprimea tacklingurilor. În minutul 34, posesia era 63%-37% pentru noi, însă un minut mai târziu scorul putea să fie 1-0 pentru Ungaria. Din nimic, Szalai s-a trezit cu o minge – sărită la marginea careului – pe care a trimis-o spre colțul lung. Aparent bătut, Tătărușanu a ridicat degetele ca lamele lui Wolverine și a scos în corner. Meciul s-a aprins brusc pe finalul reprizei, iar șutul lui Torje (39) în dreapta lui Kiraly a fost deviat în corner de Guzmics.
Imediat după pauză, caii de povară ai maghiarilor au încercat din nou să se apropie de careul nostru, motivați de arbitrul Brych care le-a făcut cadou două lovituri libere din banda stângă. După șutul lui Stieber (51), prins de Tătărușanu, Grigore a trăit probabil cele mai bune 120 de secunde ale carierei. Pe rând, l-a salvat pe Chiricheș care tocmai scăpase un adversar spre poartă de la 40 de metri, a respins o centrare periculoasă din mijlocul careului, apoi a blocat din alunecare o situație în care gazdele aveau superioritate la marginea careului.
Din acest moment, Ungaria s-a prăbușit fizic, scăpând din mâini și ultimul fir care o lega de o posibilă victorie. Ultima jumătate de oră a aparținut clar României, însă ceva a lipsit, precum în statistica televiziunii maghiare care a afișat un raport al posesiei halucinant: 39%-58%. Unde au fost cele trei procente lipsă? Poate în oboseala lui Sânmărtean sau în lipsa de idei a lui Chipciu, care n-au putut fi compensate de dorința lui Torje. Keșeru a tras peste poartă dintr-o lovitură liberă de la marginea careului (68), Torje i-a întins pantalonii lui Kiraly (79) și tot Keșeru a trimis peste vinclu (85).
Până la urmă, Ungaria și România s-au cunoscut atât de bine, încât 0-0 a fost cel mai firesc scor. În fine, mai sunt detaliile. Chipciu a reușit să se suspende pentru meciul de luni cu Grecia, luând un galben stupid la 3 minute după intrarea pe teren, Szalai trebuia să fie eliminat în minutul 91 și noi avem cea mai bună apărare din Europa. Dacă mai dăm și niște goluri, s-ar putea să nu fim atât de plictisitori la Euro 2016.
Ungaria – România 0-0
Ungaria: Kiraly – Fiola, R. Juhasz (Guzmics 24), Kadar, Leandro – Stieber (Prișkin 88), Elek, Tozser, Dzsudzsak – Szalai, Nikolic (Nemeth 70) Rezerve: Bogdan, Dibusz – Bodi, Bosnjak, Kalmar, Lang, Lovrencsics, Nagy, Vanczak Selecționer: Bernd Storck
România: Tătărușanu – Papp, Chiricheș, Dr. Grigore, Raț – Prepeliță, Hoban – Popa (Chipciu 69), Sănmărtean (Budescu 78), Torje (Maxim 90) – Keșeru Rezerve: Pantilimon, Lung Jr. – Goian, Moți, Mățel, Latovlevici, Bumba, Alibec, Andone Selecționer: Anghel Iordănescu
Cartonașe galbene: Toszer (48), Szalai (62), Leandro (67) / Ad.Popa (21), Chiricheș (50), Keșeru (62), Chipciu (73)
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER