Valeriu Argăseală dezvăluie de ce nu a mai scris Adrian Păunescu imnul echipei roș-albastre! „Am făcut rost de numărul de telefon și l-am sunat”. Răspunsul primit! Azi se împlinesc 14 ani de la dispariția marelui poet
Adrian Păunescu, poet și publicist, s-a născut în comuna Copăceni, judeţul Bălţi, la 20 iulie 1943, iar azi, 5 noiembrie 2024, se împlinesc 14 ani de la dispariția sa. Marele om de cultură a fost căsătorit cu poeta Constanţa Buzea, cu care a avut doi copii, Ioana şi Andrei, iar din al doilea mariaj, cu Carmen Antal, a rezultat Ana Maria.
Recent, la podcastul „Ai vreme să vorbim?”, găzduit de Ana Maria Păunescu, a fost invitat Valeriu Argăseală, președinte FCSB și cel care a publicat în această vară volumul de poezie „Suflete reci”.
Valeriu Argăseală l-a sunat pe Adrian Păunescu: „I-am spus că aș vrea să-l rog ceva! Să scriem un imn”
În cadrul discuției, Valeriu Argăseală a dezvăluit că a dorit ca Adrian Păunescu să compună imnul echipei roș-albastre și chiar a avut loc o discuție, în acest sens, cu marele poet. La rândul lor, cei de la Dinamo au intenționat ca Păunescu să compună un imn.
Niciunul dintre proiecte nu s-a materializat și la podcastul „Ai vreme să vorbim?” a venit explicația.
- Cum a scris Adrian Păunescu imnurile echipelor Rapid și Universitatea Craiova. Dezvăluirile fiului marelui poet
„Nu am avut întâlnire directă cu Adrian Păunescu, însă prin telefon am vorbit. La un moment dat ne-am gândit să facem un imn. Am făcut rost de numărul de telefon și l-am sunat. I-am spus că aș vrea să-l rog ceva, să scriem un imn despre Steaua…A spus, rămâne să mă gândesc.
Pentru că a scris imnul Rapidului și al Universității Craiova, foarte frumoase amândouă…Am vorbit și cu domnul Becali despre asta și am zis că trebuie să scriem ceva care să se deosebească, să căutăm pe cineva care să pună în versuri (n.red. – muzica). Dar, între timp sănătatatea domnul Păunescu a început să se șubrezească și mi-a spus că nu a mai avut timp să conceapă un imn” a spus Valeriu Argăseală, în cadrul podcastului „Ai vreme să vorbim?”.
iar, Ana Maria Păunescu a completat: „Ca să dau din casă, el a fost ofertat și de Dinamo ca să scrie un imn, tocmai pentru că Rapid și Craiova au cele mai frumoase imnuri din fotbalul românesc. Dar, nu a avut forța să scrie nici pentru Dinamo, nici pentru Steaua…pentru că nu au fost echipele pentru care să vibreze cu adevărat. Poate puțini cred, dar Adrian Păunescu nu a fost omul care să scrie pentru o sumă de bani sau alte beneficii materiale imediate”.
Valeriu Argăseală și imnul echipei roș-albastre
Argăseală a avut o încercare, așa cum recunoaște, de a compune o melodie reprezentativă pentru FCSB. „A fost o joacă…L-au și văzut câteva persoane, dar nu pot să spun că e un imn pentru că un imn trebuie să fie reprezentativ, ceva care să identifice respectiva echipă cu ceea ce se spune în versuri. E destul de greu să scrii un imn și să-l pui pe muzică astfel încât suporterul de orice categorie să-l poată asimila și să-l înțeleagă”, a mai spus acesta, potrivit sursei citate.
- Adrian Păunescu a primit de-a lungul carierei numeroase premii, printre care: Premiul Uniunii Scriitorilor din România, Meritul Cultural – clasa a doua, Premiul Academiei Române, Premiul pentru literatură decernat de Revista Literatură şi Artă de la Chişinău sau Premiul Fundaţiei Damian Ureche pentru poezie