Veste devastatoare pentru românii cu credite la bancă! Ce se întâmplă cu indicele ROBOR: a crescut din nou! Oamenii pot rămâne fără case în ritmul acesta

Persoane participa la un miting de solidaritate cu românii din diaspora care nu au putut vota în primul tur al alegerilor, acestea scandând ”Jos Ponta” si având pancarte pe care scrie ”Ponta nu uita ca Ardealul nu te vrea”, in Piata Unirii din Cluj-Napoca, vineri, 14 noiembrie 2014. Mitingul de la Cluj-Napoca, la care au participat peste 10.000 de persoane s-a încheiat fara incidente, dupa aproximativ patru ore, timp în care manifestantii au mers în mars prin oras si au scandat împotriva premierului Victor Ponta. RAUL STEF / MEDIAFAX FOTO
Vezi galeria foto - 5 poze

Românii care au credite la bancă au primit o veste devastatoare după ce indicele Robor a crescut din nou.

Indicele Robor la trei luni a depășit maximul ultimilor 12 ani. Acesta a crescut de la 8,15% pe an, de la 8,11% pe an, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).

Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 8,27%, de la 8,24%, iar indicele ROBOR la 12 luni a fost cotat la 8,37%, de la 8,36%.

Veste devastatoare pentru românii cu credite la bancă! Ce se întâmplă cu indicele ROBOR: a crescut din nou! Oamenii pot rămâne fără case în ritmul acesta

În aceste condiții, IRCC a decis începând cu luna octombrie a anului 2022 ca ratele să fie mai  mari pentru creditele ipotecare, respectiv să aibă o creștere de la 2,65% la 4,06%, lucru care îi afectează pe toți românii care au credite la bancă, conform Romaniatv.net.

Românii care au credite vechi, în lei, calculate pe baza ROBOR sunt cei mai afectați de măsurile anti-inflație luate de BNR și de bănci. Asta nu e tot! Persanele cu credite contractate după 2019, pe IRCC, sau cu credite în euro nu sunt protejați, conform analizelor specialiștilor.

Românii au trimis solicitări pentru suspendarea ratelor

După ce ROBOR la trei luni a crescut la 8,15%, persoanele fizice au trimis peste 7500 de solicitări în baza moratoriului legislativ aferent anului 2022 pentru a beneficia de suspendarea ratelor pe o perioadă de până la 9 luni, în timp ce persoanele juridice au înaintat 223 de solicitări.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei. Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

Publicat: 14 10. 2022, 18:19
Actualizat: 14 10. 2022, 18:19