Giani Crețu explică ascensiunea voleiului polonez din ultimele două decenii! „Companiile guvernamentale au investit puternic, au venit antrenori străini care au schimbat mentalitatea estică” | VIDEO EXCLUSIV DRUMUL SPRE PARIS
This browser does not support the video element.
Giani Crețu, antrenorul român al naționalei masculine de volei a Sloveniei, a fost invitatul emisiunii Drumul spre Paris, realizată de jurnalistul Daniel Nazare.
Tehnicianul român, care a câștigat cu formația poloneză ZAKSA Liga Campionilor în 2022, are șanse foarte mari pentru a ajunge la Jocurile Olimpice 2024.
Giani Crețu explică ascensiunea voleiului polonez din ultimele două decenii! „Companiile guvernamentale au investit puternic, au venit antrenori străini care au schimbat mentalitatea estică”
Slovenia este acum pe loc calificant la Paris, dar meciurile din lunile mai și iunie, vor stabili ultimele reprezentative prezente la marea competiție.
Giani Crețu a explicat de ce voleiul polonez a ajuns azi la un nivel foarte ridicat.
„Eu mă învârt prin Polonia, Italia și Slovenia. Sunt țări care investesc foarte mult în volei și aduc mulți spectatorii în sălile din această țară.
A fost nebunie la Manila, La World League, și în Japonia la Tokyo, îl simt ca un sport foarte popular și iubit.
Polonia e o țară imensă, are o tradiție în volei de decenii la fel ca și noi, în 1976 a câștigat Olimpiada la Montreal. Din 1990 au fost deja mai cunoscuți, în 2006 la mondiale au luat argintul la această competiție.
A fost un declic atunci, s-a mișcat mentalitatea spre profesionalism. Au fost aduși mulți antrenori străini, au schimbat tradiția estică pentru că se știa ce a însemnat epoca sovietică în volei.
În ultimii 20 de ani au făcut un pas imens pentru că aproape toate companiile guvernamentale, cele de stat, sunt un susținător în mai multe sporturi. Voleiul, probabil, este numărul 1 ca și sport în Polonia”, a declarat Giani Crețu în cadrul emisiunii.
Când a fost România ultima oară la Olimpiadă?
Voleiul românesc nu este calificat la Jocurile Olimpice de la Paris. Voleiul a devenit sport olimpic în 1964, la JO de la Tokyo.
România a fost reprezentată la trei ediții ale JO. În 1964, naționala masculină și cea feminină s-au clasat pe locurile 4, în 1972 s-a calificat doar reprezentativă masculină și a încheiat competiția olimpică pe poziția a 5-a, iar în 1980, au fost prezente atât naționala feminină cât și cea masculină, voleibaliștii noștri cucerind medalia de bronz.
- Emisiunea ,,Drumul spre Paris’’ este fi difuzată în fiecare joi, de la ora 19.00, pe site-ul ProSport.ro și pe canalul de YouTube.