Cronica unei despărțiri anunțate. EDITORIAL CHRISTIAN LUȚĂ
Adus în Gruia pentru a salva un sezon ce părea deja aproape compromis pentru CFR Cluj, Adrian Mutu a părăsit echipa prietenului „Neluțu” într-un mod lamentabil, cu un eșec umilitor, așa cum tocmai „Briliantul” l-a catalogat, în fața Corvinului Hunedoara, în Cupa României, scor 0-4.
Deși au răsărit, timid, și câteva raze de lumină pe parcursul mandatului de scurtă durată al lui Mutu, impresia generală a fost că ne confruntam cu un mariaj sortit eșecului încă de la bun început.
Cronica unei despărțiri anunțate. EDITORIAL CHRISTIAN LUȚĂ
Mutu fotbalistul a fost un nume imens la nivel european, un punct de referință pentru România pe harta fotbalului mondial, un artist care ar fi putut ajunge cu siguranță și mai sus dacă nu s-ar fi confruntat cu problemele sale de natură extrasportivă.
În ciuda calității incontestabile pe care a avut-o pe teren, așa cum ni s-a arătat deja în numeroase cazuri la nivel internațional, o carieră de mare succes ca jucător nu te va transforma obligatoriu și într-un antrenor de top. Andrea Pirlo, Frank Lampard sau Steven Gerrard sunt doar câteva exemple din ultimii ani de fotbaliști legendari care au eșuat lamentabil ca „A1” când au primit o șansă importantă.
Astfel, CFR Cluj, în ianuarie, pusă într-o situație pe care foarte rar a întâlnit-o în ultima jumătate de deceniu, îl demite pe Andrea Mandorlini deși echipa efectuase cantonamentul de iarnă sub comanda lui și îi adusese fotbaliștii pe care i-a solicitat. Iar Nelu Varga apelează la Adrian Mutu, antrenor care, în ciuda unei cote bune datorită numelui pe care-l poartă, nu demonstrase pe nicăieri că este omul care să redreseze corabia.
Mutu, bilanț dezastruos
Iar lacunele majore s-au făcut vizibile încă din primele partide, excepție făcând meciul de debut, cu FC Voluntari, adjudecat de o manieră lejeră. Ardelenii s-au impus cu dificultăți mari la Ploiești, cu Petrolul, pe terenul unei echipe care n-a impresionat deloc în 2024 și, mai mult, a apelat și ea la o schimbare pe banca tehnică, iar primul test major, împotriva fostei echipe, Rapid, pierdut chiar pe teren propriu.
Din cele 11 partide ale lui Mutu pe banca lui CFR Cluj, patru au fost disputate împotriva echipelor prezente în play-off, iar bilanțul este catastrofal pentru o echipă cu pretențiile ardelenilor: două remize, cu Farul și Sepsi, și două eșecuri, ambele pe teren propriu, cu Rapid și Universitatea Craiova!
Nelu Varga își exprimase deja public nemulțumirile legate de cum arată echipa după sosirea „Briliantului”, dar în pofida semnelor clare, Mutu, cu o oarecare doză de naivitate, era sigur de postul său.
Nu mă simt vizat, pentru că statistica poate să o vadă toată lumea. Din nouă meciuri am avut șapte rezultate pozitive. În ultimul meci am pierdut nemeritat, dar nu mai contează pentru că înfrângerea rămâne înfrângere, cu toate că noi încercăm să scoatem ceva bun” – Adrian Mutu
Gândurile lui Mutu au trecut printr-o metamorfoză totală în ultimele șapte zile, iar tehnicianul a ales să renunțe la postul de la CFR Cluj după doar 11 meciuri pe bancă. Astfel, o nouă aventură sortită eșecului ca „principal”, situație care ar trebui să-i dea de gândit fostului selecționer al României U21.
Din păcate pentru Mutu, dar și pentru România, noul experiment eșuat reprezintă un eșec și pentru noul val de antrenori români, care nu par să se ridice la nivelul așteptărilor de la începutul carierei. Rând pe rând, antrenori precum Marius Croitoru, Nicolae Dică sau Ilie Poenaru s-au îndepărtat de „crema” Superligii și au început să facă rocade în zona retrogradării.
„Briliantul”, aflat până acum într-o categorie superioară celor menționați, li se poate alătura în curând. FC U Craiova, Rapid, Neftchi Baku și CFR Cluj reprezintă patru experimente eșuate pentru antrenorul Mutu. Pentru a evida o cădere abisală la nivelul reputației, următorul pas e absolut vital în vederea carierei sale. Sau poate că mai indicat ar fi să renunțe la treningul de A1 și să revină la postul de conducător, unde și-a demonstrat stofa în urmă cu opt ani, la Dinamo.