EDITORIAL ANDREI PREOTU. Edi Iordănescu, ai exemplul negativ care ne poate da afară de la EURO! Analiza răului întors pe toate fețele înaintea „finalei” cu Slovacia: ce trebuie să nu facă România pentru a scrie istorie în cea mai importantă zi din ultimii 24 de ani

Serbia's head coach Dragan Stojkovic gestures during the UEFA Euro 2024 Group C football match between Denmark and Serbia at the Munich Football Arena in Munich on June 25, 2024.,Image: 884677357, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no
Vezi galeria foto - 4 poze

Dacă România se califică în optimi e o mare, mare performanță pentru noi. Și în ce situație ne aflăm, fără vreo echipă în grupele cupelor europene și cu jucători mai mult rezerve prin străinătate. Pentru Slovenia, deja calificată, surpriza e și mai mare dacă te uiți pe lotul acestei reprezentative. În ambele situații, marele merit aparține staff-ului tehnic.

La un turneu final, diferența o fac și selecționerii și felul în care adună grupul, mai ales când ai la dispoziție o mulțime de jucători extrem de valoroși.

Edi Iordănescu, să nu ajungi în situația Serbiei lui Stojkovic! Cum au ratat calificarea în optimile de la Euro vecinii noștri plini de vedete

Avem un exemplu negativ înaintea partidei cu Slovacia, în care ne convine și un rezultat de egalitate: acesta este Serbia. Rămâne un adevărat mister cum o națională plină de valori nu reușește pentru al doilea turneu final să treacă de faza grupelor. Comparația între noi și ei este una imensă și doar dacă te uiți peste ceea ce ne arată Transfermarkt: lotul Serbiei face peste 300 de milioane de euro, în timp ce naționala noastră nu ajunge nici la 93 de milioane de euro. Discuția se încheie aici.

De fiecare dată, numitorul comun al meciurilor ratate a fost Dragan Stojkovic, efectiv un magician pe vremea când era fotbalist. Ca jucător, Stojkovic a fost imens. Și acum, la aproape 60 de ani, Dragan îți poate trimite balonul direct în poartă de la banca lui tehnică. Cu tot respectul, a fost peste toți jucătorii pe care i-a avut România, în frunte cu Gică Hagi.

Ca selecționer, Stojkovic a reușit însă pentru a doua oară să piardă un meci decisiv pe mâna lui. Cu Elveția, la Mondialul din 2022, a avut 2-1 pe tabelă și a cedat cu 2-3, mergând acasă după faza grueplor.

Acum, în Germania, la EURO 2024, norocul a ținut cu el, după ce s-a calificat mai mult din inerție. Pe hârtie, înaintea turneului final, Serbia ar fi trebuit să facă patru puncte: să bată Slovenia (adversarul pe care îl dorea probabil toată lumea), să termine la egalitate cu Danemarca și să piardă în fața favoritei Anglia. În acest caz, s-ar fi dus fără emoții mai departe. Și, de acolo, totul ar fi fost un bonus. Chiar dacă ai în lot jucători de la Milan, Juventus, Chelsea Fiorentina (finalistă iar de Conference League), etc.

Serbia a egalat în ultimul moment Slovenia jucând prost, după ce Stojkovic a fost fricos în fața Angliei (și n-a avut de ce, dovadă ce s-a întâmplat în faza grupelor). Ce a înțeles Stojkovic: „În niciun caz nu trebuia să pierdem cu Anglia, iar cu Slovenia am jucat grozav (???), dar mingea nu a intrat în poartă!”

Marți, la Munchen, și-a făcut apariția și Novak Djokovic. Cel care mai avea puțin și intra el pe teren pentru ca oamenii din țara lui să fie fericiți. Așa cum i-a făcut el, prin victoriile memorabile cu Federer și Nadal, dar și prin succesele din Grand Slam-uri. Cu Danemarca, în a treia partidă de la EURO 2024, Serbia avea nevoie de victorie. Era singura dintre cele patru în situația asta. Și, totuși, echipa lui Stojkovic a fost iar fricoasă și n-a avut șut pe poartă până prin minutul 75, după ce la un moment dat nordicii dominau clar.

Recunoscută la un moment dat prin agresivitate, Serbia a făcut doar 5 (!!!) faulturi în partida cu Danemarca, bifând unul singur în primele 45 de minute.

Concluzia este că România are un adevărat exemplu negativ înaintea „finalei” cu Slovacia și trebuie să nu-l urmeze. Adică să nu fie fricoasă, să fie agresivă, să ia și cartonașe galbene dacă e cazul. Și să joace la victorie, ca să nu ne trezim pe ultimul loc, după ce am zburdat în urma victoriei cu Ucraina.

7 dintre cei 11 titulari ai Serbiei joacă în ligile de top ale Europei

Serbia „a reușit” să rateze o calificare la îndemână în următoarea formulă de start: Rajkovic (Mallorca) – Veljkovic (Bremen), Milenkovic (Fiorentina), Pavlovic (Salzburg) – Mijailovic (Steaua Roșie – un anonim de 30 de ani care fusese rezervă în toate amicalele și în primele două meciuri de la Euro), Ilic (Torino), Gudelj (Sevilla), Zivkovic (PAOK) – Samardzic (Udinese), Lukic (Fulham) – Mitrovic (Al Hilal, fost bombardier în Championship, cu cifre fabuloase).

Chiar și cu o echipă făcută prost, Serbia ar fi trebuit să marcheze măcar un gol cu Danemarca. N-a făcut asta, însă și pentru că Stojkovic i-a introdus abia la pauză pe Jovic (care îl salvase cu Slovenia) și Tadic, Vlahovic a intrat în minutul 67, iar Sergej Milinkovic-Savic, fostul jucător al lui Lazio, abia în minutul 87.

Miercuri seara, la ora 21:00, n-am vrea să auzim astfel de explicații incredibile și de la selecționerul Edi Iordănescu: „Plecăm acasă, dar nu este o tragedie! Ar trebui să fim mândri!”

Publicat: 26 06. 2024, 12:18
Actualizat: 26 06. 2024, 14:59