Dinamo, declarat mort. Autorii crimei: Ionuț Negoiță, Pablo Cortacero, Dorin Șerdean, Nicolae Badea, Elias Bucurică și Nicu Tararache

Arbitrul central Catalin Popa discuta cu Deian Cristian Sorescu in meciul de fotbal dintre Universitatea Craiova si Dinamo Bucuresti, contand pentru Liga 1 Casa Pariurilor, desfasurat pe Stadionul Ion Oblemenco din Craiova, luni 27 septembrie 2021. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Să vorbești de moarte într-o țară răstignită între COVID și prostie pare cinic. La fel de cinic cum a ajuns să fie și să privești un meci al lui Dinamo. Celebra replică despre clubul situat între circ și Spitalul de Urgență uită întodeauna să amintească de sediul IGP, separat printr-un bulevard de stadionul părăginit din Ștefan cel Mare. E vital de știut asta pentru că toți cei care au condus mortul spre groapa din Groapă au avut girul, binecuvântarea sau presiunea băieților de la MAI.

Dinamo a murit. De la meciul cu FCSB. Ce s-a întâmplat la Craiova a fost doar momentul când familia l-a identificat pe decedat. Sperând ca printr-o minune că nu e al ei, familia dinamovistă, formată din fanii creduli, care au aruncat leul greu muncit pe carduri DDB, au mers la morgă cu speranță. Doar că atunci când au ridicat cearșaful a venit confirmarea. Realitatea e dură. Atât de lipsit de viață e clubul Dinamo acum încât jucătorii nici nu mai au puterea să se revolte. Sunt resemnați că au rămas, majoritatea, doar niște nume scrijelite în istoria neagră a echipei, niște umbre nedemne să poarte acel tricou.

I-ați întors spatele lui Dinamo ca unui bătrân de care îți este rușine

Imaginați-vă ce au simțit în această serie 007 câțiva foști fotbaliști dinamoviști: Cornel Dinu, Mircea Lucescu, Ioan Andone, Mircea Rednic, Ionuț Lupescu, Florin Răducioiu. Și lista poate continua. Niciunul dintre ei nu are, însă, dreptul să „plângă” lângă mort, câtă vreme niciunul dintre ei nu a încercat să îl salveze. Cu banii lor, cu priceperea lor sau chiar cu lucruri sacrificate, precum timp și nervi. Au preferat să stea deoparte, să comenteze acid, să arate cu degetul și să anunțe sfârșitul inevitabil. Asta puteam să facem și doar noi, ziariștii! Datoria voastră, pentru că vouă v-a dat Dinamo să mâncați și pe voi v-a făcut Dinamo oameni, era să îl ajutați. I-ați întors însă spatele ca unui bătrân de care îți este rușine că îți este părinte atunci când l-au lăsat puterile și e grav bolnav.

Lista celor care au ucis Dinamo

Și pentru că ar fi nedrept ca în istoria neagră să rămână doar numele unor jucători vremelnici, inutili pentru Dinamo și dacă ar fi fost Dinamo 2, să îi numim și pe adevărații autori ai crimei din „Ștefan cel Mare”.

Ionuț Negoiță – patronul care și-a dat seama că e prea sărac pentru un club din care voia să iasă bogat. A vândut / manevrat acțiunile lui Dinamo și, din ce reiese din acte, oricând poate fi din nou acționarul majoritar.

Pablo Cortacero – patronul marionetă, venit din Spania pentru a da o țeapă pentru care ar fi putut risca, posibil, pușcăria, dacă era în țara lui.

Dorin Șerdean – cel mai mare aburitor din istoria lui Dinamo și partenerul ideal pentru Cortacero. Țepuit și el, se pare, de cel cu care venise să dea tunul.

Nicolae Badea – omul care a manevrat, cu dibăcie, acționariat lui Dinamo în vremurile cu rezultate sportive importante și cu probleme financiare majore. A revenit, așa cum îi place, în culise, de unde a gestionat, alături de liderii DDB, monstruozitatea actuală. Nu vrea să fie public recunoscut drept șeful lui Dinamo pentru că nu vrea să se asocieze cu mortul din „Ștefan cel Mare”, dar are o vină cel puțin la fel de mare precum ceilalți.

Elias Bucurică și Nicu Tararache – liderii PCH, liderii DDB. Cornel Dinu a lăsat să se înțeleagă că banii suporterilor dinamoviști nu ar fi fost folosiți, toți, în scopurile pentru care au fost plătiți de fani și că lista cheltuielilor efectuate de DDB conține lipsuri financiare majore, iar sumele „la grămadă” sau ”evaporate” sunt uriașe. Ar fi interesant de făcut publice de către cei doi, prin portavocile pe care le au, sumele concrete cheltuite de când zeci de mii de suporteri au donat banii familiilor lor pentru familia alb-roșie. În plus, managementul defectuos al celor doi șefi de peluză, în care deciziile s-au luat pe baza nepriceperii lor totale la fenomen, este un alt motiv pentru care își fac loc pe lista celor care au ucis Dinamo.

Vinovații trebuie să plătească. Rând pe rând. Toți sau măcar majoritatea.

Ce urmează? După experimentele doctorului Mureșan, urmează trialurile lui Mircea Rednic. Asemeni unui programator din viitor, „Puriul” trebuie să construiască un trup nou pentru Dinamo. Cu sau fără comisioane, cu sau fără implicarea directă a fiicei lui, Rednic trebuie să schimbe 80 la sută din lot pentru a avea o șansă. Dinamo are nevoie de un trup nou pentru că sufletul nu va muri niciodată. Sufletul e mereu acolo. Fanii sunt mereu acolo.

 

 

Publicat: 28 09. 2021, 00:40
Actualizat: 28 09. 2021, 14:29