CSA Steaua a promovat în Liga 2. Dezbaterea despre care e adevărata Steaua, FCSB sau CSA, începe să își piardă din sens. Părerea mea, cel puțin, e formată de ani buni și întărită continuu în fiecare zi. Din punct de vedere sportiv, echipa lui Gigi Becali este, în mod evident, continuatoarea Stelei. Nu poți scoate din istoria clubului fotbaliști precum Rădoi sau Dică aberând altceva.
Pe de altă parte, modul în care patronul a pus mâna pe „tezaurul” din Ghencea este, cu siguranță, cel puțin dubios. Dacă justiția ar fi deplină și, în mod ideal, interesată de adevărul pur, cei care i-au facilitat preluarea încâlcită și, pe alocuri, ilicită ar trebui să plătească. Bani și zile de libertate. Indiferent de stelele care au stat pe tresele lor! Ce e legal sau ce e moral?
Lucrurile se limpezesc ușor, ușor de la sine. Procesele lui Talpan sunt „amorțite” undeva în sălile de judecată, dar drumul celor de la CSA Steaua se pavează pe teren și în tribune. Realitatea spune așa. Mare parte din galeria roș-albastră este cu CSA. Aproape toate gloriile din echipa legendară a anilor ’80 s-au alăturat sau sprijină, declarativ, proiectul Armatei. Stadionul Ghencea, „templul” multor generații de steliști, va fi la discreția CSA. Dacă trecutul indică faptul că FCSB este Steaua, prezentul afirmă, răspicat, că Steaua e numai una și, anume, CSA.
Promovarea în Liga 2 nu a fost simplă. Echipa antrenată de Oprița era favorită. A avut bugetul cel mai mare și lotul cel mai bun. Cu toate acestea, a avut nevoie de arbitraje favorabile, în momente-cheie, pentru a putea face saltul spre divizia superioară. Interesul tuturor este ca Steaua de azi să revină acolo unde îi este locul. Adică în prima ligă.
Când se va întâmpla acest lucru? Bumbescu a dezvăluit un lucru care a lovit crunt în speranțele ultrașilor: doi ani echipa nu poate promova! Indiferent de rezultatele de pe teren. Pentru că nu este privatizată! E genul acela de veste care îți taie toată bucuria. Suporterii au luat cu asalt Ghencea, ca în vremurile când mari echipe ale Europei erau răpuse lângă capătul tramvaiului 41. Sărbătoarea lor era deplină, au intrat chiar și pe stadion, în momentul în care legendarul fundaș rostea ceea ce mulți știau, dar țineau ascuns.
CSA Steaua trebuie privatizată! Poate părea un lucru banal, dar, în fapt, este esențial. De ce? Pentru că masa suporterilor, care a fugit de „oierul” / „ciobanul” de Gigi Becali, a militat ani buni pentru un club fără patron! Au acceptat un compromis (deh!) când noul schelet al clubului s-a născut din „oasele” celor de la AS Regal. Atunci, și-au murmurat, ușor rușinați, că echipa trebuia să înceapă de undeva. Altfel spus, scopul a scuzat mijloacele și justițiarii ultrași ai Stelei nu au mai fost atât de „scrupuloși”.
Acum, jena ar putea fi și mai mare. E nevoie de un finanțator. De un investitor puternic. De un om cu bani, capabil să ducă o echipă din Liga 2 în Liga 1 și, apoi, să o transforme într-o candidată la titlu. E nevoie de milioane de euro. De multe milioane de euro. Câți milionari cinstiți sau imaculați cunoașteți? Aici va fi problema!
Cunoscând moralitatea ridicată pe care suporterii Stelei o au, îmi vine în minte o întrebare pentru ei: „Ați ajuns în Liga 2. Ce compromisuri veți face, acum, voi?”. Mulți vor înjura fără argumente. Mulți vor spune că nu e nevoie de un patron. Realitatea spune altceva. Aceeași realitate de care vorbeam la început. Steaua trebuie să fie o forță! „Măcar ăsta nu e ca Gigi Becali”. Nu va trece mult până vom auzi această replică din gura celor care, din dragoste pentru echipă, vor căuta să justifice sau să apere alegerea noului patron.
E un compromis mic? E un compromis mare? Mai punem și întrebări incomode, uneori. Procesele de conștiință nu se pot câștiga în instanțe… Altfel, v-aș fi propus să îl angajați pe Florin Talpan să vă reprezinte.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER