Un nou episod, o nouă etapă, aceeași demonstrație de incompetență din partea arbitrilor care fac „deliciul” spectatorilor neutri în fiecare săptămână în „frumoasele” meciuri ale Superligii. Întreruperile partidelor pentru minute în șir, finalizate cu niște linii care par trasate mai degrabă cu raportorul decât cu ajutorul tehnologiei ultramoderne, au devenit deja o tristă obișnuință. Menit a aduce liniște și pace pe tărâmurile noastre, prezentat cu mare fast în vara lui 2022, sistemul VAR de buget adus în România pare să provoace mai multe scandaluri decât înaintea implementării sale!
Marea problemă e că nu acționează singur, ci se află sub atenta supraveghere a pricepuților arbitri care-și etalează „calitățile” etapă de etapă, arbitri care, la rândul lor, sunt protejații celebrului Kyros Vassaras, grecul ale cărui comunicate par mai degrabă niște farse ieftine decât mesaje serioase care să aplaneze situațiile conflictuale.
Să ne întoarcem puțin în timp, la finalul ediției 2021-2022, ultima fără VAR din România. Ediție decisă, într-un final, de o eroare imensă de arbitraj comisă la un meci dintre FC Voluntari și FCSB, încheiat 2-2 după ce ilfovenii au egalat în ultimele minute dintr-un offside evident.
Titlul mergea la CFR Cluj, iar în toiul războiului declarativ dintre ardeleni și roș-albaștri de la acea vreme, Cristi Balaj făcea o premoniție pe care mulți n-au perceput-o la adevărata ei valoare: „Vor mai exista discuții și scandaluri chiar și cu VAR”.
Nu doar că au mai existat, mai degrabă s-au intensificat! Sistemul a prezentat mari probleme încă de la bun început, iar acum, după mai bine de un an și jumătate de la implementare, asistăm în continuare la meciuri distruse de un „trio criminal”: carențele evidente ale VAR-ului „la mâna a doua”, arbitri repetenți la geometrie în spațiu, și nu în ultimul rând, atotputernicul Vassaras.
Cât ne mai lăsăm prostiți de Kyros Vassaras? După explicațiile puerile pe care le-a tot oferit pe parcursul sezonului precedent – îmi vin în minte imediat momentele de după meciul Rapid – FCSB 1-0, play-off 2022-2023, când a sărit în apărarea lui Horațiu Feșnic și a brigăzii sale după o serie de decizii de-a dreptul șocante – acum instituția pe care o conduce grecul prezintă un presupus comunicat al EAD, compania care se ocupă de sistemul VAR. Doar că, surpriză! Orlando Nicoară, directorul firmei, a precizat că nu ar fi existat nicio comunicare oficială între părți!
E evident pentru toată lumea că fotbalul românesc nu se află într-un loc bun. Dar cei care îl conduc ar trebui să contribuie la ridicarea lui, nu să-l înfunde și mai tare în mocirla în care se scaldă de ani și ani! Mi se pare de neconceput ca omul aflat în fruntea arbitrilor să nu accepte ideea că oamenii lui pot greși, dar și mai rău, să nu-i sancționeze niciodată! Sezonul trecut, în plin scandal de arbitraj la nivel intern, Istvan Kovacs, „numărul 1” al României, era trimis în deplasare prin zona Golfului. Unde banii vorbesc altfel. De la 6.000 de lei pe meci ca „fluieraș” în Superliga, la miile de dolari ale arabilor. Să vedem pe unde mai răsare weekend-ul viitor, după realizările din Sepsi – Universitatea Craiova. Probabil urmează ceva măreț, un premiu consistent.
Ne place tot timpul să ne raportăm la fotbalul mare, să ne amintim de momentele în care și noi făceam parte din el. Vremuri de mult apuse. Hai, totuși, să luăm un exemplu din cel mai mare campionat al lumii. În Premier League, de delegările arbitrilor se ocupă instituția denumită PGMOL, un echivalent britanic al mult „iubitei” Comisii Centrale a Arbitrilor de la noi.
Bineînțeles, și acolo – ce-i drept, nu în șase din opt meciuri ale unei singure etape – de la implementarea sistemului VAR, au existat momente în care, chiar și cu ajutorul tehnologiei, arbitrii nu au reușit să ia decizia corectă și au comis gafe majore. Dar ce s-a întâmplat apoi? Ei bine, nu a apărut niciun Vassaras care să le ia apărarea alor săi și să le explice cu trufie cluburilor și jurnaliștilor că nu înțeleg nimic din arbitraj.
Ba chiar dimpotrivă! Deși, într-adevăr, nu a mai putut nimeni să revină asupra acelor decizii care au viciat rezultatele unor partide, PGMOL și-a asumat greșelile și a prezentat scuze publice echipelor care au fost dezavantajate! Puteți vedea mai jos cum arată un model de comunicat profesionist, spre deosebire de cele furnizate de CCA, fără a exista o comunicare oficială cu cealaltă parte implicată. E momentul pentru o schimbare.
😬👇 pic.twitter.com/Rt0sskXmNW — Sky Sports Premier League (@SkySportsPL) September 30, 2023
😬👇 pic.twitter.com/Rt0sskXmNW
— Sky Sports Premier League (@SkySportsPL) September 30, 2023
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER