EDITORIAL DANIEL NAZARE | Golaniada de Superliga. Vă place? Mie nu

Mihai Stoica il saluta pe Marius Sumudica dupa meciul de fotbal dintre FCSB si Rapid Bucuresti, contand pentru Superliga Superbet, desfasurat pe Arena Nationala din Bucuresti, duminica 27 octombrie 2024. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
Vezi galeria foto - 6 poze

FCSB – Rapid sau invers este, de fiecare dată când se joacă în Superliga, o invitație la mitocănie, la înjurături, la mizerie, la abject și la cuvinte vulgare. Lista poate contuinua fără probleme.

Orice degajare a portarului e ceva indecent de reprodus, iar plimbarea lui Marius Șumudică, la încălzire, este musai să fie însoțită cu niște degete prin maxilar unde există o „lucrare”.

EDITORIAL DANIEL NAZARE | Despre mizeria din tribune, dar mai ales din rândul celor care ar trebui să îndemne la decență

„Îmi așezam pantalonii și am și niște pantofi la care îmi ies limbile. M-ați văzut cu degetul mijlociu în gură? Mi se lipise o gumă de mestecat și am o lucrare pe care am făcut-o”, este răspuns de antrenor cu licența Pro, trecut prin alte două campionate, pentru care circul este o bucurie la maturitate și nu la vremea frumoasă a copilăriei.

Dacă te uiți la acest derby din fotoliu, nu mai zic de la fața locului, găsești prea puține lucruri care să ducă spre civilizație. Dacă înainte galeriile aveau mesaje verbale, scandări și bannere vulgare, acum vedem asta și la antrenori sau la conducători. Sau mulți dintre șefi aprobă aceste mesaje indecente.

Stăteam să mă gândesc ce e vulgar la Real Madrid – FC Barcelona, 0-4. În afară de niște idioți care au probleme rasiale cu Vinicius Jr, în rest nu prea găsești comparații cu Superliga sau cu acest meci.

 

Mă refer la grupul de spectatori, nu la câțiva dezaxați dornici să meargă la meci doar pentru scandal sau se bată cu nu știu cine.

La noi există cântece rasiste, vorbe de duh despre mame și neveste, amenințări pentru fiice bolnave ori părinți decedați. Iar în acest joc se amestecă, pentru a-i mulțumi și gâdila pe fani, Mihai Stoica, Marius Șumudică, Viorel Moldovan ori Gigi Becali.

Marcel Pușcaș ne spune că nu suntem la Operă, dar nu știm unde suntem? Suntem în România

„N-a făcut omul nimic, n-am nimic să-i reproșez lui Șumudică, ce gesturi a făcut omul?”, a punctat și evlaviosul Gigi Becali, susținut de Viorel Moldovan, președintele de Rapid. „A avut un comportament ireproșabil și nu a deranjat cu nimic”, a părut deranjat fostul internațional, acum conducător provenit din antrenor. Dar el, când era tehnician, de ce n-a procedat similar?

La fel intelectualul Mihai Stoica aprobă niște cântece rasiste ca nefiind rasiste, iar evlaviosul din Pipera este foarte atent la termenii bisericești, la psalmi, dar nu-l deranjează la urechile ascunse în fesul ăla cu cruciuliță, cu care probabil doarme și noaptea, ce se strigă de fanii FCSB sau ce mesaje suburbane se afișează.

Tace: e mai important transferul lui Darius Olaru decât instigarea la ură, la rasism, chestii care nu-l preocupă absolut deloc ba chiar îi par nesemnificative.

Să-l auzim pe Gigi Becali, chiar pe recunoscutul om de afaceri Dan Șucu, ambii dictatori în propriile cluburi, că îndeamnă la respect, la politețe, la bun simț. N-am văzut, n-am citit, n-am reperat astfel de îndemnuri. Și nu cred că-mi scapă multe în acest domeniu.

Pe vremuri, marele om de fotbal, federal, aghiotantul lui Adrian Mititelu, scriitor, eseist, chiar și antrenor dar mai ales fotbalist, ne explica, doct, că la sportul-rege nu e ca la Operă. Nu ne-am imaginat atunci că vom ajunge la ultima cârciumă sau la penitenciar printre ultimele elemente ale unei societăți, mai ales morale, în derivă.

Am apreciat metafora domnului Pușcaș, cu concertul simfonic sau cu Opera, nu am privit înspăimântător spre viitorul care avea să vină.

Așteptăm bâtele în cap și accidentele de mașină

Suntem la punctul în care Mihai Stoica poate să ia o bâtă de baseball și să-i croșeteze două bucăți pe „Burberry Colection” lui Marius Șumudică, iar Viorel Moldovan să-l calce cu mașina, frână apoi înainte-înapoi, pe talismanul lui Gigi, Charalambous, la primul stop de la Piața Muncii, acolo unde trecerea de pietoni e slab semnalizată. Abia atunci vom avea circ și, Doamne Ferește, crimă.

Lucrurile au scăpat de sub control și ne entuziasmăm de faptul că 15 minute s-a jucat fotbal în viteză, de calitate. Apoi ne întrebăm de ce s-a terminat 0-0 un meci ca FCSB – Rapid.

Avem și două singure aspecte pozitive. Unul e că s-a vorbit de geaca lui Marius Șumudică mai mult decât de deciziile luate de Istvan Kovacs.

Și a doua: acum e clar că portarul numărul 1 din Superliga nu e nici Aioani și nici Târnovanu, ci Benjamin Siegrist, un goalkeeper adus de un antrenor cu cinci sezoane în Champions League a cărui singură vină a fost în România că, atunci când se gândea la viitorul Rapidului, a căzut cu bicicleta în Parcul Herăstrău.

Publicat: 28 10. 2024, 17:00
Actualizat: 28 10. 2024, 17:30