Licența Pro, bătaia de joc a tuturor. Când îi ducem la școală și pe conducătorii din Liga 1?

De 15 ani discutăm despre licența Pro. Că e bună, că e necesară, că studiem, că suntem bine pregătiți. Și tot de fiecare dată, n-o folosim. Pentru că la Liga 1, an de an, sunt 2-3 echipe care-și bat joc de idee și o aruncă în derizoriu.

FRF e complice, Răzvan Burleanu o aruncă de la un Comitet Executiv la altul, alteori uită. Când au terminat cursurile Adrian Mutu și Mirel Rădoi și-a adus aminte, brusc, de ea. Și o invocă drept argumente de meritocrație, dreptate, profesionalism.

De la Mircea Rădulescu la Dan Apolzan, de la Mircea Sandu la Răzvan Burleanu, avem aceleași idei vehiculate constant și enervant: nu e momentul, sunt prea tineri ori e necesară o derogare.

EDITORIAL DANIEL NAZARE. Licența Pro, bătaia de joc a tuturor. Când îi ducem la școală și pe conducătorii din Liga 1?

Nu antrenorii sunt de vină, ci sistemul din care fac parte. Conducătorii care pot controla mai ușor antrenorii, decât unul cu personalitate, mai bine unul care este la cheremul unui patron sau altul.

Iată că sunt echipe în istorie, care au schimbat antrenori de licența Pro cu tehnicieni de-abia se lăsaseră de activitate și care nu trecuseră, aproape deloc, pe la școală. Nici măcar pentru a-și motiva absențele.

În urmă cu câțiva ani, pe culoarele FRF, circula un banc despre care se râdea serios, dar care te făcea, în cele din urmă, să devii gânditor!

Se spunea că dacă la Facultatea de Medicină dădeau examen 250, luau 40 inși. La Politehnică din 90 intrau 80, la FRF, la Școala de Antrenori, dădeau 30 și intrau 40!

Au fost ani la rând când toți erau absolvenți, practic toți cei care se prezentau la examen. Sigur lucrurile au evoluat, dar unde suntem azi?

Să avem peste 200 de licențe Pro, dar la Liga 1 să fie 3 echipe din 16 care inventează tot felul de posturi pe banca tehnică pentru a masca lipsa unei licențe. Mă refer la Argeș, Botoșani și Clinceni, în ordine alfabetică.

Clasamentul licențelor din fotbal pentru conducători? Unde sunt? Întrebarea lui Daniel Nazare

Mai mult, cele trei echipe despre care aminteam angajează antrenori cu Licența Pro care devin antrenori secunzi. Ca și cum ai pune stewardesa din avion în locul pilotului de la manșă sau rezidentul în locul medicului chirurg. Lucruri tipic românești.

Este ridicol ca antrenorul echipei naționale mari și antrenorul echipei naționale mici au luat acum Licența Pro. Cu alte cuvinte, cel care impune regula o încalcă primul!

Dar cine suntem noi să-i judecăm pe antrenori? De ce nu-i judecăm și pe conducători? Le pretindem tehnicienilor licență, dar ce studii au conducătorii cluburilor?

Ce licență are Vali Argăseală în management, dar Mario Nicolae, marele manager? Dar Cornel Șfaițer?

Lista e mai lungă dar ne oprim aici. Înainte să le cerem socoteală antrenorilor, poate facem un clasament și cu licențele managerilor din fotbal.

În comparația asta cred că antrenorii sunt mai școliți. Pe când o licența Pro și pentru cei care-i demit, ceartă, trag de urechi și trasează sarcini pentru tehnicieni?

Publicat: 30 04. 2021, 11:57
Actualizat: 30 04. 2021, 12:59