EDITORIAL DANIEL NAZARE| Mai bine kosovar sau sârb decât țigan? Amintiri din anii Cooperativei
Fotbaliștii kosovari, extrem de sensibili, n-au mai auzit de huiduieli și jigniri pe terenul de fotbal. La ei totul se reduce la rasism sau la alte aberații.
În primul rând nu este rasism ce s-a întâmplat la meci, dacă s-a întâmplat, am citit și auzit tot felul de inepții pe această temă.
Ce spune Daniel Nazare? Mai bine kosovar sau sârb decât țigan? Amintiri din anii Cooperativei
Conform DEX: Teorie social-politică care susține inegalitatea biologică și intelectuală a raselor umane. Ce legătură are cu Serbia, Kosovo sau meciul de vineri seară?
Suporterii de fotbal găsesc, nu înseamnă că e moral sau sunt de acord cu asta, tot felul de jigniri pentru a-și demoraliza adversarul. Pe vremuri se scanda: Ae ao, să moară Dinamo! Ole, ola, să moară CCA. Așa erau vremurile.
Acum lui Dan Petrescu, dacă ar intra pe gazon și ar sprinta spre peluza oaspete, i s-ar aminti escapadele amoroase ale primei soții prin diverse cântece. Lui Marius Lăcătuș i s-ar pune niște bannere cu piciorul rupt al lui Vasile Ardeleanu, lui Marius Șumudică i s-ar fredona că „o are mică”.
Asta este starea peluzelor, nu zic că e bine. Dar asta e civilizația și folclorul tribunei.
De kosovari ce să zici? Evident că de Serbia, la fel cum ei ne fac și ne-au făcut de nenumărate ori „țigani”. Ce e mai rasist: să scandezi Serbia sau să fii făcut țigan?
Diferența e că noi n-am oprit meciul interțări, plini de flegme l-am terminat și nu altfel. Cu capul sus, fără ceva premeditat și fără să primim gol.
Moraliștii care vorbesc de rasism mai bine ar vedea că arbitrul danez s-a rugat 70 de minute, pe la ușa vestiarului, să vină kosovarii pe teren. Iar ăia mâncau pizza și o aruncau pe jos, nici măcar în coșul de gunoi.
Precedentul FC Brașov – Rapid
Acum mulți ani, vreo 23, la un meci FC Brașov – Rapid, giuleștenii au ieșit de pe teren invocând un arbitraj ostil. Sorin Corpodean a fluierat finalul după 3 minute. Danezului i-au trebuit 70.
Uneori mi-e dor de Cooperativa de pe vremuri. Ăia măcar respectau regulamentele de pe gazon și apoi o mermeleau la Comisii. Sancțiunea era atunci între 2 și 5 puncte. Depunctare.
Au luat un punct cu explicațiile docte ale lui Vali Alexandru, un fel de Adalbert Kassai cu mai multe clase, cel care pretindea că știe toate regulamentele din lume, inclusiv Mersul Trenurilor.
112, numărul de la UEFA
Un pic mai târziu, tot în acei ani, paraclisierul de azi al lui Gigi Becali, arbitrul Alexandru Tudor, nu a întrerupt un derby Rapid – Steaua după ce s-a consultat cu Mitică Dragomir la telefonul mobil chiar pe gazon.
Acum câteva decenii era greu să te împotrivești Cooperativei, azi la orice decizie grea există un număr de urgență la UEFA pentru fiecare dintre arbitrii FIFA. Un fel de 112. Nu vine ambulanța să te salveze, ci doar afli medicamentul care te face bine.