În prima lui oră publică la Rapid, noul coproprietar, Dan Șucu, a reușit să-și facă mai mulți dușmani decât prieteni în fotbal, o lume în care recunoaște că încă nu a pătruns. Problema e că a făcut-o printr-un discurs absolut firesc, de om de afaceri care investește în fotbal, nu de bișnițar care se distrează la jocurile de noroc.
Mai bine de 30 de ani i-au trebuit fotbalului nostru să evolueze de la ”buget? care buget?” și ”bugetul e nelimitat” până la cifre clare și planuri serioase. Șucu are larghețea de a vorbi franc despre 7 milioane de euro în viitorul sezon, 10 peste un an și 14 peste doi ani. Tocmai pentru că lucurile trebuie să fie clare. Iar partea sportivă, adică Angelescu-Niculae, trebuie să știe din timp pe ce se poate baza.
Ca să vedem care e diferența dintre trecutul-prezentul fotbalului de pe la noi și viitorul aceluiași fotbal e de ajuns să punem în oglindă două declarații. Marți seară am difuzat la DigiSport Special spusele managerului Gino Iorgulescu din momentul preluării funcției de președinte LPF: ”Trebuie să ținem aproape politicul pentru că fără politic nu se poate!”
La distanță de numai 14 ore, vine Dan Șucu și spune răspicat ce bat și eu câmpii de ani buni prin emisiuni: ”Banul public nu are ce căuta în fotbal!” Și argumentează că este menținută artificial și intenționat confuzia dintre sportul de performanță, profesionist, unde statul ar trebui să fie absent, și cel de masă, unde statul ar fi mai mult decât necesar să se implice.
Nu pare deranjat, aș zice că deocamdată, de concurența cu echipe susținute de stat. ”În alte domenii nu trebuie să concurezi cu firme de stat? E același lucru”. Poate. Dar am mari îndoieli că va fi la fel de ralaxat atunci când va ajunge într-un duel direct pentru performanță și, implicit, bani cu un club ajutat de politic.
Fără să-și propună să fie contondent, noul deținător a jumătate din Rapid mărturisește că nu înțelege business-ul din spatele campioanei CFR. Pentru că nu e un business. Nu mai departe de acum două seri spuneam tot la Special că nu cunosc numele sau specificul vreunei firme, al vreunei afaceri pe care o conduce stimabilul domn Varga. Ce să vezi? Dan Șucu zice același lucru: ”În fotbal sunt începător. Dar nu l-am întâlnit pe dl. Varga în afaceri, n-am auzit de afacerile dânsului. Și în mediul de afaceri sunt de vreo 25 de ani.” Oare de ce? Pentru că dl Varga nu vine din mediul de afaceri? Dacă ar veni de acolo poate că nu ar mai miza banii ca la ruletă pentru accederea în Champions League. Ci ar urma un model de business, cu investiții, cu business plan, cu linii de business, cu predictibilitate, cu obiective intermediare, cu tot ce trebuie.
În fine, dacă este să dea și un exemplu de bună purtare în fotbal, Dan Șucu vorbește despre ceea ce face Gică Hagi la Farul. Dar și acolo vede o problemă: tot ce are legătură cu clubul depinde doar de Hagi. Ceea ce, într-o afacere sănătoasă, nu e în regulă. Aici putem găsi, poate, și una dintre explicațiile pentru care Hagi nu a reușit să treacă la nivelul următor, să aducă alături de el oameni de afaceri serioși care să ducă bugetul și construcția clubului la nivelul dorit: trofee și cupe europene.
Șucu insistă că modelul de business al Rapidului este cel de creștere de jucători, că cel puțin 10% din buget se duce spre acea zonă, a juniorilor. Nu vede în recenta decizie TAS decât o lovitură care să testeze capacitatea forței clubului. Mai nedrept i se pare altceva, ocazie cu care și-a făcut deja noi prieteni la Sfântu-Gheorghe și la Budapesta: faptul că guvernul unui stat vecin investește într-un club din România. Sigur că investițiile directe sunt, teoretic, doar în infrastructură, dar Șucu vorbește și de banii direcționați acolo de firme maghiare. ”Credeți că reclamele la Mol și OTP sunt pe baze comerciale?”
Pare că Șucu s-a uitat mult la Special în ultima vreme! Glumesc. Dar tot acum câteva zile vorbeam despre evidența faptului că statutul de echipă cu cel mai mare buget de sponsorizări din Liga 1 nu este întâmplător la Sepsi. E clar că mare parte din aceste sponsorizări sunt decise politic de la Budapesta. Ceea ce, bineînțeles, nu e în regulă. Aici. La Budapesta, din păcate, da.
Sper că nu mai sunt demult genul care să mă entuziasmez la niște vorbe. La început de drum se zic multe. Și tot multe se pierd pe parcurs. Dar acum cred că, dincolo de câteva exagerări gen ”deturnare de fonduri” la Sepsi, Șucu a venit cu un discurs proaspăt în fotbal. Pare să aibă un plan și pare să vrea să se țină de el.
Dincolo de impactul pozitiv pe care îl va avea cu siguranță în destinul Rapidului, măcar pe termen scurt, Șucu ar putea reprezenta un semnal pozitiv și pentru alți oameni de business interesați de fotbal. Oameni speriați de mediul alterat de mizerie, corupție, incompetență, parvenitism, tribalism și amatorism. Poate, cumva, și Dinamo va reuși să atragă curând niște energii similare, după construcția stadionului. Poate Farul, poate alte echipe cu suporteri dispuși să lase pe alții să se implice direct, pentru că știu mai bine și au și cu ce.
Și-atunci vom constata, în sfârșit, că discursul din spațiul public al fotbalului nostru se va fi schimbat măcar puțin. Că va cuprinde mai multă logică, mai multe argumente, și mai puțină văicăreală camuflată în sentințe acuzatorii la adresa celorlalți. Că va fi mai puțină ”haiducie”, am citat din Șucu, și mai multă normalitate a competiției. Știu, câteodată sunt prea optimist.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER