Ce facem dacă Boloca și Coubiș vor iar România?

Ce facem dacă Boloca și Coubiș vor iar România?
Andrei Coubis l-a refuzat pe Emil Sandoi si a fost convocat oficial la nationala U20 a Italiei! Pierdere grea pentru Romania
  • Publicat:
  • Actualizat:

Dacă ne bucurăm de Andrei Rațiu, atunci să ne așteptăm și la cazurile Coubiș-Boloca. Așa s-ar rezuma reacția la raportul dintre fotbalul nostru și valul tot mai consistent de tineri jucători care ar putea să reprezinte România, deși sunt născuți sau crescuți în altă țară.

Teoria salvării prin diaspora 

Am auzit mai multe voci pertinente din fotbalul nostru, de-a lungul ultimilor ani, invocând o echipă națională care se va baza pe acest tip de tricolori. O națională așteptată cu încredere, pentru că vorbim de talente românești formate într-un fotbal mai bun, cu siguranță mai bun la nivel de experiență și metodologie pentru copii și juniori.

Teoria asta spune că, pe fondul unui semi-deșert autohton la acest nivel, început probabil din anii 1990 și desăvârșit spre anii 2000, “tricolorii diasporei” ar putea fi cea mai rapidă șansă concretă pentru rezultate notabile. Cred asta, cu suficient de multe argumente despre care poate am să scriu, dar cel mai ușor îmi motivez opțiunea prin mărturiile fotbaliștilor lansați de Superliga după contactul cu fotbalul de-afară. Și prin confesiunile celor produși în afara granițelor.

De ce pare un calcul prost

Cert este că jucători tineri și foarte tineri, născuți în familii românești din străinătate sau plecați la vârste fragede de-aici, unii chiar înainte să înceapă fotbalul, se află tot mai des în loturile naționalelor. Rațiu, Pașcanu, Racovițan, Bîrligea sau Țîrlea sunt câțiva dintre aceștia.

Boloca și Coubiș au gustat puțin din naționala tricoloră, primul chiar la seniori, apoi au spus pas. Italia e o perspectivă. Cred că discuția despre cât de români sunt sau cât simt românește e puțin… poezie, merg spre un calcul de eficiență pe care și l-au făcut. Și pe care îl cred a fi prost.

Sincer, câți mijlocași italieni din vreo 3-4 generații consecutive ar trebui să se lase de fotbal într-o singură noapte pentru ca Daniele Boloca, jucător de 24 de ani de la Frosinone, să ajungă la naționala campioană europeană? Și ce să se întâmple ca, între timp, niște mijlocași mai tineri ca el să nu explodeze în Serie A?

N-am pierdut nimic pentru că n-am avut nimic

Cred că e un calcul prost dacă și-au imaginat că vor avea de câștigat proiectându-se la naționala Italiei. Theo Corbeanu, aflat în poziție similară, a ales Canada după juniorii României. Dar… Canada la seniori!

Dacă pur și simplu Coubiș plus Boloca nu s-au simțit bine la convocările României, au plecat cu senzația că nu sunt apreciați ori că-și pierd timpul pe-aici, fără să viseze concret la squadra azzura, atunci e treaba lor și… sănătate!

Mitul cotei de piață crescute de meciuri pentru națională chiar stă în picioare, statistic. În ciuda tuturor cutremurelor și tendințelor de prin mercato în ultimii ani, reprezentativele își păstrează acest punct forte. Adaugă sute de mii de euro sau milioane, după caz, în negocieri.

Ce pierd Boloca și Coubiș? Acum, mai nimic. Pe viitor, poate că e ceva totuși. Ce pierde România fără ei? Nimic, pentru că nici nu i-am avut, de fapt. Am pierdut noi un fotbalist precum Ștefan Radu, fără ca e să reprezinte altă țară!

Aceasta e însă provocarea: ce facem dacă unul din ei sau amândoi vor veni curând înapoi spre naționala noastră? Pentru că e posibil și pentru că azi par destul de greu de îndeplinit condițiile ca Italia să îi aconteze definitiv potrivit normelor FIFA. Să le împlinească ei, de fapt.

Ce facem dacă vin înapoi?

Nu credeți că e posibil? Sunt destule cazuri de reveniri pe acest tipar. În lotul Sevillei B se află un mijlocaș de 22 de ani care și-a făcut junioratul la Bayern Munchen. Îl cheamă Ryan Johansson, născut în Luxemburg din tată suedez și mamă irlandeză. El a jucat, în ordine, pentru Luxemburg U17, Suedia U17, Irlanda U19, Luxemburg U19, Luxemburg U21 și… Irlanda U21. S-a decis. Dar dacă se răzgândește? Că poate.

Revenind la ai noștri, ce facem cu ei dacă bat la poartă? Avem două variante mari și late.

Ne ținem principiul, dacă vreți și mândria, adică păstrăm de la Edi Iordănescu treaba cu “vine doar cine arde pentru România” chiar dacă el poate nu va mai fi selecționer la momentul “fiilor risipitori”. Și spunem: “nu, mulțumim”. Chiar dacă poate Coubiș va fi titular la AC Milan. Iar Boloca, la AS Roma, să spunem. Ne putem asuma așa ceva?

Sau privim puțin stingheriți prin jur și apoi “îi iertăm, că sunt băieți tineri, au fost sfătuiți prost”. Aruncăm poate pisica pe selecționerul care-o fi atunci. “El decide, până la urmă!” Și ambalăm situația în oceanul de mediocritate care ne înconjoară și nu ne permite să fim năzuroși. “S-au întors că n-au fost buni de Italia dar ce, noi suntem Italia?!”

Pentru un ghid de asumare

E clar că ne trebuie un ghid pentru a înțelege din mers noua națională cu filon de diaspora, dar ne trebuie și un capitol cu gestionarea situațiilor de criză aduse de ea, în acest ghid. Dramatizând poate și exagerând, sigur, suntem azi niște părinți care se trezesc la ușă cu niște copii. Sunt ai noștri, dar nu știm exact de unde să-i luăm și cum. Talentați, promițători, mai ales că în ograda noastră cam doinește singurătatea când nu valsează amărăciunea.

Ce facem cu ei? Cum procedăm? Care e lecția învățată după Coubiș, Boloca și alții? Mergem mai aproape de ei când sunt mici, ne căutăm copiii și interesul, are rost asta măcar? Sau e degeaba, pentru că la strigarea seniorilor din altă parte nimeni nu ne garantează că am învins și poate doar am pierdut resurse și timp, ba chiar am ținut ocupat un loc în naționalele de juniori și tineret pentru alt talent?

E o chestiune de opțiune rece mai bine și așteptăm indiferenți vârsta senioratului lor, când sunt mai multe șanse să facă o alegere definitivă? Habar n-avem. 

Poate Boloca și Coubiș vor ajunge să joace totuși pentru Italia, eu voi rămâne ridicol pentru că n-am crezut în steaua lui Daniele iar noi vom scăpa de menghina punctuală a ipoteticului. Dar ce facem cu restul copiilor? Impasibili, putem pierde lesne șansa unei naționale care apare greu.

Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
E scandal după ”lupta secolului”, Fury – Usyk! ”O mizerie absolută!”
E scandal după ”lupta secolului”, Fury – Usyk! ”O mizerie absolută!”
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar…
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în această iarnă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în…
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut:
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut: "Presiunea rămâne. Există posibilitatea de a nu rămâne"
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur:  - Sunt ăla cu 3 dorințe!
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur: - Sunt ăla cu 3 dorințe!
Comuna de lângă Timişoara care vrea să concureze cu Viena: 2 milioane de beculeţe luminează localitatea de sărbători.
Comuna de lângă Timişoara care vrea să concureze cu Viena: 2 milioane de beculeţe luminează localitatea de sărbători. "Este ca…
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
Românul care a câştigat aproape 1 milion de euro în mai puţin de o săptămână! Viaţa i s-a schimbat complet
Românul care a câştigat aproape 1 milion de euro în mai puţin de o săptămână! Viaţa i s-a schimbat complet
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al…
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea…
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de an | Exclusiv
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de…
×