FCSB-Farul: să simplifici înseamnă să înțelegi

Fotbalistii constanteni saluta galeria dupa meciul de fotbal dintre FCSB si Farul Constanta, contand pentru Liga 1 Casa Pariurilor, desfasurat pe Arena Nationala din Bucuresti, duminica 27 februarie 2022. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Legea firească a interpretării timpului constă în parcurgerea lui. Nu-l poți cunoaște decât în măsura în care l-ai trăit. În fotbal, mai ales, previziunile sunt riscante, deși nimeni nu se abține să le facă. Meciul de duminică noapte de pe Arena Națională intra în acest mod dificil de anticipare a ceea ce avea să se întâmple pe teren. Se putea intui doar un meci bun, de valoare, cu o miză foarte mare pentru ambele echipe. FCSB, în lupta pentru titlu, avea nevoie de toate punctele ca de aer. Farul, egalată în clasament, cu câteva ore mai înainte, de FC Argeș, și riscând să-și piardă obiectivul, locul de play-off, încerca să obțină același lucru. De aici, totul, adică orice era posibil.

Un mare roman al fraților Strugațki, “Valurile liniștesc vântul”, poartă un motto care sună ciudat și paradoxal în aceeași măsură: “Să simplifici înseamnă să înțelegi”. Aceasta a fost și realitatea meciului dintre FCSB și Farul.

FCSB a complicat  totul în drumul către poarta lui Aioani. Pasele, culoarele, centrările, ba până chiar și ideea de joc. Câtă a fost, că, la un moment dat, n-a mai fost. De partea cealaltă, Hagi a simplificat lucrurile, și a încurcat traseele trupei care are ca obiectiv titlul. A simplificat în sensul în care a elaborat ceea ce dincolo era încâlcit și ineficient. Valurile liniștesc vreodată vântul? Uite că se poate răspunde afirmativ acestui paradox.

Calcule și scheme, algoritmi și ecuații

A fost un meci cât un manual de matematică. Calcule și scheme, algoritmi și ecuații. Fotbalul a rămas un joc, în măsura în care rigorile tactice la care sunt supuși jucătorii nu se transformă într-o corvoadă. Toate marile echipe ale Europei sunt mari tocmai pentru că această corvoadă nu se vede, deși există, să nu credeți că Henderson, Rodri, Kimmich, Casemiro sau Busquets trăiesc vreo fericire! În schimb, o joacă!

Sarcinile duble, acolo e viața lor. Atac-apărare-atac. Duble spre triple. Ce am văzut însă noi, pe Arenă? Un “linșaj tactic”. O spune, la doar câteva câteva minute după meci, fostul meu coleg de la Prosport, Andrei Vochin, în studioul Telekom. Și a fost și așa ceva în ceea ce a jucat Farul.

Dar eu cred că, înainte de toate, a fost ceea ce mentorul absolut al lui Hagi, inventatorul fotbalului total și modern, Johan Cruyff, a spus fără să zâmbească:”Să joci fotbal e un lucru simplu, dar să joci un fotbal simplu e cel mai greu lucru care există!”

Hagi asta a făcut, cu puștii lui crescuți în intensitatea acestui paradox. Literele lui din conceptul tehnic scris acum doi ani, R-R-R, adică Reacție, Ritm și Rezistență au decis jocul. Pe aceste cuvinte, pentru care majusculele sunt obligatorii, se bazează victoria de pe Arenă și nu numai. Mai vreți o explicație? Hagi mai are. Și tot cu o literă repetată: I-I-I. În traducere pe teren, Iute, Intensitate, Inteligență.

C-C-C

Construcție-Circulație-Combinații (Posesie) + Finalizare. C-C-C. A fost 2-0, putea fi 5-0. Un om a gândit aceste lucruri, uneori a reușit, când băieții lui au știut să le pună în practică, alteori nu, evident că echipa nu e perfectă. Poate însă raționa în teren și asta înseamnă enorm. Duminică a făcut-o.

Sigur vă întrebați de ce am amintit de marile nume de închizători din fotbalul european, ce caută acei jucători uriași într-o descriere a unei partide din fotbalul românesc?

Răspunsul e că fără repere importante nu poți nici construi, nici convinge. Hagi își proiectează fotbaliștii pe ecranul unui fotbal mare, chiar dacă nu toți ajung în rolurile principale. Hagi însă îi pregătește ca și cum, într-o zi, vor fi capabili să-i calce pe urme. Și, cine poate ști, ziua aceea chiar va veni. Eu sunt absolut convins că o să vină.

Altfel, Hagi a simplificat jocul și a învins. Cu Radaslavescu, cu Sârbu, cu Grameni, cu Pitu, cu Jefte, cu Ghiță, cu Aioani, cu Boboc și cu toți ceilalți.

Linșaj tactic? Cam da. Credința că doar T-T-T ne poate salva? Adică succesul se poate imagina doar în Timp, cu Tineri de Talent? Mai mult ca sigur! Hagi a simplificat o întreagă filosofie a fotbalului, oferind-o oamenilor cu tot cu descifrarea tainei din majuscule. Iar Arena Națională a fost scena unei astfel de teorii puse în practică de niște copii. Un martor incomod al acestor vremuri va putea spune mai târziu că a văzut fotbal, dar mai ales idei. Ceea ce s-ar putea să fie cheia ieșiri noastre la țărm!

În încheiere, un cifru oferit tuturor: P-P-P. O filosofie simplificată și ea: Personalitate, adică “îmi asum și iau decizii”. Posesie + Presiune, adică “dominăm, ne impunem, dictăm ritmul și intensitatea jocului”.

Hai, că nu e așa greu!

Publicat: 28 02. 2022, 17:45
Actualizat: 28 02. 2022, 19:32