Ziua cea mai lungă: 20 aprilie 1983

Ziua cea mai lungă: 20 aprilie 1983
  • Publicat:
  • Actualizat:

Dacă totul e un vis, atunci cine visează?

EDITORIAL MARIUS MITRAN | Ziua cea mai lungă: 20 aprilie 1983

Jean-Claude Carriere pune această întrebare în “Cercul mincinoșilor” și nu dă și răspunsul, evident. Pe 20 aprilie 1983 s-a încheiat un astfel de vis, uriaș, total, devastator, în care cea mai frumoasă și cea mai bună și cea mai…

S-a terminat, s-a încheiat, s-a sfârșit. Câte feluri de a te prăbuși există? Care e superlativul absolut al căderii? Universitatea Craiova-Benfica Lisabona 1-1. Balaci, din lovitură liberă, cu piciorul stâng, peste zid, în minutul 16. “Tată, mi se pare că e prea repede”, țin minte că am spus asta atunci, în timp ce continuam să mă minunez că Ilie a dat cu stângul, și nu cu dreptul. Nu înțelegeam să mă bucur de ce aveam, voiam explicații. Faptul că eram deja în finală conta prea puțin. Pentru că ȘTIAM că vom fi în finală. “Suntem cea mai bună echipă din lume, tata. Cea mai și cea mai!”

“Hai să fim atenți la meci”. Păi, eu tocmai asta nu voiam, să fiu atent la meci. În primul rând că, imediat ce a început, am avut semnele mele rele, accidentarea lui Donose în minutul 1 fiind dovada că, totuși, ceva rău era pe cale să se petreacă, deși Beldeanu a fost cel mai bun om al nostru, alături de Balaci. Apoi, cu cât eram mai concentrat pe meci, și așa am fost și atunci și întotdeauna când juca Știința, era vizibil mai bun jocul Benficăi. Mai precis, mai avântat, mai sigur. La noi doar Ilie se împotrivea acestei avalanșe de încredere a Benficăi. Ei sperau și credeau, noi știam. Probabil că știam.

La pauză încă eram în finală. Dar Benfica fusese gonită cu greu din fața careului nostru.

Dar ce știam și pe ce ne bazam în timp ce tata se juca, absent, cu un pachet de Kent?

Pe faptul că pierdusem și la Fiorentina, și la Bordeaux și la Kaiserslautern, dar că le eliminasem pe toate. Ori, la Lisabona nu pierdusem. Cum să nu-i batem azi?

Ne bazam pe Balaci, care era în formă. Apoi pe Cămătaru și pe Beldeanu. Iar Cami scapă, în minutul 30, singur cu portarul, de la centru, la o pasă genială a lui Ilie. Și pleacă accelerând teribil, doar că, brusc, pentru o secundă, își frânează propria cursă, pentru o lungă secundă. “Am crezut că sunt în ofsaid, m-am uitat spre tușier”, mi-a spus după ani, într-un drum București-Craiova, pe autostradă. Dar asta nu a fost tot!

Apărarea era cu Geolgău fundaș dreapta. Fără Negrilă, suspendat, adică fără cel care ne calificase în semifinala aceasta. Dar tot astfel fusese de la început: fără Balaci la Bordeaux, Kaiserslautern și Lisabona, fără Tilihoi la nemți, fără Ștefănescu la Benfica, cu Țicleanu abia operat la ochi la Kaiserslautern. Profesorul Oțet a avut ideea asta cu Geolgău fundaș dreapta, deși Ghiță fusese titular ca extremă dreaptă cu doar patru zile înainte, la 1–0 cu Italia. Nu i-a spus ce plănuiește lui Balaci, nu a spus nimănui, deși cu Ilie se consulta mereu. A pus echipa, cu creta, pe tablă și asta a fost.

A început așa ultima reprezentație: Lung- Geolgău, Tilihoi, Ștefănescu, Ungureanu- Țicleanu, Donose, Balaci, Irimescu- Crișan, Cămătaru. În minutul 1, prima schimbare, am spus, Beldeanu în locul lui Donose, care făcuse întindere. Decenii mai târziu, Aurel Țicleanu mi-a explicat. “Costică nu făcea niciodată încălzirea dinaintea meciului. Nici noi, ceilalți, nu ne omoram. Dar la Lisabona am văzut niște exerciții pe care jucătorii Benficăi le exersau înainte de meci și am zis, dom’le, ia să facem și noi la fel!”

Sven Goran Eriksson era antrenorul lor. Luase Cupa UEFA cu Göteborg, un an mai devreme. Jucase și cu Dinamo, îi pulverizase: 3-1 și 1-0.
Asta tot vorbeam la pauză. Benfica venise foarte sus deja, iar oboseala noastră de după meciul cu Italia se vedea. Nu știam în clipele de atunci ce se întâmplase în noaptea de după, cu autobuzul stricat și cu noaptea pierdută. Nici de haosul uriaș provocat de obligația lor către profesori și către oraș de a da bilete la meci. Nu știam că nu dormiseră, că nu se odihniseră după victoria asupra campioanei lumii, cu patru zile în urmă. Știam că se poate. În definitiv, aveam 1-0 după trei reprize, niciodată nu fusese mai bine. Cu Fiorentina, 0-1 la pauză la Craiova, cu Bordeaux înfrângere în tur, la ei, ce să mai spunem de Kaiserslautern, care avea 3-0 în minutul 50?

Dar, în realitate, nu se mai putea. Cami nu și-a mai revenit după ratare, mai ales că, în dreapta lui, Zoli, singur, i-a tot strigat, “frate, sunt aici, Cami, sunt liber, frateee!” Cârțu intră în locul lui Cami, cu o jumătate de oră până la final.

De fapt, toată povestea meciului e una care strânge în ea destinul întreg al Maximei.

Bara lui Filipovici, care apoi și egalează, nu se ține minte. Nici că sârbul avea tot “8” pe spate, ca și Ilie, semn că infinitul coborâse peste toți.

Greșelile noastre vin toate din oboseală, Stromberg, care nu avea drept de joc, defilează, slalom după slalom. La noi, Ilie nu cedează, restul sunt ca în runda finală din Rocky II. Nu cădem, ne ține Balaci.

Beldeanu e formidabil și el. Dar portughezii dau din toate pozițiile. Ilie mai ridică o dată capul, Țicleanu centrează din viteză și Zoli reia, din întoarcere, cu dreptul, în bara de sus. Tata se ține de umărul stâng. Mai sunt zece minute. Publicul trage de ei. Nu se mai poate însă. Sfârșitul scufundă casa noastră într-o disperare acută. Infarct, mama pleacă la spital cu tata. Vă vine să credeți că am văzut acel meci într-un apartament dintr-un mare spital? Acolo locuiam. Așa ne-am salvat!

“Să dea Dumnezeu ca în fiecare an să ajungeți într-o semifinală de cupă europeană și să fiți eliminați ca azi!”

Magistrul Corneliu Andrei Stroe le-a spus asta în vestiar, după meci, când nimeni nu mai putea vorbi, de Tristețe. Ce blestem care nu s-a împlinit!

Poate cu Ungureanu în dreapta și Irimescu fundaș stânga, mi-a zis Balaci, când făceam filmul lui, în Kuweit. Poate dacă nu se întâmpla povestea de la meciul cu Italia, zic și eu.

Poate că toate și nimic din toate. Așa a fost scris, azi, acum 40 de ani. Am trecut, pentru că și eu am jucat în acele meciuri, și tata, și toți cei 50.000 de pe “Central”, și Titi Deliu și Oblemenco, am trecut de campionii mondiali Passarella, Daniel Bertoni, Graziani, Antognoni, Brehme, Briegel, de campionii europeni Marius Tresor, Jean Tigana, Alain Giresse, Dieter Muller, de Lacombe, de viitorul antrenor campion mondial Aime Jacquet, am fost de neînvins pentru Stomberg și Sven Goran Eriksson, pentru Filipovici și Chalana. Unii erau deja campioni ai lumii și ai Europei, alții urmau să fie.

În anul 2000, Eriksson avea să ia titlul în Italia cu Lazio, cu Simeone, Nedved, Sensini, Sergio Conceicao, Mihailovici, Nesta, Ravanelli, Veron sau Almeyda. Doi ani înainte, Jacquet îl luase pe cel mondial, cu Zidane, Henry, Trezeguet, Blanc, Deschamps…
A fost 20 aprilie, ziua cea mai lungă. Care e și azi aceeași. Zic și eu ca Victor Hugo Morales la golul secolului: “Genial, genial, genial…de que planeta viniste?”

Altfel, Universitatea Craiova rămâne ușa de intrare în istorie a fotbalului românesc. De atunci, din ziua aia, spune Carriere, un om plânge în fața unei uși închise. Un alt om, îmbrăcat sărăcăcios, îl întreabă: “De ce plângi?”. “Pentru că am pierdut cheia de la ușă”.

“O, spune celălat, tu măcar ai o ușă”! Dacă totul e un vis, cine visează?

Eu sunt acel om . A fost tata. E Florin Jianu. E “Vice”. Suntem noi.

Eu sunt acel om. Plâng, da.

Marius Mitran / Autor
Recunoscut după apelativul de "Maestru" pentru cunoștințele în materie de fotbal și, în general, de sport, Marius Mitran se întoarce în echipa ProSport după o pauză de 16 ani. A debutat în presă în anul 1992 la ziarul Ora (1992-1994). După doi ani, s-a mutat la Gazeta Sporturilor (1994-1995), ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Adriana Bahmuțeanu primește AMENINȚĂRI! George Restivan rupe tăcerea după moartea lui Silviu Prigoană, ce pățește și el
Adriana Bahmuțeanu primește AMENINȚĂRI! George Restivan rupe tăcerea după moartea lui Silviu Prigoană, ce pățește și el
Suedezii ne-au pus ”gând rău”! Sunt gata să ia decizia, după ce România a câștigat la ”masa verde” cu Kosovo
Suedezii ne-au pus ”gând rău”! Sunt gata să ia decizia, după ce România a câștigat la ”masa verde” cu Kosovo
Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?
Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard…
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
Ultima oră. Au început negocierile. Nemulţumit de statutul de la Real Madrid, marele talent se ”refugiază” la vicecampioana din Premier League
Ultima oră. Au început negocierile. Nemulţumit de statutul de la Real Madrid, marele talent se ”refugiază” la vicecampioana din Premier…
Cum a SLĂBIT Adela Popescu în timp record! Secretul care o ajută să se mențină impecabil. Și-a uimit fanii cu pozele sexy
Cum a SLĂBIT Adela Popescu în timp record! Secretul care o ajută să se mențină impecabil. Și-a uimit fanii cu…
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. '' Îi urez tot binele din lume''
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. ''…
BANCUL ZILEI.  Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia.
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o…
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu inima frântă. Mesaj plin de emoție: Nu va mai fi la fel fără tine!
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu inima frântă. Mesaj plin de emoție: Nu va mai fi la fel fără tine!
Bianca Drăgușanu l-a amenințat pe Gabi Bădălău cu un CIOB! Detalii halucinante despre încăierarea de miercuri
Bianca Drăgușanu l-a amenințat pe Gabi Bădălău cu un CIOB! Detalii halucinante despre încăierarea de miercuri
Se alimentează cardurile românilor cu 250 de lei. Ordin la Guvern: Alocăm bani pentru plăți esențiale
Se alimentează cardurile românilor cu 250 de lei. Ordin la Guvern: Alocăm bani pentru plăți esențiale
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit:
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu…
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Lautaro Martinez egalează recordul de goluri al lui Maradona pentru Argentina
Lautaro Martinez egalează recordul de goluri al lui Maradona pentru Argentina
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cine a câștigat prima bombă cu amulete din sezonul 14. Alexia și Aris Eram au dat verdictul: „Nu mi-a plăcut deloc gustul”
Cine a câștigat prima bombă cu amulete din sezonul 14. Alexia și Aris Eram au dat verdictul: „Nu mi-a plăcut…
×