Am observat cu surprindere că în cazul scandalului participării lui Novak Djokovic la Australian Open foarte mulți numărători de cornere au sărit din baie să-și dea cu părerea despre pandemie. Sigur, meseria de gazetar îți dă posibilitatea să scrii despre orice de pe lumea asta cu condiția să te documentezi, să verifici și chiar să studiezi. Fac aici o paranteză, apropo de meseria de gazetar, o meserie despre care se crede că o pot face toți internauții, postacii, influencerii, lucru cu totul neadevărat, face ca să avem colegi milioane și milioane de ”jurnaliști”, ba chiar popoare întregi.
Ca să fie clar pentru toată lumea: ziariști, jurnaliști, reporteri, redactori sunt cei care lucrează la un ziar, care lucrează cu contract sau colaborare la un ziar tipărit indiferent de apariție sau la un ziar online, sunt suficiente site-uri unde semnează jurnaliști de prestigiu, jurnaliști sunt și cei care lucrează într-o televiziune de știri sau lucrează la departamentul de știri dintr-o televiziune generalistă. Așadar, avem din ce în ce mai puțini jurnaliști adevărați și din ce în ce mai mulți ”jurnaliști” care n-au nicio legătura cu meseria de jurnalist.
O dată cu apariția social-media degringolada și confuzia în ceea ce privește această meserie sunt totale. Nu poți să te împotrivești progresului, dar poți să faci deosebirea între o informație bună și un fake-news doar verificând sursa. Sursa nu poate fi o postare pe Facebook, pe Instagram sau pe Twitter a lui Ionescu, Popescu ș.a.m.d. Sursa, ca să mă repet de dragul demonstrației, trebuie să fie o sursă profesionistă de știri reprezentată de site-uri specializate de presă. În cazul în care e postată o informație, verificați sursa și, mai mult decât atât, dați click pe site-urile invocate de toate aceste postări.
De ce scriu toate acestea? Pentru că există o ”manipulare” la nivel mondial. Cineva de câte ori există o mare controversă așa cum a fost și în cazul lui Djokovic elaborează, scrie și răspândește articole care au o anumită orientare. Cei mai mulți dintre utilizatorii rețelelor sociale iau acest fel de mâncare gata mestecat și-l răspândesc pentru toți proștii lumii ca fiind un adevăr absolut.
Cei care publică, share-uiesc nu-și pun nicio întrebare legată de ceea ce răspândesc cu bună știință. Poate să fie neadevărat, dar atâta timp cât poziția cu pricina este și poziția lor, nimic nu mai are importanță. În cazul Djokovic un ministru a anulat hotărârea unui judecător. Argumentul ministrului de a nu-l primi pe Djokovic la Australian Open a fost acela că jucătorul sârb încurajează nevaccinarea.
Așadar, articolele servite, gata mestecate și-au făcut efectul și Djokovic nu a mai participat la turneul australian. Nu mai înghițiți toate prostiile, toate fake-news-urile, toate mâncărurile mestecate de alții fără să vă puneți măcar o singură întrebare. Trăim vremuri grele din punctul de vedere al surselor de informație și de asta e bine să ne informăm din surse profesioniste și credibile care n-au apărut peste noapte, ziare, site-uri și televiziuni de tradiție.
Din nefericire, toate acestea vor face în viitorul apropiat din ziarist o specie pe cale de dispariție.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER