În Numele Statului
Ce face Statul român când mai mulți ”ai lui” se trezesc cu mandate de arestare și cu sentințe definitive? În primul rând, îi lasă să fugă din țară, ca niște victime ale sistemului corupt. În al doilea rând, întârzie cât mai mult mersul lucrurilor în justiția aservită Puterii. Pentru ca lovitura decisivă să fie dată prin legi bine intenționate de scurtare a termenilor de prescripție. Astfel încât cine mai risca ceva să nu mai riște nimic. Nu pentru că ar fi nevinovat, ci pentru că Statului i-a luat prea mult timp să-i dovedească vinovăția.
EDITORIAL VALI MORARU | În Numele Statului
Fostul ministru al apărării – vremelnic, nu ca Adrian Bumbescu – face, în sfârșit, ceva pentru clubul pe care l-a avut în subordine. I-a alocat sume importante de la buget, dar banii cam pierd în neantul bonusurilor pentru locurile 1-2, ca o simulare a promovării.
Ei, acum, marele prieten al șefului FRF nu ascultă de sfatul managerial și prietenesc al tânărului băcăuan. Nu merge pe calea schimbării profilului juridic al secției de fotbal. O ia pe calea mai accesibilă unui parlamentar, aceea a schimbării unei legi.
Totul pleacă, bineînțeles, de la principiul inatacabil că o lege care nu mai e de actualitate, care mai mult încurcă decât descurcă trebuie amendată. Intențiile sunt dintre cele mai bune și asta e clar din expunerea de motive a parlamentarilor care inițiază modificarea de lege. Ei descoperă în 2023 ”rolul important pe care îl are sportul prin funcțiile sale socială, educațională, culturală și economică îl confirmă ca una dintre cele mai însemnate componente în dezvoltarea omului în plan fizic, psihic și motric”. Poți contraargumenta așa ceva? Și nea Nicu ar fi invidios pe-o asemenea pledoarie.
Oamenii amintesc de sportul de masă, de parcă a blocat cineva statul român să investească în sportul de masă. Mai zic în expunerea de motive și de utilizarea la potențialul maxim a (”al” – conform textului original) bazelor sportive existente. Ciudățel demers din partea unuia care a fost ministru al apărării, care a avut în subordine CSA Steaua și care a minimizat pueril și jalnic utilizarea stadionului Steaua.
Dar, nu-i așa?, propunerea de modificare de lege nu are nici o legătură cu cazul Stelei, așa că orice paralelă, perpendiculară și tangentă este deplasată din start. Apropo de utilizarea bazelor sportive, și demersul domnului Ciolacu parcă tot la asta se referea, cu traducerea liberă a lui Gigi Becali: ”mi-a promis omul că mă ajută și văd că se ține de cuvânt”. A constatat și Becali între timp că ”schimbarea lui Ciolacu” nu l-a ajutat deloc. Motive să nu primești FCSB în Ghencea se găsesc oricând, indiferent de lege.
Pentru că nu dă bine ca mesajul să fie ”lăsați Steaua să promoveze!” ci ”lăsați Statul să investească în sport!”, autorii inițiativei legislative ne vorbesc despre sport ”ca fenomen social”, ca ”formă privilegiată de cultură”, ca ”activitate ce facilitează socializarea în societățile actuale în care există o tendință din ce în ce mai mare de dispersare a indivizilor și de izolare umană, fapt ce necesită investiții din partea instituțiilor publice.”
Trecem peste influența evidentă a sociologului Dâncu asupra textului. Însă e mai greu de trecut peste lipsa unei corecturi minime a așa-zisei expuneri de motive. Un astfel de demers ar fi eliminat pasaje întregi de ilogică, de lipsă de cunoaștere a limbii române și de ”barbologie”. Ar mai fi rămas esențialul, în cinci cuvinte mari și late: ”Pentru că așa vrem noi!”
Statul român intervine în sprijinul Statului român. Asta după ce Statul român a permis tot ce s-a petrecut în ultimii 30 de ani cu Steaua. Statul român a oferit Steaua oamenilor potriviți momentului, adică marilor oameni de afaceri cu legături strânse în zona business-urilor cu Statul și cu Serviciile. Apoi, Statul român și umilii lui slujbași au permis ca Steaua să ajungă pe mâna unuia care, întâmplător, a făcut fix în acea perioadă afaceri cu Statul și ai lui reprezentanți generali. Afaceri, vezi bine, defavorabile Statului dar foarte favorabile reprezentanților lui. Așadar, Oamenii Statului au furat dar noi ne supărăm pe privat, că nu ne place cum conduce echipa.
Supărați sunt oamenii și acum pe modelul de management propus de Stat. Dar în afară că îl mai înjuri pe ministru, mai arunci o vorbă grea către comandant, ce poți să mai faci? Te pui cu Statul? Așa că stai acasă, nu mai mergi la meci. Așa cum ai mai făcut odată, când Gigi ți-a murdărit valorile clubului.
Ok, se schimbă legea, Steaua va avea drept de promovare. Și, ce va face cu el? Va avea un management competent? Va avea pârghiile juridice să participe la o competiție ceva mai suplă decât regulamentele militare? Sau mai schimbăm atunci niște legi, când vom constata că Steaua pierde un jucător în favoarea altui club pentru că nu are cine știe ce bază legală?
Iar discuția despre eventuala promovare încă din această vară mi se pare de origine extraterestră. Marele apărător al legii, falnicul reprezentant al armiei române și degrabă voitorul de funcțiide comenduire nu are nici o problemă să calce în picioare legi și reguli ale unei competiții. Mult prea vocalul domn Talpan este același care îmi răspundea cu ceva vreme în urmă la Special că nu vede care e problema dacă fiecare minister își face echipă de fotbal și dacă vom avea un campionat de ministere.
Astfel de gândiri ar merita să li se întâmple exact ce-și doresc. Cu amendamentul că noi, ceilalți, ce vină am avea? Alo, Dinamo, ministerul de Interne, trezirea! Ce facem, lăsăm Dinamo pe mâna străinilor de țară? Hai cu promovarea din Liga a patra! Alo, nenea Daea, ce facem, Agricultura nimic? Sănătatea? Transporturile, ce faceți, vă mulțumiți cu închirierea unui stadion către FC Rapid? Hai, repede, faceți o echipă de fotbal să vă jucați puțin cu Talpan!
Dacă în campionatul ministerelor va mai fi loc și de echipe ale primăriilor vom avea parte de incendiarul derby dintre FC Voluntari – FC Familia Tineretul și Egalitatea de Șanse. Și să vă transmită meciurile ministrul comunicațiilor la voi acasă, în sufragerie! Că altcineva de ce s-ar uita la așa ceva?
În final, încă un lucru care spune multe despre noi. Sărim până la tavan când se aude de vreun galben luat intenționat de Steliano Filip. Dar nu ne deranjează neapărat că ar putea fi compromisă competiția, ci că nu am avut și noi pontul. Pentru că, dacă ne-ar deranja imoralitatea situației, Oamenii Statului, adică cei ce se sacrifică în slujba cetățeanului, l-ar întreba pe Steliano cine i-a propus furtișagurile refuzate.