ProSport a dezvăluit în exclusivitate că Dan Șucu va prelua 50% din acțiunile clubului Rapid. La patru zile de la articolul publicației noastre, FC Rapid a confirmat informația printr-un comunicat oficial. Dar haideți să vedem ce înseamnă exact venirea fondatorului Mobexpert în Giulești! Încă nu știm, dar putem presupune câteva lucruri. Vorba colegului Marius Mitran, Rapidul revine la statutul de ”grand”. Ne amintim cu toții ce însemnau odată ”granzii” Bucureștiului: Steaua, Dinamo și Rapid. Cele trei cluburi-colos (pentru România) se luptau an de an pentru toate trofeele puse în joc, cei mai valoroși și scumpi jucători și grupe de cupe europene.
Anii au trecut, Rapid are statut de nou-promovată, Dinamo e 50% retrogradată, iar Steaua (actuală FCSB) și-a pierdut (pentru moment) identitatea. Actualii granzi sunt: CFR, FCSB și U Craiova. E de așteptat ca Rapid să ia loc de la anul alături de echipele mai sus menționate. De ce?
Dan Șucu pare genul de businessman care intră într-o afacere doar dacă are un plan bine gândit și dacă acel plan îi asigură în proporție de 99% succesul. Forță financiară are, a dovedit asta deja cu sumele mari băgate rapid în mai multe baze de pregătire.
Momentul venirii sale în club este chiar înainte de sezonul în care se va sărbători centenarul clubului (25 iunie 2023). Cred că afaceristul este conștient de dorința suporterilor de a câștiga al cincilea campionat (giuleștenii au 4 campionate câștigate dacă numărăm și Cupa Basarabiei 1942 – considerată campionatul din timpul celui de-al doilea război mondial) din istoria de aproape 100 de ani, ceea ce îmi dă impresia că vor urma investiții masive în jucători.
Cheia succesului stă în acest moment în disponibilitatea lui Dan Șucu de a investi sume mari de bani. Pentru că în rest primește la cheie un club cum nu prea există în acest moment în Liga 1.
1 Are un stadion splendid (singurul minus este numărul redus de scaune, doar 14.000)
2 Galeria și suporterii sunt la ce mai înalt nivel meci de meci. Nu au rivali în acest moment în Liga 1. Emulația creată de nebunia șefului de galerie, Liviu Ungurean zis ”Bocciu”, care a unit o galerie ruptă în bucăți, este fără precedent! Rapidul joacă la fiecare meci de acasă cu 14.000 de oameni în tribune, iar în deplasare echipa merge mereu cu peste 500 de oameni.
3 Nu există scandaluri în ceea ce privește identitatea clubului (circul pe care-l mai face din când în când Horia Manoliu nu contează). Odată cu noul proiect Rapid, conducătorii giuleșteni au avut grijă să cumpere la licitație tot ce înseamnă brandul vișiniu. Nu există conflicte cum sunt cele de la FCSB/Steaua sau FC Dinamo/CS Dinamo etc.
4 Antrenorul Adi Mutu promite mult. Are un nume mare pentru fotbalul românesc, e recunoscut internațional, iar pe banca tehnică a vișiniilor pare că și-a găsit cadența mult căutată de tehnician. În scurta perioadă petrecută în Giulești, ”Briliantul” a arătat o atitudine ireproșabilă în afara gazonului și echilibru pe banca tehnică. Este un antrenor din generația nouă, respectat de toți jucătorii, iar asta poate face diferența la un moment dat. Secondat de președintele Niculae, la fel de tânăr și de dornic de performanță, cei doi pot face un duo extrem de interesant în sezonul viitor.
5 Președintele Daniel Niculae, deși lipsit de experiență managerială, a creionat un sezon mai mult decât corect pentru o nou promovată, deci arată potențial. E rapidist 150%, ceea ce contează enorm. Aflat acum sub îndrumarea unui manager de top ca Șucu, Nico poate acumula multe informații atât de necesare unui conducător adevărat, pentru că noua sa postură înseamnă mult mai mult decât fotbal și atât. Trebuie să devină un specialist și pe laturile economice și juridice. Și să viseze regulamentele fotbalistice. Are toate șansele să devină un conducător foarte important.
6 Victor Angelescu trebuie apreciat și lăudat pentru efortul pe care l-a făcut. Cum, necum…cu bani sau fără…a dus Rapidul în Liga 1. Și a avut puterea să ridice mâna și să recunoască faptul că nu poate duce echipa mai sus de atât. Așa că a cedat 50% din acțiuni unui om cu bani mulți.
7 Clubul a arătat stabilitate financiară pe tot parcursul sezonului recent încheiat. Strategia lui Daniel Niculae de a da salarii mici jucătorilor, dar plătite la zi a dat roade.
Un mare minus este însă pierderea lui Gabi Răduță din conducerea Academiei de copii și juniori. Răduță are o experiență imensă în creșterea și dezvoltarea jucătorilor tineri, un segment pe care noul acționar Dan Șucu pune mare, mare preț. Sunt sigur că Vasile Maftei face treabă bună la Academie, dar experiența lui Răduță nu era de ratat.
Rapidul este de departe cea mai interesantă echipă pentru sezonul viitor, prin prisma suporterilor fanatici și a unui nou patron cu foarte mulți bani și renume de manager redutabil.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER