„Fotbalul, un sport pe cale de dispariție în rândul tinerilor”
Dintr-un articol apărut în cotidianul german Die Welt aflăm că fotbalul este în criză. Trec peste micul amănunt că în România fotbalul a murit de mult, dar despre ce se întâmplă pe maidanele mioritice voi reveni.
„Cel mai popular sport de pe planetă – scrie Die Welt – își pierde aura odată cu generațiile Z și Alpha dezgustate de comercializarea disciplinei și de practicile învechite. Printre suporterii fotbalului sunt la modă criticile. Fie în comentarii lungi, fie pe Twitter, peste tot foștii fani înfocați întorc spatele celui mai popular sport din lume. Ceea ce deranjează Bundesliga, cluburi și sponsori pentru ca echilibrul lor financiar se bazează pe pasiunea fanilor. Pe lângă faptul că sunt sufletul acestui sport, suporterii constituie baza sa economică. Dacă acestea dispar și succesiunea nu urmează modelul economic al fotbalului este sortit să se prăbușească”.
Rândurile pe care le citiți descriu în primul rând ceea ce se întâmplă în fotbalul german. Vi se pare că fotbalul german este în criză, că stadioanele germane cu toată pandemia duc lipsă de spectatori? Bineînțeles că nu. Cu toate astea nemții gândesc pe termen lung și sunt îngrijorați că fotbalul e un sport pe cale de dispariție în rândul tinerilor.
„Fotbalul, un sport pe cale de dispariție în rândul tinerilor”
Toate aceste critici, perspectiva unui mondial pe care nimeni nu și-l dorește, organizat în mijlocul deșertului, bilete prea scumpe, dominația nesfârșită a lui Bayern Munchen, dar mai ales comercializarea fotbalului, ei bine, „toate acestea îndepărtează în special generațiile Alpha și Z, adică pe adolescenții și tinerii adulți care trebuie să umple tribunele următoarelor câteva decenii. Înseamnă că acest sport – continuă articolul din Die Welt – popular între noi toți se apropie de sfârșit? Rudiger Maas, expert gen. Z la Institutul de Cercetare Generațională, observă o serie de semnale care sugerează acest lucru: valorile tineretului se potrivesc din ce în ce mai puțin cu cele ale fotbalul de astăzi.
El observă că adevăratul rezultat al acestei dezamăgiri și repercursiunile economice vor fi vizibile abia peste zece ani sau mai mult, când oamenii de azi la 50 sau 60 de ani nu vor mai merge pe stadion. Toată lumea este în pericol de a dispărea, prezice expertul. Pentru că tradițiile „analogice” și evenimentele statice sunt irelevante pentru generațiile Z și Alpha. Pentru că jocurile sunt mult prea lungi, fotbalul prea lent, cu prea puțină interacțiune digitală. Noile activități consumatoare de timp care concurează cu fotbalul sunt: E-sports, streaming, jocuri online și smartphone, YouTube și Twitch”.
„Fotbalul românesc este un fel de mort viu”
Concluzia ziarului german este că suporterii îmbătrânesc și scenariul care urmează ar putea fi cam așa: suporterii bătrâni dispar, tinerii nu preiau controlul, iar stadioanele, organe vitale ale economiei fotbalistice, vor rămâne permanent pe jumătate goale. Ceea ce înseamnă, după analiza cotidianului german, că în România fotbalul a murit de mult, stadioanele sunt de ani buni aproape goale, cu excepția meciurilor derby, ceea ce înseamnă că fotbalul românesc e de mult un zombie care apare când și când prin nocturnă. Altfel spus fotbalul românesc este un fel de mort viu. Să-i fie țărâna ușoară, Dumnezeu să-l ierte și să-i bată cineva, o fire mai milostivă, un țăruș în piept. Amin!