Infectați cu sărăcie, aroganță și amatorism | EDITORIAL Vlad Măcicășan

Fotbalul românesc s-a internat în spital. Situația a scăpat de sub control și nimeni nu pare că știe cum s-o rezolve. Toți ridică din umeri, toți așteaptă să dispară cazurile, pentru că atunci când nu ai habar cum să reacționezi nu poți decât să aștepți. Știrile din sport parcă sunt buletine medicale. „14 cazuri, 11 cazuri, antrenor suspect…”. Oamenii de fotbal folosesc mai des cuvinte precum testare, neconcludent sau izolare decât offside, gol, victorie sau obiectiv. 

Veți spune că e normal să fie așa, doar suntem în pandemie. Dacă e normal, de ce la alții n-a fost la fel? De ce în Spania s-a terminat campionatul și n-am auzit de câte 14 cazuri la o echipă? De ce în Italia nu s-au amânat meciuri după revenire? De ce nu au fost focare la echipele din Premier League? Chiar credeți că este întâmplare și că noi suntem încă o dată cei mai ghinioniști din fotbal? Evident că nu.

Fotbalul românesc s-a îmbolnăvit de noul coronavirus pentru că era bolnav de mult timp de alte „boli”. Avea multe „boli asociate” și era în „grupa de risc”, ca să rămânem în același câmp lexical.

„Fotbalul românesc e infectat cu sărăcie sau, în alte cazuri, cu zgârcenie”

În primul rând, fotbalul românesc e infectat cu sărăcie sau, în alte cazuri, cu zgârcenie. Pentru că toți s-au gândit doar cum să ia și să nu ofere mai nimic, dacă se poate. Așa a fost mereu. Un fotbal „low cost” este extrem de sensibil în fața virusului. Noi am vrut fotbal ca la alții, dar cu metodele noastre. Vorbim despre cluburi care nu și-au ținut jucătorii în cantonament și i-au lăsat să meargă unde vor, pentru că era mai ieftin. Cluburi care n-au testat fotbaliștii atât de des ca în alte țări, pentru că era mai ieftin. Echipe care zboară în curse de linie în deplasări sau merg cu autocarul, pentru că este mai ieftin.

Iar fotbalul românesc mai suferă de niște „boli grele”, care sunt cronice. Aroganța, lipsa de responsabilitate și tentația de a fenta mereu regulile. De toate trei suferă fotbalistul român, care își amintește că e profesionist doar când i-au întârziat banii.

Cu toate aceste „boli asociate” Liga 1 n-a avut nicio șansă, în acestă perioadă. Dar poate avem noroc și terminăm campionatul. Pe asta ne-am bazat mereu.

Publicat: 22 07. 2020, 00:22
Actualizat: 22 07. 2020, 01:13