Ne discriminează Europa? Schengen și Gică Hagi. O problemă de viziune și abordare. A lor și a noastră!

”Domnilor, lasăți-ne în Europa! De ce unul de-al nostru nu costă la fel? Pentru că nu mai suntem în Europa!”. Frazele îi aparțin lui Gică Hagi. În 2019, revoltat că UEFA blochează intrarea echipelor românești în Liga Campionilor, competiția unde sunt cei mai mulți bani la nivel de club, prin trimiterea câștigătoarei titlului intern în primele tururi preliminare.

Acum, România primește o nouă dovadă că nu e în Europa. Sau, cel puțin, nu în UE. Votul Austriei, care duce la neaderarea țării noastre la Schengen e o palmă, răsunătoare, primită de politicienii (nu poți numi „clasă politică” aceste personaje) români.

„Frustrarea se urlă! Frustrarea când alții te dicsriminează”

„Suntem mici, domnilor!”, țipă, din când în când, Hagi. Tot mai puțini îl ascultă. Tot mai puțini îl înțeleg. Nu puțini sunt cei care îl consideră un frustrat. Tocmai pe Hagi. El, care a jucat la Real Madrid și FC Barcelona. El, care a făcut milioane de euro și care a băgat toți banii înapoi în fotbal. În fotbalul românesc. A băgat chiar mai mult decât a avut, pentru că s-a împrumutat de la bănci ca să suprviețuiască proiectul. Nu de puține ori a trebuit să își calce pe orgoliu (cei care îl cunosc cu adevărat știu ce înseamnă asta pentru el) pentru un țel. Nu personal. Ci pentru România.

A fost și este un idealist. Putea să trăiască liniștit pe Coasta de Azur sau la Istanbul, la Madrid sau în Catalonia. Să nu îi pese. Dar îi pasă și îl doare. Da, frustrarea se urlă! Frustrarea când alții te discriminează. Când alții te vor mici ca să fie ei mari.

Sigur, Hagi nu e perfect. Sigur, Hagi greșește când vede conspirații chiar și acolo unde nu sunt. Sigur, Hagi e subiectiv când crede că doar alții sunt de vină pentru nereușitele unor fotbaliști români. În fapt, aceasta e cheia în care trebuie citită întreaga partitură.

„Vina pentru eșecul românilor e împărțită cu europenii”

Paralela între Schengen și Liga Campionilor e perfect compatibilă, iar vina pentru eșecul românilor e împărțită cu europenii. A lor, pentru că nu ne vor. A noastră, pentru că nu îi convingem. A lor, pentru că își permit să ne considere inferiori. A noastră, pentru că ne raportăm mereu la ei ca la superiori. A lor, pentru că pot să boicoteze oricând stabilitatea Uniunii Europene pentru interesele proprii. A noastră, pentru că niciodată nu avem curajul să spunem „nu” și pentru că am îndoit de fiecare dată coloana vertebrală atunci când ne-au cerut-o!

Să fim serioși! Susținerea europeană de care vorbea președintele Klaus Iohannis e iluzorie și pare mai degrabă un truc folosit de „partenerii” noștri. Dacă Franța sau Germania ne doreau cu adevărat în Schengen, acum nu am mai fi avut depre ce vorbi. Fiecare stat este atât de independent pe cât îl lasă nevoile sale.

Securitatea la frontieră…

Ca să înțelegem cât de sigure sunt granițele Austriei, e suficient să citim cum a arătat naționala țării în meciul amical cu Italia, câștigat în noiembrie 2022.

Austria: Lindner- Lienhart, Posch, Wober – Alaba, Seiwald, Schlager, Adamu – Sabitzer, Baumgartner – Arnautovic.

Au mai jucat: Gregoritsch, Mwene, Schmid, Grillitsch.

Alaba, Adamu, Arnautovic, Mwene… Ipocriților!

„Suntem mici, domnilor!”. Cum facem să fim mari? Abia aceasta-i întrebarea. O problemă de abordare și viziune. A lor și a noastră.

„Această generatie a reuşit o minune şi vă dau un exemplu – Portugalia a fost la turneul final? nu, cine a scos-o? România, nu? Cu cât s-a vândut un jucător al Portugaliei (n.r. Joao Felix) care nici nu a fost la europene? Eu vă întreb de ce unul costă 120 de milioane şi al nostru nu costă la fel? Pentru că nu mai suntem în Europa! Domnilor de la UEFA, lăsaţi-ne în Europa, copiii noştri cei mai buni să joace la cele mai bune echipe, să joace la campioana României.

 

E primul stat din Europa de est care a câştigat Liga Campionilor, pentru că suntem buni, dar acum dacă jucăm atâtea tururi e foarte greu! Eu nu accept pentru că nu e corect şi ăsta e oful meu! Îmi doresc ca România să fie iar în Europa, suntem a 7-a ţară ca populaţie, nu trebuie să dăm probe ca să fim acolo” – Gheorghe Hagi, în 2019, despre modul în care UEFA tratează cluburile de fotbal din România

 

 

Publicat: 09 12. 2022, 11:37
Actualizat: 09 12. 2022, 14:27