Noua porcărie din campionatul profesionist de fotbal: închidem porțile, deschidem sufrageriile! FRF umblă după selecționer, LPF tace

Tribune cu scaune goale la meciul de fotbal dintre Dinamo Bucuresti si Sepsi OSK Sfantu Gheorghe, contand pentru play-out-ul Ligii 1 Casa Pariurilor, disputat fara spectatori pe Stadionul Dinamo din Bucuresti, duminica 21 iunie 2020. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
Vezi galeria foto - 7 poze

O întâmplare din runda trecută a Ligii 1 a trecut neobservată: la partida Academica Clinceni – FC Voluntari (0-0) n-au avut acces marți seara spectatorii. Porțile au fost închise pe motiv de reducere de cheltuieli.

Dacă tot nu vin spectatori, facem o economie că nu mai angajăm pentru trei ore circa 40 de stewarzi. Așa că s-a pus lacătul pe arena de la Giurgiu.

Meciul s-a jucat chiar dacă au lipsit și spectatorii, și acțiunile de poartă. Dacă mama lui Tamaș, tata lui Omoh, rudele arbitrului Adrian Cojocaru sau antrenorul-minune Ionul Chirilă și fratele cântăreț ar fi vrut la meci, n-ar fi putut intra. Fără niciun anunț în prealabil.

Noua porcărie din campionatul profesionist de fotbal: închidem porțile, deschidem sufrageriile! FRF caută selecționer, LPF tace | EDITORIAL DANIEL NAZARE

În acest timp Gino Iorgulescu bea un șpriț rece, iar Răzvan Burleanu consultă meniurile restaurantelor europene știindu-se că se face că este în căutare de selecționer. Mă mir că nu s-a pozat și cu Jose Mourinho la Roma, cu Guradiola la Manchester ori cu Ancelotti la Madrid.

Creându-se acest precedent periculos, vom putea asista cum Gigi Becali închide Arena Națională la un derby FCSB-Dinamo, din simplu motiv că galeria oaspete îi înjură familia, iar el este în război cu ultrașii lui.

„Băi, tată, sunt banii mei, fac ce vreau! Lacătul pe poartă, să fie sănătoși suporterii”, ar zice omul de afaceri și nimeni n-ar avea ce să comenteze.

Dacă FRF și LPF ar fi ieșit public și ar fi amendat gestul ilfovenilor, ar fi fost de felicitat. Ar fi trebuit, de urgență cum se întrunește Comitetul Executiv când au de aruncat ceva pentru ei și prietenii lor, să stipuleze clar în licențiere sau în regulamentul Ligii 1 o astfel de prevedere: nu poți îngrădi dreptul spectatorilor de a veni la meci decât într-o cauză de forță majoră.

Cum poate exista fotbal profesionist fără public?

Asta însemnând, printre altele, pandemie, cutremur, stare de suspendare a terenului, război civil, instituirea legii marțiale sau vreme potrivnică.

Cum poate exista fotbal profesionist fără public? Ne lăudăm că luăm 34 de milioane de euro pe an drepturi tv, vorbim de salarii de zeci de mii de euro la jucători, antrenori și conducători.

Cu câțiva ani în urmă algoritmul banilor pentru cluburi în Spania prevedea stadioane cât mai pline ca un criteriu pentru bani mai mulți reveniți grupărilor. În pandemie s-au introdus scripturi audio pe transmisiuni tv care simulau arene pline. Oamenii din Vest vor să-și vândă produsul, să obțină o monetizare superioară.

Noi ce facem? Îndepărtăm și puținii oameni de la stadion. Și 20 dacă veneau, era un pas înainte. Așa facem doi înapoi: punem lacătul pe fotbal și dăm un picior în fund ideii de profesionalism.

Propunem șefilor de la FRF și LPF fotbalul de sufragerie

Mai bine ne întoarcem la amatorism, facem un grătar și bem o bere, trimitem televiziunea acasă să promoveze un divorț și un scandal conjugal, mâncăm semințe pe iarbă. Apoi ne văităm că nu putem scrie despre fotbal și sport.

Păi ăsta e fotbal? E doar o tentativă de țurcă fără spectatori. Propunem șefilor de la FRF și LPF fotbalul de sufragerie. Ne uităm la meciuri doar la tv, cu telecomanda pe genunchi, fără spectatori în tribune.

Spre asta ne îndreptăm și nimeni nu intervine. Nu-i nimic, dar să nu vă aud că mai pronunțați sintagma „fotbal profesionist”. Vorba lui Petre Roman la Revoluție: „Asta sună ca dracu”!

Publicat: 17 12. 2021, 09:00
Actualizat: 17 12. 2021, 11:29