Omul de sub tribuna VIP. Cătălin Mureșanu prezintă și scrie despre un cadru incredibil cu Gică Hagi pe Allianz Arena

40.000 de români au fost prezenți, luni, pe Allianz Arena din Munchen, la debutul naționalei la Euro 2024. Au fost suporteri veniți din Germania, din colțuri ale Europei sau din miezul ei, din țară sau chiar de peste Ocean. Furnicarul oamenilor simpli hidratat din gulerul halbelor bavareze, parfumul costumelor scumpe ghiftuit cu delicatesele protocolului de la lojă, snopul politicienilor scorțoși. Toți într-o singură voce. Hai, România!

Cătălin Mureșanu prezintă și scrie despre un cadru incredibil cu Gică Hagi pe Allianz Arena

În vena stadionului, pierdut printre lumea simplă a scaunelor fără husă parcă într-o dimensiune pe care și-a construit-o din scuturi doar de el știute, Gică Hagi a încurajat nația, amintirile, copilul. Dar mai ales pulpa muncii sale.

Și ce bun este, de fiecare dată, un clișeu șifonat! Fotografia care spune o mie de cuvinte. Am capturat cadrul de la un suporter aflat în pântecul arenei din Munchen. Gică Hagi, înainte de meci, la locul său aflat chiar în stupul suporterilor de rând. Cei cu fulare prinse la încheietură și tricouri cu porecle pe spate. Leal, „Regele” a rămas departe de zona VIP unde-l condamnă statutul, din nou departe de loja oficialilor federali, pe al căror spătar stă scris, cu verzale, patronimul, numele și greutatea funcției.

Soarele bavarez și arșița de la Pasadena

Mai aproape de gazon, conectat de firul ierbii în care urma să fie hașurat un succes istoric. Mărunte ne-au fost pretențiile. El a crezut și s-a încumetat să o spună. A trezit schije din vipla neîncrederii noastre eterne.

Iar prin ochii „Regelui” au rulat, în sfere de gală, diapozitivele muncii sale. Din alb – negrul gândului, în culoarea succesului care se contura în razele soarelui bavarez. Și ce arșiță a fost la Pasadena!

Secundă cu secundă, centimetru cu centimetru, așa cum spunea Edi Iordănescu, strop cu strop din ambiția lor, a jucătorilor. Unii dintre ei trecuți, ani întregi, prin câmpurile cu vântul răzvrătit al Dobrogei.

Drăguș, Marin, Coman, Ianis. Alibec și Cicâldău

Cursa nebună a lui Drăguș de la golul doi are patentul nebuniei de la Ovidiu, șutul lui Răzvan Marin, pe care Lunin l-a încasat printre coaste, poartă lunile meciurilor de la Chiajna, a navetei Ovidiu- Voluntari și a ședințelor în care jucătorii, martelați de verbul febril al lui Hagi, și-ar fi dorit o groapă sub mare.

Și mai e și Florinel Coman, jucător pe care l-a descoperit, l-a crescut, l-a educat și îmbrăcat. Printre rezerve l-a avut pe Alibec, cel căruia i-a recondiționat cariera când capriciosul atacant cu sânge de tătar era în ghearele depresiei profesionale. Și-l notăm, sub cozorocul băncii, chiar și pe Cicâldău.

Pe „Allianz”, sucursala paradisului nostru pentru 90 de minute, în scaunul său de la tribună, Hagi a clocotit și în trăirea sa de tată. Ianis – și din harul căruia ne-am catapultat aici-, a intrat pe parcurs și a purtat numărul 10. A fost momentul când, în marea tricourilor galbene, a pâlpâit o pereche de obraji stacojii.

„Am riscat să spun că vom câștiga primele două meciuri”

Hagi a vorbit, după meci și a oferit buchetul felicitărilor, apoi s-a întors prizonier pe portativul optimismului.

Am riscat și am spus că vom câștiga primele două meciuri! Sunt în grafic. Felicitări băieților! Nici nu trebuie să vorbim prea mult, au făcut ceva extraordinar. E bine să vorbim despre rezultat, despre toți băieții. Cei care au marcat au avut execuții incredibile. Bravo lor! Atmosfera a fost ceva fantastică. Fanii noștri au dominat tot stadionul, au cântat. E și normal când echipa joacă atât de bine. Vom vedea ce va urma, eu cred că au arătat că au posibilități foarte mari”, a spus Gică Hagi la GSP Live.

Concluzia vine din răcoarea părerilor îndepărtate

Un coleg care locuiește în Suedia, hidra dimineților noastre de la Cupa Mondială din 1994, m-a sunat, după meciul României cu Ucraina, și mi-a transmis că analiștii postului la care a urmărit meciul, printre care se numără fostul internațional Jan Svensson și fostul arbitru FIFA Jonas Eriksson, consideră că succesul naționalei de astăzi aparține și lui Gică Hagi. Nordicii au dat exemplul academiei pe care „Regele” a construit-o din bani proprii, apoi au amintit de performanța de la Euro Under 21 din 2019, din Italia, unde România a ajuns în semifinală cu Ianis, Coman, Pușcaș, Cicâldău, Nedelcearu, Man, Olaru, cei care astăzi au prins lotul de Euro 2024.

Știți de unde a văzut Hagi meciurile atunci. Din seva galeriei, în tribună, printre decibelii cântecului.

Publicat: 18 06. 2024, 22:02
Actualizat: 18 06. 2024, 22:39