OPINIE | Daniel Nazare despre stadionul Olimpico din Roma: 4 meciuri în 8 zile. Cum de la italieni se poate?
Arena Națională e în continuare subiect de polemici. Vom avea un gazon hibrid pentru Euro 2020, după ce ani de zile ne-am chinuit cu un gazon natural, după ce ne-am uitat cu îngrijorare și interes, ca să cităm din clasici, la cel sintetic de la Chiajna. Care o fi mai bun? Deocamdată niciunul.
La Roma, capitala Italiei, pe un stadion doar modernizat pe alocuri, construit acum aproape 90 de ani, gazonul se prezintă în condiții bune și va găzdui, doar în opt zile, patru meciuri din trei competiții diferite și două sporturi distincte.
Duminică 16 februarie: Lazio – Inter Milano (fotbal, Serie A)
Joi 20 februarie: AS Roma – Gent (fotbal, Europa League)
Sâmbătă 22 februarie: Italia – Scoția (rugby, Six Nations)
Duminică 23 februarie: AS Roma – Lecce (fotbal, Serie A)
Peste 200.000 de tifosi în tribune vor participa la cele patru meciuri, partide care vor genera rețete financiare excelente. S-au instalat șapte lămpi solare uriașe care sunt utilizate pentru a promova fotosinteza și creșterea de iarbă, în timp ce zeci de oameni lucrează zi și noapte pentru a preveni orice fel de pericol. Sigur că și în Italia presa a discutat despre accidentările lui Zaniolo și a lui Demiral, cauzate de un teren denivelat, dar acestea, dacă e să discutăm corect, se pot întâmpla și pe un teren impecabil.
Daniel Nazare: „Pe Arena Națională, la cheremul lui Sandu și Lupescu”
Conform celor de la „Gazzetta dello Sport” se ia în calcul de organizatori netezimea mișcării mingii, duritatea gazonului, înălțimea firelor de iarbă și multe alte aspecte tehnice. Scopul este de a pune pe primul plan, integritatea fizică a sportivilor. De asemenea, să se asigure că spectacolul este la înălțimea unui stadion modern european. Fotbal sau rugby, e mai puțin relevant care e sportul.
Nu mai punem la socoteală că pe Olimpico din Roma se mai țin și concerte, iar totul are un program foarte clar. Noi nu putem face aproape nimic pe Arena Națională și, pe alocuri, chiar la Cluj. Mircea Sandu și Ionuț Lupescu au militat ca stadionul din Capitală să nu fie modernizat cu pistă de atletism sau să fie disponibil pentru meciuri de rugby. La alții se poate pentru că gândesc în perspectivă, unii dintre noi doar pentru ei și pentru buzunarul propriu. La rugby, un meci al „stejarilor” cu Spania se joacă tocmai la Botoșani până va fi gata terenul de la Arcul de Triumf.
Daniel Nazare: „Nu avem nici îngrijitori de teren la cluburile de Liga 1”
Poate n-ați aflat încă, dar există echipe în Liga 1 care nu aveau dispus în organigramă postul de îngrijitor de teren, ulterior, cluburile românești fiind obligate de FRF, prin acordarea licenței, să introducă această funcție. Adică suntem departe rău. Unii zboară cu avioane și vorbesc de războiul electronic și cel hibrid, noi de-abia cioplim în piatră și am descoperit arcul cu săgeți. Mai mult decât atât, numărăm săgețile pentru că ni le furăm între noi.