Interviu cu jucătorul e-sports al lui FC Botoșani, Daniel „Dancos25” Constatinescu
Constantinescu Daniel, cunoscut drept Dancos25 pentru gamerii români, este un jucător profesionist de FIFA ce reprezintă oficial echipa FC Botoșani.
Daniel s-a implicat total în această comunitate de gaming și pe lângă faptul ca joacă pentru echipa Botoșani în toate competițile e-sports, este și un streamer pe platforma YouTube unde a depășit numărul de 16.000 de abonați și reușeste să atragă simultan sute de jucători de FIFA prin sesiunile sale zilnice de live.
ProSport a pregătit în exclusivitate o serie de întrebări pentru Dancos25 prin care reușim să îl cunoaștem mai bine ca jucător profesionist de FIFA 20, dar și ca persoană.
ProSport: Salut Dancos! Voiam în primul rând să-ți mulțumesc pentru timpul acordat și totodată să te felicit pentru contractul e-sport obținut cu echipa FC Botoșani. Înainte de a intra in lumea gaming-ului, spune-ne te rog câteva cuvinte despre tine.
Dancos: Salut! Îți mulțumesc de invitație, numele meu este Constantinescu Daniel Ionut, am 20 de ani și sunt din Galați. Despre mine, ce pot spune, am jucat fotbal de performanță până în această iarnă, când am decis să renunț din cauza lipsei de profesionalism din fotbalul românesc. Mi-am petrecut junioratul la FC Otelul Galați și Liceul cu Program Sportiv Galați, unde am reușit să devin campion județean la U15 și campion regional la U17, iar la vârstă de 16 ani am semnat primul contract în Liga a 3-a din Romania. După 4 ani în Divizia C, am decis să renunț la fotbal din cauza pretențiilor prea mari ale cluburilor, salarii neprimite și dezinteresul față de jucători. Nu am renunțat la fotbal în totalitate, încă joc la campionatele de mini-fotbal din oraș și la turneele naționale, unde reușim să ne calificăm. Hobby-uri nu prea am altele în afara fotbalului, urmăresc foarte des fotbalul, iar dacă nu îl urmăresc, mă joc FIFA, CS:GO sau merg la mini-fotbal.
Ce rol a avut pasiunea ta față de fotbal pentru implicarea în lumea gaming-ului și e-sports?
Pasiunea mea în fotbal a avut un rol foarte mare, pentru că altfel nu ajungeam să joc FIFA cu prietenii, nu m-ar fi interesat jocul dacă nu practicam sportul în viața de zi cu zi. De la FIFA cu prietenii, am progresat foarte mult și am ajuns să mă implic online și datorită oamenilor ce m-au susținut de-a lungul timpului am ajuns astăzi aici.
Când ai inceput să joci FIFA, te-ai gândit vreodată că ai putea face asta la un nivel profesionist sau era pur și simplu o distracție cu prietenii?
Am început să joc FIFA prin 2012, cu colegii de la U15, ne jucam FIFA 07 în rețea, nu ne permiteam calculatoare scumpe pentru a ne lua jocul an de an și nici o consolă. Nu m-am gândit că o să ajung astăzi aici, aveam alte pretenții din partea fotbalului, dar când m-am accidentat la 18 ani și a fost nevoie să stau 3 luni în ghips și alte 6 la recuperare unde nu am primit absolut nici un sprijin din partea clubului unde evoluam, am început să mă joc foarte mult și în urma unei conversații cu prietenii alături de care mă jucam, am decis să mă apuc de stream. Practic, așa m-am apucat de YouTube și de FIFA la modul profesionist, datorită unei conversații cu prietenii, totul spontan. Doar unul singur a crezut în mine, Paul Frunza, și îi mulțumesc enorm pentru tot ajutorul pe care mi l-a oferit la început, toate sfaturile, chiar mi-au fost de folos.
Cum arată o zi din viața unui jucător PRO de FIFA ce a ales să iși dedice timpul exclusiv în partea de e-sports și streaming?
E ca o zi de muncă. Mă trezesc dimineața, îmi iau micul dejun, iar apoi începe munca. Mă așez la birou și încep să editez pentru canalul meu de YouTube, diferite imagini, logo-uri și, între timp, mai vizionez și alti băieți ce se ocupă cu streamingul. După ce termin de editat, încep să mă joc offline, fară a face stream, pentru antrenament. Apoi, urmează streamul unde mă joc din nou pentru antrenament, dar acord mai multă atenție oamenilor ce îmi adresează diverse întrebări, pentru a-i ajuta și pe ei în acest joc. După ce termin stream-ul, mă relaxez cu prietenii la CS:GO sau merg în oraș. Lumea crede că este ușor să faci un stream, iar apoi să-ți faci de cap, dar lumea nu știe că noi muncim mai mult offline pentru a crea conținut pentru ei. Îți spun sincer că în ultima săptămână, nu stiu dacă e noapte cu peste 6 ore dormite, din cauza editării și a antrenamentelor. Noaptea trecuta am dormit 2 ore, de la 7 la 9. Dar asta e, nu mă plâng, asta este munca și trebuie să o fac pentru a-mi atinge obiectivele.
Comunitatea ta de gaming a depășit numărul de 16.000 de abonați unici pe platforma YouTube, care crezi că sunt principalele calității pentru un streamer de succes și un content de calitate?
Principala calitate, în opinia mea, este modestia, să nu uiți niciodată de unde ai plecat. Eu încerc să ajut pe țoață lumea, uneori nu reușesc fiindcă primesc prea multe întrebări și nu mai apuc să răspund tuturor, dar mereu am încercat să ajut pe țoață lumea, iar pe YouTube am moderatorii care mai răspund în locul meu uneori. Următoarea este munca, trebuie să muncești de 2 ori mai mult, exact cum am spus mai devreme, trebuie să te autodepășești în fiecare zi. Dar degeaba muncești daca devii cu nasul pe sus după ce ai câteva realizări, lumea nu o să te mai urmărească și nu o să te mai sprijine dacă nu rămâi modest.
Ce părere ai despre Twitch, Facebook Gaming și restul platformelor de streaming? De ce ai ales YouTube?
Am ales YouTube pentru că este cea mai urmărită platformă din România, deși nu este o platformă de stream. Facebook Gaming nu mai este cum era în trecut și nu este nici foarte urmărită în tara noastră. Iar despre Twitch, ce pot spune, este cea mai puternică platforma de stream din lume, dar nu în Romania. Am avut și eu o încercare și am scăzut puțin, dar lumea m-a susținut și acolo. Este o platforma unde te poți desfășură cât mai liber.
Scena de gaming din toată lumea este într-o continuă evoluție de ceva vreme, iar prin urmare sponsorii precum și competițiile apar din ce în ce mai des. Spune-ne, te rog, unde vezi tu comunitatea de e-sports în câțiva ani? Dar pe tine, în calitate de jucător?
Despre comunitatea de FIFA din Romania am multe cuvinte de laudă. Mă bucură faptul că se organizează turnee în țară, că avem streameri ce îi putem urmări și învață de la ei anumite lucruri. Cel mai mult îl apreciez pe Mircea Pavel (Jepcar) pentru cel mai important proiect din ultimii 5-6-7 ani, CSC eSports, singura echipă profesionistă de FIFA din țară, unde poți să te dezvolți în cele mai bune condiții, alături de mulți oameni minunați și profesioniști. De asemenea, țin să îi mulțumesc foarte mult lui Ovidiu Pătrașcu, fost campion mondial și european la FIFA, pentru faptul că m-a învățat cum să mă pun pe picioare cu streaming-ul și pentru sfaturile pe care mi le-a dat de-a lungul timpului. El m-a făcut să realizez ce oportunitate imensă am reprezentând FC Botoșani. De asemenea, apreciez jucătorii de top din tară, modestia lor, am petrecut noaptea trecută 7 ore de antrenament cu doi jucători din țară, am învățat diferite tactici, scheme la faze fixe și multe altele. Asta înseamnă unitate. Cu puțină implicare, cred că putem trimite cel puțin 2 jucători anul viitor la regionale.
Despre mine, în calitate de jucător nu stiu ce să-ți spun. Nu îmi place să vorbesc despre viitor, îmi place să trăiesc momentul. Astăzi este cea mai importanta zi. Iar astăzi, reprezint FC Botoșani și numai la asta îmi e gândul, să reprezint clubul cât mai bine și să nu dezamăgesc oamenii ce mi-au oferit încrederea și susținerea de-a lungul timpului.
Mulți playeri, inclusiv jucători profesioniști, se plâng deseori de diverse probleme legat de joc. Delay, așa-zisul script, faptul că nu exista multe servere dedicate. Crezi că sunt justificate?
Da, unele probleme chiar există. Conexiunea este cea mai mare problemă, dacă te joci pe timp de zi, între ora 16-22, înnebunești la propriu. Nu poți să faci absolut nimic. Despre script, nu stiu ce să zic. Da, poate că sunt meciuri în care dominăm și pierdem, desi adversarii nu meritau, dar așa este fotbalul, nu? Ideea e că noi avem impresia că pățim asta de prea multe ori fiindcă jucam într-un weekend cam câte meciuri joacă echipele de fotbal într-un an. Conexiunea în opinia mea este cea mai mare problemă a jocului.
Care ți se par diferențele dintre FIFA 19 și FIFA 20 Ultimate Team? A reușit EA Sports să îmbunătățească jocul față de anul trecut?
Da, au fost aduse imbunătățiri. Anul trecut era schema lui Iniesta, „la croqueta”, pe care o făceai din poartă în poartă și nu iți lua nimeni mingea fiindcă rămânea legata de picior. La fel, era o problema cu centrările, 90% din centrările pe bara a doua erau gol, indiferent că sarea Ramos cu Messi, Messi lua duelul, era foarte enervant. dar acum e amuzant când mă gândesc ce fel era jocul anul trecut. Anul acesta lumea spune că sunt probeleme, din contra, anul acesta daca nu joci fotbal, e foarte greu să te impui. Stilul lui Simeone este cel mai bun în acest an de FIFA, în opinia mea.
Ce recomandări ai avea pentru jucătorii de FIFA ce vor sa treacă, ca și în cazul tau, la un nivel profesionist și să iși dedice timpul și pasiunea in acesta ramură de gaming?
Recomandarea mea e să se antreneze foarte mult daca își doresc asta și să nu renunțe niciodată, indiferent de obstacole. Daca renunți, înseamnă că nu-ți dorești cu adevărat. Am avut momente în care mi-am dorit să renunț, dar nu am făcut-o, fiindcă nu avea rost să renunț la ultimii 3 ani de muncă pentru un meci sau turneu pierdut.
Dancos25 poate fi urmărit pe Youtube accesând link-ul https://www.youtube.com/Dancos25