Interviu cu Stefan “valueHD” Dan, fost jucător profesionist, actual streamer full-time FIFA 20! Despre implicarea în scena de gaming, probleme actuale ale jocului, formații și strategii recomandate
Stefan Dan, cunoscut și ca „valueHD” în lumea gaming-ului, este un fost jucător profesionist de FIFA ce a ales să își dedice timpul și pasiunea în streaming, mai nou. Sesiuni zilnice de live, review-uri de echipe și sfaturi de transfer market precum și diferite Challenge-uri de DRAFT / Weekend League sunt activitățiile pe care valueHD le desfășoară zilnic pe canalul său de YouTube.
Având un număr de 15.000 de abonați, Stefan a reușit să pună bazele unei comunități respectabile de FIFA. Live-urile sale sunt urmărite constant de un număr mare de oameni, multe sesiuni din trecut ajungând și la 20.000 de vizualizări de la momentul postării. ProSport a vrut să afle mai multe despre valueHD, așa că am realizat un interviu în exclusivitate.
Salut Stefan, mulțumim pentru timpul acordat. Spune-ne, te rog, pentru început câteva lucruri despre tine.
Salut, în primul rând mulțumesc pentru interviu, numele meu este Stefan Dan și sunt cunoscut sub nickname-ul valueHD online, am 28 de ani și sunt din Constanța. Timpul liber mi-l petrec în mare parte cu prietena și „copilul” nostru Tano, un ciobănesc german, iar seara editez, îmi aranjez live-urile, sunt un parolist și îmi respect foarte mult comunitatea și încerc să îmi aranjez clip-urile/live-urile atât vizual cât și din punctul de vedere al contentului, totul să arate super profi.
Cum a ajuns implicarea ta în scena de gaming, respectiv FIFA?
În scena de gaming cred că am fost activ încă de mic copil, pentru că deși am prins perioada în care ne petreceam timpul liber afară, fiind mici, nu puteam să stăm foarte târziu că era „periculos”, dar noi ne continuăm activitatea în online, începând ca majoritatea puștilor cu Counter-Strike. Ulterior, fiind mai măricei, ni se părea „cool” să ne strângem în grupulețe și să mergem la săli de „playstation” și acolo evident, am descoperit FIFA, care mi-a fost introdusă mai exact de un prieten apropiat. Apoi a venit perioada liceului unde începuseră „derby-urile” cu colegii de clasă, care e mai bun la fotbal, dar și la FIFA, unde aveam ședințe lungi după ore de jucat 1 vs. 1 cu toți colegii, cam așa a început dragostea pentru acest joc și implicarea mea ulterioară în majoritatea concursurilor locale de FIFA, ulterior și în țară
Am observat că ai o comunitate de gaming destul de numeroasă și implicată. Care este secretul?
Nu stiu daca este vreun secret anume, probabil cei care mă urmăresc au observat că sunt foarte deschis, glumeț, vorbăreț și loial lor, nu m-am „vândut” trendului, am pornit cu ideea de a juca FIFA și nu m-am abătut făcând alte chestii care sunt în trend și cred că mi-am castigat respectul în fata lor, probabil de aici și numărul de urmăritori constanți, dar dacă tragi linie, 50% din merit asupra traseului meu, îl au ei, comunitatea noastră, cei care mă urmăresc și țin să le mulțumesc din suflet pentru tot suportul lor pentru că zilnic, ei aleg să își petreacă 3-4 ore cu mine pe live.
Cum a decurs experiență ta de progamer și participarea în diferite concursuri E-SPORTS?
Experiență mea a fost una foarte plăcuta și am trecut prin toate etapele, adică, copil fiind, participam la majoritatea concursurilor unde cei „mari”, băteau pe cei mici și le prindeam frica, ulterior te făcea să devi și mai maniac asupra jocului, studiindu-l mai mult, apoi, încet încet, am început să căștig majoritatea concursurilor locale. Odata cu vârstă, începusem să merg și prin tara, la majoritatea concursurilor mari, în online la fel, pe diferite platforme online cum a fost Gfinity, participam la tot ce se putea, uneori câștigai, alteori pierdeai, dar la finalul zilei, indiferent de rezultat, erai împlinit pentru că știai că jucai cu cei mai buni jucători din lume, lucru care era mai important decât sumele modice care erau pe vremea copilăriei mele.
Este platforma youtube mai accesibila pentru streaming decât twitch, și mai nou facebook gaming ?
În Romania cu siguranță este mai accesibil platforma YouTube, pentru că te pot urmării persoane care nu se uita neapărat pentru joc în sine, ci pentru tine, că om, că entertainment, pe când pe Twitch este mult mai restrâns publicul și în general intra doar persoanele din nișa ta, iar tu că streamer asta iți dorești, să targhetezi cât mai multe persoane, pentru că alteori mai și vorbești, povestești, nu te joci non-stop.
Mulți playeri, inclusiv jucători profesioniști, se plâng deseori de diverse probleme legat de joc. Delay, așa-zisul script, faptul că nu exista multe servere dedicate. Crezi că sunt justificate?
Da, este adevărat, problema principala de la care pleacă toate problemele, este faptul că noi nu mai avem server de FIFA în Romania cum se întâmplă pe vremuri, motivul nu îl stiu. Jocul în sine are foarte multe variații, nu este că oricare alt joc, orice detaliu, orice comanda, deschide traseul altor idei, iar daca tu apeși un buton pe controller și nu iți este luata comanda în calcul, tu în minte iți prestabilești traseul pentru următoarele mișcări, când brusc, te trezești că nu s-a întâmplat nimic, automat pierzi un tempo, iar adversarul, daca are o conexiune mai buna, este avantajat.
Ce platforma folosești pentru gaming? PS, XBOX sau WINDOWS?
Folosesc Playstation, am început pe Playstation 3, acum joc pe Playstation 4, iar cu toții așteptam cu nerăbdare PlayStation 5 care am înțeles că vă apărea la sfârșitul anului current
În ce an a fost lansata cea mai buna versiune de FIFA de până acum și de ce?
Părerea mea este că cele mai bune versiuni de FIFA au fost FIFA 11, 12, 13 și 14, pentru că țoață atenția programaților era să facă un joc în care 99% contează care jucător este mai bun, în trecut, daca jucai 10 meciuri cu un oponent mai slab că tine, îl băteai de 10 ori land. De câțiva ani încoace, o data cu apariția modului Ultimate Team, care la urma urmei este o afacere pentru EaSports, s-a introdus foarte multa variație astfel încât să poată să câștige și un jucător casual împotrivă unui jucător mult mai bun, lucru firesc pentru afacerea lor, evident. Și îl respect… sau nu.
Spune-ne, te rog, care sunt cele mai bune carduri pe care le-ai folosit în FIFA 20?
Eu acționez foarte impulsiv când vine vorba de FIFA, iar o data pe un live, efectiv am zis hai să o încerc și pe asta, am vândut țoață echipa și am cumpărat cel mai bun jucător din joc Cristiano Ronaldo TOTY 99, evident, nu a funcționat, pentru că restul jucătorilor erau un dezastru complet, dar mi-am făcut damblaua, ulterior revenind la o echipa compactă. Ca și schimbări, mă gândesc să îl adaug pe Neymar în echipa, din nou, îi simt lipsa
Niște sfaturi pentru cei ce vor să își îmbunațească jocul la WEEKEND LEAGUE sau DIVIONS RIVALS? Ce formație ofensivă ți se pare OP? Dar una defensivă?
Chiar vreau să fac un video despre întrebarea asta pentru că este cel mai des adresată, evident, sunt mulți alti factori, dar că să iți dau un răspuns, este vorba de antrenament, este un mod în Ultimate Team – Divison Rivals, unde efectiv faci grinding de meciuri și joci împotrivă jucătorilor mai buni, chiar daca pierzi, la un moment dat le vei învață obiceiurile și vei avansa, este vorba doar despre cât de mult timp ești dispus să aloci antrenamentului. Ca și formații, de regula, fiecare jucător joaca diferit pe fiecare formație, nu poți să generalizezi, dar că să iți răspund, 4-2-3-1 (narrow) este o formație foarte balansată cu un plus pe defensivă, iar 4-1-2-1-2 narrow, este o formație cu care doar ataci, venind cu un minus în defensivă, acum depinde dacă iți place stabilitatea sau ești stilul „totul sau nimic”. Mulțumesc pentru interviu și vă urez succes în tot ceea ce faceți. Îți mulțumim pentru sfaturi și pentru timpul acordat.
Vă puteți abona pe canalulul lui valueHD folosind link-ul https://www.youtube.com/channel/UCfOZDhI1_xmEjnnpDH1MmYw