Interviu cu Vrînceanu „Jaxi” Costin, fost jucător profesionist de Counter Strike: Global Offensive și actual streamer full-time

Costin, sau cum multi îl știu drept JAXITV pe canalul său de gaming, a reușit să depăseasca pragul de 100,000 de subscriberi. Fost jucător profesionist pentru echipa românească Nexus Gaming, Costin este în prezent un streamer full-time cu un succes impresionant în randul gamerilor și a comunității sale. Pe canalul său de Youtube puteti găsi tutoriale despre joc, livestream-uri din meciuri, competitii precum și campionate interne organizate pentru comunitate. Pe langa toate acestea, Jaxi a lansat chiar o aplicatie mobilă numită „ Road To Global”, disponibilă pe iOS și Android.

Salut Jaxi, mulțumim pentru timpul acordat. Spune-ne te rog pentru început câteva lucruri despre tine. Cine este Costin când nu joaca Counter Strike sau când nu face streaming?

Costin este Jaxi de ceva timp deja, acum că ma gandesc la ce rutină aveam înainte să fiu jucator profesionist, cred că inseamna liceu, cs:go in timpul liber, fotbal pe sintetic, ieșiri cu prietenii, lucruri pe care cred că le face orice om normal.

Cum a ajuns implicarea ta în scena de gaming și Counter Strike : Global Offensive? Ai fost atras și de alte jocuri la început sau ai știut că te vei concentra direct pe Counter Strike ?

Implicarea a venit din pasiune, mă joc și m-am jucat foarte puțin alte jocuri în timpul liber, în afara de clasicele GTA și NFS, doar în FIFA pot să zic că am investit poate 5% din timpul investit în CS:GO.

Ești implicat ca și jucător profesionist încă din 2017, cum ți se pare că au evoluat lucrurile în plan de E-SPORTS? Ce aștepți în viitor de la aceasta comunitate de gaming?

Fac parte din organizația Nexus din 2017, dar cred că în 2018 a fost primul moment în care am primit pentru 2 luni daca îmi aduc aminte, salariu, a fost o satisfacția foarte mare. Lucrurile evoluează din ce în ce mai bine, sunt foarte fericit că încep oamenii să trateze totul mai serios și apar sponsori noi, chiar și din non-gaming

Ieri, în timpul live-ului, ai reușit să atingi un număr impresionat de 100,000 de abonați unici pe platforma Youtube. Care crezi că sunt principalele calități ale unui streamer de succes, pentru o comunitate atât de numeroasa și implicată?

Primesc des întrebarea asta, eu am răspuns mereu la fel. Că un om să se uite la tine, trebuie să îi oferi anumite lucruri cum ar fi: să joci foarte bine un joc, să fii foarte amuzant și să creezi momente comice pe live, să aibă ce să învețe de la tine la un joc, să ai o calitate foarte buna sau să fii tu carismatic. Daca nu ai nimic din aceste lucruri, e foarte greu să te ridici.

Care a fost cel mai remarcabil moment din viața ta de jucător profesionist pentru NeXus Gaming?

Au fost 2 momente, unul dintre ele a fost locul 2 la campionatul mondial din Busan, Korea de sud cred, unde am pierdut versus Rusia în finala iar al 2-lea a fost în momentul în care am câștigat versus Virtus Pro, una din cele mai renumit echipe din istoria acestui joc.

De curând ai lansat și o aplicație mobilă dedicata jocului Counter Strike, ce ajută playerii să își imbunateasca jocul și să învețe noi tactici. Spune-ne te rog mai multe despre acest proiect al tău.

Este un proiect la care lucrez de foarte mult timp cu un prieten pe care îl cunosc de la grădiniță, Ciobanu Alin Cristian. Este un proiect care sper să aducă un plus de informații persoanelor care se apuca de CS:GO, jocul fiind FREE de ceva timp și care poate nu dispun de informațiile necesare. Aplicația are foarte multa informație, trick-uri, comenzi explicate și detalii despre joc în ea, este ideal pentru începător și bineînțeles, oricine o poate lua gratis pe orice telefon/tableta.

Care este motivul pentru care ai ales platforma de streaming Youtube și nu Twitch sau Facebook gaming? Care crezi că sunt avantajele și dezavantajele în a face stream pe Youtube?

Youtube-ul este foarte popular la noi în Romania și desi pe parte de streaming Twitch este mult mai calitativ, comunitatea de romani de acolo este foarte mică, iar expunerea este poate de 10 ori mai mică de pe youtube. Majoritatea persoanelor care fac live, fac un compromis, o calitate mai slabă, dar o expunere mai mare, până la urma nu țoață lumea se uita de pe pc-uri de sute de milioane la tine. Despre facebook nu știu, au avut o încercare să intre pe piață, dar mi s-a părut destul de timidă.

 În data de 25.03, comunitatea de Gaming și-a unit forțele într-un eveniment caritabil organizat de NeXus și Bucharest Gaming Marathon. Care a fost suma finală pe care ați reușit să o strângeți? La final, cum s-a simțit să iți dovedești ție în primul rand că jocurile și job-ul pe care îl ai pot salva vieți de oameni în situații de genul.

10.000 de euro am strâns cred și pentru cei care nu stiu, nu este primul eveniment. Am mai reușit aceasta performanta și la alte evenimente caritabile. Stiu cât de puternica este comunitatea, stiu unde putem să ajungem și nu-mi doresc să ne mulțumim cu atât. Putem să facem mai mult, putem să ajutam mai mult, pe țoață lumea.

 Care este top 3 echipe profesioniste Counter:Strike Global Offensive la momentul actual în opinia ta?

Astralis, Natus Vincere iar locul 3 este disputat intre G2, Mousesports și Fnatic. Din cauza COVID, se joaca totul online și ierarhiile se pot schimba din cauza acestui lucru.

Ce recomandări ai avea pentru jucătorii simpli de CS:GO care vor să treacă pragul spre profesioniști? Ce implica asta, care sunt sacrificiile și până la urma cât este de riscant să faci asta?

Sfatul meu ar fi să încerce să se implici foarte mult la vârste fragede pentru a nu își pune în pericol viitorul. Să încerce mereu să fie mai buni decât versiunea lor de ieri și să aibe mereu un plan de rezervă, poate nu vor reuși, dar și daca o vor face, vă fi o împlinire enorma să te întreții dintr-un joc, care după câteva mii de ore, nu mai e un joc, este un lucru serios.

 

Publicat: 30 03. 2020, 17:00
Actualizat: 30 03. 2020, 17:25