Iașiul va găzdui, în vara anului viitor, Campionatele Mondiale de Esports. Timp de 10 zile, peste 600 de gameri din peste 100 de țări se vor întrece la Iași în ceea ce se anunță a fi cea mai lungă și mai complexă ediție de cupă mondială de până acum.
Prima municipalitate care organizează un astfel de eveniment. Beneficii de 20 de milioane de dolari
Cristian Nistor, Brand Manager la SCC România, a fost desemnat manager al Campionatului Mondial de Esports de la Iași și va reprezenta municipalitatea la Summit-ul World Esports din Coreea de Sud. Acesta a vorbit despre dezvoltarea turismului prin organizarea unui astfel de tip de eveniment la Iași.
„Campionatele Mondiale vor avea loc în vara anului viitor, la Iași, la Palas. Este cel mai bun cadru pentru ca lumea să vadă Iașiul, din inima orașului. Consiliul Local al municipiului Iași a votat în unanimitate acest proiect și suntem prima municipalitate la nivel mondial care organizează un eveniment de asemenea anvergură. Campionatele Mondiale din Bali, din acest an, sunt organizate de filiala Comitetului Olimpic Internațional din Indonezia, la nivel guvernamental.
Noi ne-am asumat la nivel de municipiu un asemenea proiect. O lege nescrisă a managementului sportiv spune că un leu, un dolar, investit într-o comunitate, într-un tip din acesta de eveniment, aduce înapoi alți 4. Bugetul evenimentului se apropie de 5 milioane de euro, deci putem aproxima un beneficiu direct în economie de 20 de milioane de euro. Plus excedentul de turiști, admiratori, fani pentru această categorie”, a declarat pentru ProSport Cristian Nistor, care a subliniat importanța promovării orașului și în mediul online printr-un astfel de Campionat Mondial: „Tribunele vor fi cu siguranță pline, dar trebuie să luăm în considerare și online-ul, unde pe partea de streaming și esports sunt milioane de utilizatori care consumă acest tip de produs. Ar trebui să luăm în calcul platforma Twitch, care este un Youtube pentru gameri, iar pentru noi, în România, este un tărâm cam necunoscut, dar care va fi dezvoltat.
Platforma Twitch este deținută de către gigantul Amazon. Plus celelalte platforme, dacă însumăm toate vizualizările de acolo, cu siguranță Iașiul va fi pus pe hartă nu doar offline, ci și online, în toată lumea. Ne învârtim într-un cerc select, ediția trecută a fost în Israel, anul acesta va avea loc în Bali, iar în 2024 bănuiesc că va fi într-o țară din Emirate”.
Nistor a mai explicat că Esports-ul s-a dezvoltat extrem de mult în lume în ultimii ani și este un domeniu în care se investesc sume mari de bani.
Managerul evenimentului de la Iași a subliniat faptul că jucătorii nu vin singuri la competiții, ci însoțiți de un adevărat staff din care nu lipsesc managerul, psihologul, un strateg militar, nutriționistul.
Oficialul ieșean a dezvăluit chiar că un gamer a solicitat un elicopter pentru a veni de la Aeroportul Internațional Iași direct la Palas.
„Vor fi sigur mininum 6 categorii de jocuri, iar aceste categorii le vom împărți pe aproximativ 600 de jucători profesioniști, care nu vin singuri, ci vin cu staff-uri, cu manageri, nutriționiști, strategi, psihologi. Chiar avem o cerere specială a unui jucător, căruia nu-i putem da numele, care vrea să vină cu elicopterul de la aeroport până la Palas. Sunt mai multe categorii de jocuri, Counter-Strike CS Go, eFootball, Tekken, PUBG Mobile, jocuri foarte cunoscute de către cei tineri în mediul online. Iar la Iași vor ajunge cei mai buni dintre cei mai buni. În ianuarie anul viitor vor începe calificările pentru aceste Campionate Mondiale de la Iași, iar la noi vor veni cei mai buni din lume”, a mai explicat Cristian Nistor.
Managerul Campionatelor Mondiale de Esports de la Iași a vorbit și despre premiile consistente în bani:
„Se câștigă bani foarte frumoși în Esports, fondul de premiere anul acesta în Bali este de jumătate de milion de dolari, iar noi intenționăm anul viitor să avem un fond de aproape un milion de dolari, din care jumătate cash, împărțit pe toate categoriile și jumătate în criptomonede.
O stație profesionistă de E Gaming ajunge undeva între 4.000 și 10.000 de euro, iar după ce este folosită la Campionatele Mondiale se scoate la licitație și un preț pleacă de la 20.000 de euro. Organizatorii pun la dispoziție stațiile, dar de cele mai multe ori sunt asigurate de către sponsori, care sunt și ei interesați să fie pe scenă, alături de jucători”.
Cristian Nistor a dezvăluit că unul dintre obiectivele sale pe termen lung este aducerea la Iași a sediului Federației Române de Esports.
„Avem foarte mult interes din zona privată, companiile care au o legătură cu partea de Esports văd această industrie deja dezvoltată pe piața asiatică unde noi vom fi prezenți la Summit pentru a pune Iașiul pe hartă și au tot interesul să se dezvolte. Inevitabil, este un val care s-a dezvoltat la nivel mondial și vine peste noi. Urmează să avem și noi în România o legislație de Esports, Universitatea Alexandru Ioan Cuza deja a început procedura de acreditare pentru un master de Esports Management, iar obiectivul nostru, pe lângă aceste Campionate Mondiale, este să aducem viitorul sediu al Federației Naționale de Esports în Iași”, a punctat Nistor.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER