Cinci lucruri mai puțin știute despre inegalabilul Ivan Patzaichin. Povești, amintiri, întâmplări reale cu Florin Călinescu și cu Dan Bittman | SPECIAL
Ivan Patzaichin s-a stins din viață duminică, dar despre el circulă o grămadă de povești. Dincolo de pasiunile sale și de munca în kaiac-canoe, fostul mare sportiv avea mulți prieteni.
ProSport a încercat să le pună cap la cap și să ofere cititorilor amănunte inedite despre viața lui Ivan Patzaichin, poate cel mai mare sportiv al României.
Funeraliile cu onoruri militare se vor desfăşura, marţi, la ora 13:00, la Clubul Sportiv Dinamo şi vor fi urmate de slujba de înmormântare la Cimitirul Bellu.
Cinci lucruri mai puțîn știute despre inegalabilul Ivan Patzaichin. Povești, amintiri, întâmplări reale cu Florin Călinescu și cu Dan Bittman | SPECIAL
Ivan Patzaichin a încetat din viaţă, duminică, la vârsta de 71 de ani. Familia sa a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care anunţă că ”Ivan a plecat şi nu se mai întoarce”.
1. Modestia lui Ivan Patzaichin era deja proverbială. Poate și de aceea atunci când a fost gata statuia lui, din fața stadionului Dinamo, cu mare greutate a acceptat să vină la inaugurare. Dar legat de această statuie există o poveste fabuloasă cu el și actorul Florin Călinescu.
Într-o zi, Ivan, primește un telefon din partea lui Florin Călinescu. Îndrăgitul om de teatru și de televiziune s-a gândit să-i facă o farsă marelui Ivan, spunându-i: „Bine mai, Ivane, trec pe lângă ține, te salut și tu nu mi răspunzi la salut? Chiar așa?”.
Moment în care Patzaichin îi răspunde, fâstăcindu-se de emoție: „Florine, îmi cer mii de scuze. Când s-a întâmplat asta? Tu mă știi pe mine. Cum să nu ți răspund la salut?”.
După câteva minute de tachinare, Florin Călinescu îi da „servită” lui Ivan: „Păi uite, am trecut pe lângă tine chiar acum. Am zis salut, Ivan și nimic. Te-am salutat de acolo, de sus, unde ești tu, de pe soclu.
Sunt pe Șoseaua Ștefan cel Mare, Ivane, în fața clubului Dinamo, unde e statuia ta”, i-a spus Călinescu amuzat. Între cei doi era o prietenie de zeci de ani, Ivan admirându-l foarte mult pe Florin Călinescu.
Ivan Patzaichin a suferit mult după cățelușa Blanche
2. Ivan Patzaichin era topit după Blanche, cățelușa lui. O lua peste tot cu el. Chiar și în barcă, atunci când coordona antrenamentele lotului de canoe.
În clipa în care cățelușa a murit, Ivan a suferit foarte mult după ea. Acum, Blanche are din nou stăpânul lângă ea. Acolo în Ceruri!
3. Crescut și format în Delta Dunării, Patzaichin știa să prepare peștele că nimeni altul. „Când avea chef intra în bucătărie și gătea peștele după rețete știute doar de dânsul. Te lingeai pe degete de gustos ce era”, a precizat pentru Prosport, Florin Popescu, antrenorul actual al lotului olimpic de canoe.
4. Printre alte pasiuni, pe care le avea Ivan Patzaichin, se numără și grădinăritul. Avea o casă pe lângă București unde obișnuia să petreacă mult timp. O grădină de care se îngrijea impecabil.
Drapelul COSR în bernă timp de trei zile
5. Ivan era și mare pasionat de muzică. Unul dintre cei mai buni prieteni ai lui era solistul trupei Holograf, Dan Bittman. Cei doi se știau încă din anii 80, de la Costinești. Când Holograf concerta la București, Ivan era nelipsit de la spectacolele lor. Ascultă muzică jazz dar și folk. Era un mare consumator de teatru, având mulți prieteni în lumea actorilor.
Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a decis ca, în semn de respect pentru contribuţia incomensurabilă adusă de Ivan Patzaichin Mişcării Olimpice, să arboreze în bernă drapelul COSR de la Casa Olimpică şi din Complexul Olimpic ”Sydney 2000” din Izvorani.
Pentru 3 zile drapelul va rămâne în bernă pentru a evoca amintirea unuia dintre cei mai mari campioni ai sportului olimpic din România, Ivan Patzaichin, dar şi pentru a-i onora viaţa, realizările, performanţele şi moştenirea pe care a lăsat-o sportului şi Spiritului Olimpic al României.