„Sărutul torței”, gestul care a sfidat coronavirusul în aceste zile de pandemie. Unde s-a întâmplat și de ce VIDEO
Primul alergător japonez din ștafeta flăcării Jocurilor Olimpice Tokyo 2020 a fost campioana olimpică de la maraton din 2004, de la Atena, Mizuki Noguchi.
Aceasta a primit ieri flacăra olimpică de la grecoaica Anna Korakaki după momentul de recunoștință din fața statuii Baronului Pierre de Coubertain. Momentul în care cele două torțe își transferă flacăra este cunoscut în lumea olimpică drept „sărutul torței”.
Medaliile sunt produse din metalele colectate din telefoane reciclate
Este pentru a doua oară când capitala Japoniei, Tokyo, găzduieşte Jocurile Olimpice de vară, primele fiind desfăşurate aici în 1964. Ediţia 2020 va fi a patra desfăşurată în Japonia, care a mai găzduit şi Jocurile Olimpice de iarnă – Sapporo 1972 şi Nagano 1998. Pentru acest an, niponii propun cele mai sustenabile Jocuri din istorie: medaliile sunt produse din metalele colectate din telefoane reciclate, paturile din satul olimpic sunt reciclate, flacăra va fi păstrată aprinsă cu ajutorul hidrogenului, emisia de carbon fiind zero, iar roboţi umanoizi vor ajuta spectatorii să îşi găsească locurile în tribune.
Jocurile Olimpice Tokyo 2020 vor include 339 de evenimente din 33 de sporturi diferite, însumând 50 de discipline. Pe lângă cele 5 noi sporturi introduse în competiţie la Tokyo (karate, skateboarding, escaladă sportivă, surfing şi baseball/softball), vor mai fi încă 15 evenimente ale sporturilor existente – inclusiv baschet 3X3, freestyle BMX şi Madison cycling – precum şi noi evenimente comune mai multor sporturi. La cel mai mare eveniment sportiv al planetei participă peste 11.000 de sportivi.