De-a lungul timpului, reprezentativa României a avut parte de trei baraje de care a trebuit să treacă pentru a atinge faze avansate. Pe niciunul n-a reușit să-l depășească.
Veste bună pentru naționala României! Un singur test pozitiv pentru noul coronavirus: „Toți tricolorii sunt negativi!”
Primul, în 1972, a fost în sferturile Campionatului European. „Dubla” cu Ungaria s-a încheiat nedecis, 1-1 la Budapesta și 2-2 la București, pe-atunci necontând golul marcat în deplasare. Așa că a fost nevoie de un al treilea joc, disputat pe teren neutru, la Belgrad, unde Ungaria ne-a învins cu 2-1, marcând golul victoriei în minutul 88.
A doua oară a fost pentru turneul final al CM 2002. Ocupând locul 2 în grupă, în urma Italiei, a trebuit să susținem barajul cu o altă ocupantă de loc secund, Slovenia, „dublă” în care eram considerați mari favoriți. Cele din târg însă nu s-au potrivit cu cele de-acasă, așa că la Ljubljana am pierdut, 1-2, iar la București nu am reușit decât 1-1.
În fine, cel din urmă a avut ca scop calificarea la turneul final al CM 2014. La finalul jocurilor din grupă, ne clasasem pe locul 2, după Olanda. De această dată, adversară ne-a fost Grecia. Am pierdut cu 1-3 în deplasare în tur, iar la retur am izbutit doar 1-1 pe teren propriu, ratând și acest baraj.
După cum se poate observa, nu numai că nu am trecut de aceste baraje, dar nici măcar nu am izbutit vreo victorie! Ba mai mult, în doar un singur joc din cele 5 am condus, cel de la Ljubljana, când am avut 1-0 care la final însă a devenit 1-2.
Islanda a avut și ea parte de un singur baraj, pentru turneul final al CM 2014. Atunci se situase pe locul 2 la finalul jocurilor din grupă, în urma Elveției, jucând barajul contra Croației, remizând acasă, 0-0, și pierzând în deplasare, 0-2.
Meciul de la Reykjavik va fi condus de o brigadă slovenă, avându-l la centru pe Damir Skomina (n. 05.08.1976, la Koper). Acesta va fi ajutat de asistenții Jure Praprotnik și Robert Vukan, iar Rade Obrenovič va fi rezervă. De asemenea, arbitrul VAR este Juan Martinez Munuera (Spania), care va fi asistat de Slavko Vinčič (Slovenia). Observatorul delegat de UEFA este armeanul Karen Nalbandian.
Va fi a doua oară când Damir Skomina (foto jos) va fi la centru la un meci al României, precedentul fiind cel de tristă amintire de la 11.11.2016, contra Poloniei, când pe Arena Națională niște derbedei au lansat nenumărate petarde pe suprafața de joc, arbitrul sloven fiind nevoit să oprească meciul, iar FRF s-a ales cu amendă și cu Arena Națională suspendată. Și ne-am mai ales cu ceva, una dintre acele petarde au căzut în dreptul lui Lewandowski, care de supărare, ne-a dat două goluri în ultima decadă.
Pe de altă parte, Skomina a arbitrat multe meciuri tari, fiind desemnat în 2019 arbitrul mondial al anului de către IFFHS. Printre alte meciuri, a condus finala Ligii Campionilor din 2019, Liverpool – Tottenham Hotspur (2-0), precum și incredibilul 8-2 pe care Bayern München i l-a administrat FC Barcelonei în sezonul trecut al Ligii Campionilor.
În afara lui Skomina, naționala noastră a mai avut un meci arbitrat de un sloven, un amical de la 18.11.2014, România – Danemarca 2-0, la centru fiind atunci Slavko Vinčič, cel care acum va fi în sala VAR.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER