“A fost ca pe front!” Cele mai dure meciuri din istoria cupelor europene, cu mărturiile românilor protagoniști: “Intrau așa tare coechipierii că și la antrenamente mă feream de ei!” | EXCLUSIV

Referee Daniele Orsato shows a red card to Atletico Madrid's Stefan Savic, third right, after he fouled Chelsea's Antonio Rudiger during the Champions League, round of 16, second leg soccer match between Chelsea and Atletico Madrid at the Stamford Bridge stadium, London, Wednesday, March 17, 2021. (AP Photo/Matt Dunham)
Vezi galeria foto - 4 poze

Un demers inedit: am contabilizat partidele all-time evaluate drept cele mai dure din istoria cupelor europene sau cele mai “murdare”. Acelea unde cartonașele galbene și roșii au venit cu duiumul. Surpriza e uriașă: românii sunt protagoniști în top 3 meciuri de acest fel după numărul avertismentelor!

Partidele care au speriat” fair-play-ul, cu români protagoniști

Astăzi descoperim împreună cu eroii autohtoni povestea ciocnirilor care au compus până acum superlativele unei istorii sensibile. Intrăm în contextul și atmosfera meciurilor, apoi retrăim desfășurarea lor aparte prin mărturii din teren! Întâi de toate, pentru clasificarea meciurilor și identificarea celor mai dure, am utilizat un sistem de punctaj pentru sancțiunile dictate de arbitri:

  • 3 puncte pentru cartonaș roșu direct
  • 2 puncte pentru cartonaș roșu în urma a două avertismente
  • 1 punct pentru fiecare cartonaș galben.

Competițiile în baza cărora a fost realizată ierarhia celor mai dure meciuri din istoria cupelor europene, pe baza datelor worldfootball.net, sunt următoarele, incluzând de fiecare dată și fazele lor preliminare, când acestea au existat:

  • Cupa Campionilor și Liga Campionilor
  • Cupa UEFA și Europa League
  • Conference League
  • Cupa Cupelor, Cupa UEFA Intertoto și Supercupa Europei

Avem și jucători, și arbitri! Locul 3, cu Gâlcă și brigada Horațiu Feșnic

Spre vârful ierarhiei “anti-fair-play”, mai exact pe locul 3 din toate timpurile, avem la egalitate 4 meciuri care contabilizează, fiecare, 18 puncte de sancțiune. Acestea sunt  pe ultima treaptă a podiumului:

An       Competiție       Meci                                                    Sancțiuni

2002    Intertoto             Malaga – Villarreal 1-1                            3 roșii + 9 galbene

2008    prel. EL               Metalurg Liepajas – Glentoran 2-0    3 roșii + 9 galbene

2011      prel. EL              Trnava – Lokomotiv Moscova 1-1       3 roșii (2 directe) + 10 galbene

2022    prel. ConL          St. Patrick’s – ȚSKA Sofia 0-2              2 roșii + 12 galbene

Unde sunt românii? Ei bine, în duelul din Intertoto, Constantin Gâlcă a fost titular și integralist pentru Villareal, ba chiar a și încasat unul din cele 9 cartonașe galbene!

În vreme ce meciul cel mai recent, din preliminariile Conference League de anul trecut, a fost condus de o brigadă cu Horațiu Feșnic (foto jos) la centru, Valentin Avram și Alexandru Cerei – asistenți, iar Sebastian Colțescu – al patrulea oficial!

Horatiu Mircea Fesnic acorda un cartonas rosu lui Joyskim Dawa in Superliga. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

“S-a jucat foarte puțin fotbal

Cum arbitrii noștri sunt încă în activitate, normele UEFA le îi opresc să comenteze cu privire la meciul de pomină în care au participat. Dar fostul internațional Costel Gâlcă, astăzi antrenor, își aduce aminte bine duelul spaniol din cupele europene cu 3 eliminări și alte 9 cartonașe galbene:

Dacă am afla exact câte minute efective de joc au fost atunci, am constata probabil că s-a jucat foarte puțin fotbal. Miza era importantă și, după ce pierdusem cu 1-0 în tur, pe teren propriu, fiecare echipă a încercat să folosească toate metodele pentru a câștiga. A fost cumva ca pe front! Destule durități, am încasat și eu un cartonaș galben. Au trecut peste 20 de ani de atunci, dar îmi aduc aminte că fotbalul a cam suferit în acea partidă”

Cum bine rememorează Gâlcă, în turul finalei UEFA Intertoto fusese Villarreal – Malaga 0-1, iar 19.000 de fani au așteptat pe La Rosaleda deznodământul calificării. Ce a ieșit? O captură video din transmisiunea partidei, extrem de grăitoare, înainte de povestea detaliată:

Trei roșii în minutul 90, cu Martin „El Loco” Palermo 

Malag a deschis scorul în minutul 31 și așa s-a intrat la pauză. Misiune tot mai grea pentru Gâlcă și Villarreal. Ca un detaliu inedit, arbitrul german Helmut Fleishcer nu a arătat niciun avertisment în primele 45 de minute!

  • 30 ani avea Gâlcă la data partidei, românul jucase anterior în Spania pentru Mallorca și Espanyol iar după Villareal avea să ajungă la Zaragoza și Almeria

Dar de la cabine s-a ieșit cu presiunea uriașă mutată pe umerii jucătorilor. Villarreal egalează în minutul 65, Berruet, Josico și Costel Gâlcă văzuseră deja “galben” la oaspeți, iar Sandro, de la gazde. Mai vin câteva avertismente, iar în minutul 90 se declanșează conflictul pe teren.

Aranda și Martin Palermo sunt eliminați de la Villarreal, până și portarul Pepe Reina ia galben!, Josemi de la Malaga părăsește și el terenul. Malaga câștigă finala, cu 1-1 la retur, continuă astfel în Cupa UEFA și are să ajungă până în sferturile ei de finală!

Costel Gâlcă în tricoul lui Villarreal, chiar în semifinalele Cupei UEFA Intertoto 2002, înaintea duelului cu Malaga, deplasare la Troyes (Franța)

Locul 1 all-time cu românul Șuleap în prima linie

Mergem mai departe și pe locul 2 se află un meci cu 19 puncte de sancțiune. E vorba de Supercupa Europei din 1983, Aston Villa – Barcelona 3-0, unde s-au arătat 3 cartonașe roșii direct și alte 10 cartonașe galbene. Măcar aici nu avem români 😊

Pe primul loc în top cele mai dure partide din istoria cupelor europene sunt două meciuri, fiecare cu câte 20 de puncte de sancțiune. Un FC Riga – ȚSKA Sofia 1-0 și 3-5 la penalty-uri, din preliminariile Europa League 2018, care a însemnat nu mai puțin de 6 eliminări, două în urma cumulului de cartonașe, plus alte 4 galbene.

La egalitate, un meci MSK Zilina – FK Baku 3-1, tot preliminarii, dar Cupa UEFA din 2005. A fost 3-1 pentru slovaci și s-au arătat 4 cartonașe roșii plus alte 8 galbene! Titular, integralist și avertizat cu cartonaș galben: Marius Șuleap, în formația din Azerbaidjan!

Două “runde” cu 4 eliminări!

În tur, FK Baku a învins cu 1-0 deși azerii erau clar outsideri în confruntarea continentală. La retur, slovacii au început tare și au deschis scorul în minutul 7. A marcat pentru 2-0 și scor de calificare Zilina tocmai fundașul Cisovski, care avea să ajungă ulterior la Poli Timișoara și care în 2020 a pierit la doar 40 de ani în urma unei afecțiuni cumplite.

Arbitru grec Ioannis Tsachilidis arătase un singur galben până în minutul 40. Când nervii erup, Sestak (Zilina) și portarul lui FK Baku sunt eliminați direct! În minutul 45, altă “explozie” cu raport 3-1 la galbene!

La reluare e sancționat Șuleap, minutul 58, iar FK Baku marchează și la 2-1 pentru Zilina, azerii sunt calificați miraculos prin gol în deplasare! Doar că la doar un minut după gol, minutul 69, alte două eliminări directe, câte una pentru fiecare formație! Continuă și “galbenele”, la azeri, iar Labant face 3-1 (85) și aduce calificarea pentru slovaci.

Marius Șuleap (dreapta), la Poli AEK Timișoara, într-un duel cu Sorin Frunză din Liga 1 a acelor ani

Am fi scris istorie, miza uriașă a declanșat tot”

La 25 de ani, mijlocașul Marius Șuleap era la prima experiență pentru un club din străinătate. Jucase în țară la FC Baia Mare, Rocar București, Universitatea Craiova, Petrolul Ploiești și Poli Timișoara:

A contact enorm contextul partidei. FK Baku se afla la al doilea sezon european din istorie, iar prima oară, în 1998, îi scosese tocmai FC Argeș, din primul tur. Așadar, era o șansă rară să eliminăm pentru prima oară pe cineva din cupele europene! Mai ales că Zilina era favorită, dar noi câștigasem în tur! Presiunea asta a influențat tot ce s-a întâmplat”

Șuleap, care a obținut și un titlu de campion al Azerbaidjanului cu FK Baku, a trecut ulterior la rivala Inter Baku, apoi a mai evoluat la Unirea Urziceni, Gloria Buzău, OFI Creta, FC Snagov sau FC Botoșani până la retragere. Cum a trăit “nebunia” din teren, de la Zilina?

Eu spun că s-au acordat corect cartonașele, au fost prea multe încăierări. Nervi mulți, miză mare, iar noi n-am putut să o gestionăm așa bine. Zilina tot ataca, în timp ce azerii din echipa lui FK Baku aveau niște intrări… Hai să spunem doar dure, dar eu și la antrenamente mă feream de ei! Era stilul lor, tipic aș zice!”

Publicat: 23 02. 2023, 19:15