Alexandru Crețu, posibila surpriză a lui Mirel Rădoi pentru baraj, a reluat antrenamentele la NK Maribor: „Ne pregătim în grupuri de 3-4”. Cu cât i-a diminuat clubul contractul
Fostul mijlocaș al Politehnicii Iași, Alexandru Crețu, 28 de ani, actualmente legitimat la formația slovenă NK Maribor, a declarat că în Slovenia echipele eu reluat antrenamentele în grupuri mici de câte 3-4 jucători.
„Acum sunt la Maribor, facem antrenamente în grupuri de câte 3-4 jucători, fără antrenori. Nu avem voie prea mulți pe teren, avem un program pe care îl respectăm zi de zi. Din câte am înțeles, treburile s-au cam apropiat de normalitate și cred că săptămâna viitoare vom începe antrenamentele colective. Aici, în Slovenia, cazurile de coronavirus au fost mai puține, fiind și o țară mai mică.
Cei de la conducerea țării au ridicat restricțiile, luni s-au deschis restaurantele, terasele, oamenii au voie să stea la terase. Cred că lucrurile revin la normal”, a declarat Alex Crețu în cadrul unei emisiuni pe site-ul clubului din Copou.
Fostul fotbalist al Politehnicii a precizat că prima ligă din Slovenia s-ar putea relua la sfârșitul acestei luni: „Sper să dăm drumul la treabă cât mai repede, pentru că a fost o perioadă grea pentru noi, sportivii. Nu se compară antrenametele colective cu cele în grupuri 3-4 sau cu cele de acasă. Era vorba ca pe 30 mai să înceapă campionatul și mai avem 10 etape. Putem termina campionatul destul de repede. Dar nu cred că va mai fi la fel. E greu să întrerupi campionatul și să revii la același ritm. Este foarte important să avem grijă la accidentări după ce reluăm antrenamentele. Vom intra într-un cantonament când vom începe cu toții, vom fi monitorizați timp de două săptămâni, vom sta la un hotel, izolați. Deocamdată nu am făcut teste pentru coronavirus, dar vom face”.
Contractele jucătorilor, reduse cu 15-20% pentru 3 luni
Crețu a mai spus că salariile jucătorilor de la NK Maribor au fost reduse cu 15-20 la sută pe o perioadă de trei luni, fotbaliștii fiind de acord cu această măsură. „La noi, cei de la club ne-au propus o micșorare a salariului pe trei luni, cu toții am fost de acord să se reducă 15-20 la sută din contract. E ceva normal, toți am înțeles această perioadă, nimeni nu se aștepta la asta Dar doar pentru trei luni. E greu, clubul trece printr-o perioadă grea, dar și noi trecem printr-o perioadă dificilă. Și mă bucur că s-a ajuns la un numitor comun”, a explicat mijlocașul lui NK Maribor, căruia slovenii i-au propus prelungirea angajamentului: ”Mai am un an aici, dar mi-au propus prelungirea angajamentului. Suntem în discuții. Maribor este o echipă cu nume în Europa, un brand, asta mă motivează să continui aici. Campionatul sloven este în creștere de la an la an. Avem suporteri fanatici și aici, am o relație bună cu fanii, sunt apreciat de suporteri, de staff, de conducere și asta mă bucură”.
Cum și-a schimbat mentalitatea în Slovenia
Alex Crețu a mai explicat că saltul făcut de la Poli Iași la fotbalul sloven a fost uriaș și a punctat că și-a schimbat mult mentalitatea privind pregătirea antrenamentelor.
„A fost un salt uriaș când am plecat din Copou la Olimpija Ljubljana privind și infrastructura, și mentalitatea oamenilor care mă înconjurau. Dacă ar fi să dau timul înapoi mi-aș schimba un pic mentalitatea cu care abordam tot programul de antrenament, de când ajungeam la stadion până terminam antrenamentul. Pentru că am am ajuns la Olimpija și am întâmpinat oarecum niște probleme pe modul de abordare a pregătirii antrenamentului. Atitudinea aici mi-au schimbat-o oamenii din jurul meu. Dau un exemplu. Antrenamentul era la ora 11.00, trebuia să fim cu o oră înainte la stadion. Eu ajungeam la 10 fără 10 minute. Da când ajungeam eu la stadion, deja toți jucătorii erau prin sala de forță, pe la cabinetul medical, făceau masaj, se pregăteau pentru antrenament. Văzând asta zi de zi, m-au motivat să fac la fel și au fost zile când am ajuns primul la stadion.
Să mă pregătesc de antrenamentul propriu-zis. Când ieși cu echipa pe teren deja ești pregătit de antrenament, nu se mai face încălzirea colectivă, doar o ușoară încălzire. Tu la ora 11.00 trebuie să fii pregătit de antrenament atât fizic, cât și psihic”, a precizat Alex Crețu, care este monitorizat de staff-ul lui Mirel Rădoi, fiind convocat pe lista preliminară pentru meciul de baraj cu Islanda: ”Staff-ul Federației are un număr de jucători pe care îi monitorizează, suntem un număr destul de mare. Ei aleg din acei jucători. Vorbim cu mentorul echipei naționale, cu psihologul, am primit chiar niște linkuri în perioada asta, care ne ajută să rămânem motivați. Sunt oameni profesioniști care își fac bine treaba”.
Florin Prunea, cel mai bun președinte. „Avea sânge-n instalație”
Întrebat care a fost cel mai bun președinte cu care a lucrat, Crețu l-a indicat pe Florin Prunea. ”Dacă ne uităm în urmă, Florin Prunea mi-a pus câteva bețe în roate, dar nu sunt supărat pe el. La cum a condus clubul, și-a făcut datoria, a fost un om de cuvânt. Cât a condus clubul a făcut-o bine. Iașiul nu merita să-l piardă, avea sânge-n instalație cum se spune”, a adăugat mijlocașul lui NK Maribor, care vrea să-și încheie cariera la Poi Iași, în cupele europene: ”Vreau să mai joc câțiva ani afară și pe final de carieră să revin la echipa la care am crescut și la care țin, Poli Iași. În planurile mele de viitor intră și Poli Iași, chiar mi-aș dori să repet performanța de a juca în Europa League cu Poli Iași, la final de carieră. Și pe un nou stadion al Iașiului, nu aș vrea să mai joc pe acest stadion vechi. Iar noua arenă să fie tot în Copou”.