ANALIZĂ | Sistemul VAR, folosit de englezi peste regulile FIFA și UEFA. De ce sunt cele mai mari scandaluri de arbitraj în Premier League
Problemele cu sistemul VAR dau de cap tuturor, nu doar antrenorului Dan Petrescu după faza controversată de la FC Sevilla – CFR Cluj. Marile cluburi din Anglia sunt nemulțumite de erorile nenumărate din ultimele etape din Premier League, iar FIFA și UEFA se află în conflict cu Federația Engleză care nu respectă ad literam protocolul VAR.
Licența VAR, în pericol de a fi retrasă în Premier League?
Anglia este singura țară care nu folosește monitorul pentru ca arbitrul central, cel de pe gazon, să poată urmări în reluare fazele controversate. Deși protocolul VAR este foarte clar pentru toate campionatele și trebuie urmat cu sfințenie. Există informații care susțin că englezii sunt în conflict cu FIFA și cu UEFA, ultimii reproșându-le că nu respectă directivele internaționale și ar putea risca o suspendare uriașă, dar și retragerea licenței VAR pentru campionatul englez.
De cealaltă parte, cei din Premier League, cel mai bogat campionat din lume, cred că nu se poate întâmpla așa ceva datorită audienței incredibile a campionatului englez. Un fel de șantaj care nu știm cât va dura.
Ultimul meci dintre Everton și Manchester United, scor 1-1, a general un scandal uriaș dup anularea unui gol marcat de gazde. În urma fazei, Carlo Ancelotti a fost eliminat, fiind primul tehnician din istoria Premier League care a primit cartonașul roșu!
Prima ligă engleză încalcă într-un alt mod grosolan protocolul internațional, cerințele VAR impuse de instituțiile fotbalistice mondiale și continentale: decizia la o fază controversată se ia în studio, nu de arbitrul din teren, la fel ca în rugby. Astfel spus, englezilor nu le pasă de regulamentul VAR și-l folosesc cum vor ei, de aici și seria interminabilă de erori și scandalurile de arbitraj din ultimul timp.
Vor ca discuția dintre arbitrul din teren cu cel din studio să fie auzită live la TV
Mai mult, Premier League propune câteva schimbări din sezonul următor, conform presei britanice, la presiunea marilor cluburi. Copiind modelul din rugby – TMO (Television Match Official) – introdus cu mult înaintea VAR-ului, englezii solicită ca discuțiile dintre arbitrul de pe gazon și cel din studio să devină publice și să fie transmise audio în același timp cu comentariul tv.
Nu știm unde va duce acest război FIFA și UEFA, pe de-o parte, Federația din Anglia, pe de altă parte. Cert e că înverșunarea celor care dirguiesc Premier League le face rău. Cu mulți ani în urmă, arbitrajele aveau o cotă ridicată de credibilitate în Premier League. Ceea ce nu se mai întâmplă azi, din cauza unei încăpățânări proverbiale care nu le aduce nimic bun. Doar discuții interminabile după faze controversate.