Mario Marinică are licență Pro de mai bine un deceniu, iar acum activează în fotbalul indian fiind director tehnic la Kerala Blasters Football Club. Se află aici din noiembrie 2019 și va sta cel puțin până în iunie 2021. Departe de țară, fin cunoscător al fotbalului britanic unde a activat mai bine 20 de ani, antrenorul a vorbit despre rasismul din fotbal. Dar mai ales despre cazul de rasism provocat de Sebastian Colțescu.
Printre primii antrenori români școliți în fotbalul englez la nivel de pedagogie sportivă la începutul anilor 90, cu o carieră scurtă ca jucător la juniorii lui Rocar, Dinamo și Steaua, Mario Marinică a stat de vorbă cu ProSport, tocmai din India. Din localitatea Kochi, o așezare cu 13 milioane de locuitori. Are antenă parabolică și urmărește fotbalul românesc de la peste 6.500 de kilometri distanță.
Este singurul antrenor român care a lucrat la academia de fotbal a lui Arsenal Londra în era Arsene Wenger, Mario Marinică a împlinit pe 13 decembrie 56 de ani. A antrenat Concordia Chajna, Gloria Buzău, Sportul Studențesc și Rapid.
„Ca român care trăiește mai mult prin străinătate din 1990 si am lucrat vreo 25 de ani în fotbalul englez, dintre care 18 ani la federația engleză, vă spun că e rasism sa te adresezi cuiva cu apelativul Turcul, Românul, Albanezul și așa mai departe. Atenție: „Racism in association football is the abuse of players, officials, and fans because of their skin colour, nationality, or ethnicity”, așa spune UEFA și FIFA.
Rasism există în România la greu. Cel puțin în fotbal e arhiplin. Nu numai în tribune, dar am auzit chiar antrenori cu care am lucrat care s-au adresat jucătorilor cu apelativul cioară, țigan, Du-te la mă-ta pe plantație, iar când le atragi atenția despre rasism, o dau în…Tu ții cu ei?
Am lucrat la Concordia Chiajna, o experiență neplăcută. Și vă pot spune că așa s-a întâmplat cu Bawab și Manasee”, recunoaște Mario Marinică.
„Lipsa de cunoștințe despre rasism o întâlnești mai mereu in comentariile TV, jucătorul de culoare, marocanul, nigerianul etc. Acei jucători fiind STIGMATIZATI în fapt prin faptul că nu li se spune pe nume. De ce unuia ca Dennis Man i se va spune întotdeauna Dennis Man, nici măcar numărul 98, iar lui Bouhena i se va zice algerianul?
Am jucat în 1990 la Barking, în liga a opta engleză, iar după o fază de joc banală, un coleg mi-a zis: Băi române, de ce ratezi?
Dacă-mi spunea pe nume, nu era nicio problemă. Ca să înțelegeți mai bine e ca diferența dintre glumă și mișto. Și țigane sau cioară poate fi glumă într-o echipă, acceptată de amândoi jucătorii, dar când ajungi să ratezi și îi reproșezi ceva nu mai e glumă… Devine ceva urât. Și tocmai asta se urmărește să nu se ajungă într-o situație umilitoare”, a continuat antrenorul de 56 de ani.
Cum ar fi trebuit să i se adreseze Colțescu lui Hațegan la meciul de la Paris. „Al treilea domn din dreapta, asta ar fi fost formularea normală. Dar brigada românească trebuie să vorbească în limba engleză, asta e regula. Am participat la Liga Campionilor când eram în Africa de Sud și vă asigur că astea erau regulile. Acolo și peste tot”, este sigur pe el antrenorul român.
„La Sebastian Colțescu nu mă miră nimic, el e un tip arogant cu toată lumea, așa a fost mereu. Când antrenam în România, am avut mari probleme cu el, când eram la Cimentul Fieni. La un meci cu Inter Gaz din 2003 i-a pus un adversar piciorul în piept unui jucător al meu, el nu vedea nimic. Nici galben nu i-a dat, iar noi aveam șase avertismente în minutul 25.
Ca el, cum era Colțescu, nu există nimeni… La fel și Istvan Kovacs, la fel era, l-am prins și pe el mai târziu… Vorbeau urît cu jucătorii!
Hațegan trebuia să-l elimine pe Colțescu, dacă acesta nu-și cerea scuze. A mai fost un caz în Argentina, poate nu știți, un central a eliminat de pe teren un asistent care s-a certat cu banca de rezerve a gazdelor. Nu s-a întâmplat asta, Colțescu nu și-a cerut scuze și tot așa.
E și vina FRF că nu face programe de educare a sportivilor pe teme de rasism. Hațegan are și el o hibă, meciul de tristă amintire cu Irlanda. A grești flagrant”, a concluzionat Mario Marinică.
Am cunoscut trei arbitri corecți în România: Istrate, Dudu Georgescu Jr. și Marinoiu. Dar ei nu au ajuns nicăieri pentru că n-au fost susținuți cu mau fost susținuți alții – Mario Marinică, director tehnic la Kerala Blasters Football Club
Mario Marinică ne-a dezvăluit că în trecut a pregătit două grupe de fotbal feminin, pe vremea când lucra pentru Arsenal Londra. „Mi-am început cariera de antrenor în fotbalul englez, în 1992, imediat reușind să primesc și licența de profesionist. Într-adevăr, am antrenat și două grupe de fete, Under-15 și Under-19 la Arsenal Londra”, a spus tehnicianul Gloriei.
Surprinzător sau nu, acesta a cochetat la un moment dat și cu presa: „Cunoscând destul de bine limba spaniolă, am colaborat și cu cotidianul AS din Spania, pe probleme fotbalistice”. Mario Marinică ne-a dezvăluit că director tehnic la Federația Indiană de Fotbal este Doru Isac, cel care a cochetat cu Federația Română de Ftbal în ăimul mandat al lui Răzvan Burleanu la Casa Fotbalului.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER