La doar 33 de ani, Marian Barbu a făcut pasul ca al patrulea oficial la un meci din grupele Champions League. Făgărășeanul a făcut parte din brigada delegată de UEFA la meciul dintre Club Brugge – Manchester City.
Meciul a fost condus de la centru de Istvan Kovacs, ajutat de asistenții Vasile Marinescu și Ovidiu Artene, precum și de al patrulea oficial Marian Barbu.
Jocul a fost la discreția englezilor, care s-au impus cu 5-1. Golurile partidei au fost marcate de Cancelo (30′), Mahrez (43′, 84′), Walker (53′) și Palmer (67′), pentru City, în timp ce golul de onoare al gazdelor a fost reușit de Vanaken (81′).
Istvan Kovacs a avut o prestație foarte bună și a reușit, pe parcursul meciului, să-i țină sub control pe fotbaliștii de milioane ai lui Pep Guardiola.
Meciul de marți seara, din grupele UEFA Champions League, dintre Club Brugge – Manchester City va rămâne unul special pentru arbitru din Făgăraș Marian Barbu.
„Organizarea meciurilor la acest nivel în Champions League este incredibilă, totul este calculat la secundă. Toate detaliile sunt stabilite la ședința care are loc în dimineața jocului. Meciul propriu zis a fost mai ușor decât credeam pentru că jocul a mers bine. Super atmosferă, stadionul plin, fanii au cântat tot meciul, iar fotbaliștii… Nu am mai văzut până acum așa viteză, precizie a paselor și control al balonului”, a spus Marian Barbu.
Brașoveanul Marian Barbu a pătruns anul trecut pe lista FIFA. Este al treilea arbitru brașovean care intră pe lista FIFA, primii fiind Ghiță Constantin și Radu Petrescu.
La nivel de asistenți, Brașovul i-a avut pe lista FIFA pe Marius Beudeanu și Florin Hîncu.
În acest an, Barbu a primit și primele delegări la nivel internațional. Astfel, pe 15 iulie, Barbu a arbitrat la centru meciul din Conference League dintre Valmiera și Sudova. A urmat, tot în luna iulie, o nouă delegare în Conference League, ca al patrulea oficial la meciul dintre Pogon Szczecin și Osijek. În luna august, Marian Barbu a făcut pasul la un meci din turul 3 preliminar al Champions League, cel dintre Șahtior și Genk, tot ca al patrulea oficial, într-o brigadă cu Istavan Kovacs – Vasile Marinescu și Ovidiu Artene.
Luna trecută, Marian Barbu a fost rezervă la meciul din grupa A din Conference League, cel dintre Alashkert și HJK Helsinki. Horațiu Feșnic a fost central la acel meci, Valentin Avram și Alexandru Cerei au fost cei doi asistenți, iar Marian Barbu a fost arbitru de rezervă.
Marian Barbu a început arbitrajul în urmă cu 17 ani şi a fost declarat în mai multe rânduri cel mai bun arbitru din lotul CJA Braşov.
Născut la Făgaraş, la 13 august 1988, Marian Barbu a făcut pasul către fotbalul naţional în ianuarie 2013 – când a fost promovat în Liga 3. Făgărăşeanul a fost urmărit atent de şefii arbitrajului românesc, iar un an mai târziu Alexandru Deaconu îl promova la excepţional în Liga a 2-a.
„Marian Barbu a fost intens urmărit de noi toţi. Este un real talent. Este şi un mesaj clar către toţi arbitrii din ligile inferioare. Cine îşi face treaba bine, ajunge sus”, declara Deaconu pentru site-ul FRF. Imediat a venit şi prima delegare în Liga 1, un meci Pandurii – Corona Braşov (2014).
Anunţul promovării braşoveanului în lotul de arbitri pentru Liga 1 a venit în cadrul stagiului de pregătire organizat de CCA de la Cheile Grădiştei care a avut loc în vara lui 2018.
„A fost cea mai fericită zi din cariera mea de arbitru. Este ceva normal pentru că este încununarea a 14 ani de arbitraj. În cadrul cursului de la Cheile Grădiştei, preşedintele CCA, Kyros Vassaras, a fost cel care a făcut anunţul. Tot timpul m-am gândit la următorul pas în arbitraj. Când arbitram la Liga a 4-a mă gândeam să ajung la Liga a 3-a şi tot aşa. Mereu am visat să ajung în Liga 1, iar următorul pas este lista FIFA. Acesta este următorul meu obiectiv. Alexandru Deaconu m-a văzut la un meci amical pe lângă Bucureşti şi cred că i-a plăcut cum am arbitrat. A mai venit la alte două meciuri şi a fost mulţumit. Am avut şansă, altfel nu-mi explic cum eu, un băiat de la Făgăraş, să ajung până în Liga 1. Am acumulat multă exerienţă la nivelul Ligii a 2-a”, spunea arbitrul braşovean imediat după anunțul că a fost promovat în lotul pentru Liga 1.
Suprinzător, Marian Barbu consideră că cel mai greu pas în arbitraj a fost să pătrundă în lotul pentru Liga a 3-a.
„Începutul în arbitraj nu a fost deloc uşor. A fost o perioadă în care am tot încercat să promovez în Liga a 3-a. Cred că în arbitraj cel mai important pas este de la Liga a 4-a la Liga a 3-a, pentru că nu eşti cunoscut pe plan național. Pentru mine acest pas a fost foarte greu, deja ratasem două examene. Începusem chiar să mă îndoiesc şi mă gândeam că arbitrajul nu este pentru mine. Atunci, arbitrajul a trecut pe planul secund şi mi-am propus ca principalul obiectiv să fie acela să termin facultatea. Am avut şansa ca până să termin facultatea să şi promovez în lotul pentru Liga a 3-a şi totul s-a schimbat. Am terminat facultatea de inginerie, după care şi Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, ambele la Braşov”, spunea Marian Barbu pentru Monitorul Expres.
Marian Barbu consideră că arbitrii spanioli sunt cei mai bine pregătiţi.
„Urmăresc foarte mult meciurile din campionatele puternice din Europa, în special, Primera Division. Eu cred că Spania are cel mai puternic campionat, iar arbitrii spanioli sunt cei mai bine pregătiţi“, a spus arbitrul de Liga 1.
Înainte să se apuce de arbitraj, în copilărie, Marian a făcut timp de trei ani karate.
„Mi-a plăcut acest sport. Cam trei ani de zile am făcut karate. Am mers şi la câteva concursuri zonale şi de fiecare dată m-am clasat pe locul 4. Am fost foarte dezamăgit că nu luam medalii, astfel că am renunțat şi am trecut la fotbal. Îmi place enorm fotbalul, dar am realizat că nu am mari şanse ca jucător. Un coleg din liceu m-a sfătuit să aleg arbitrajul. Am calităţi fizice, am personalitate şi multă dorinţă de a reuşi”, declara Barbu.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER