Un jurnalist kosovar critică modul în care au reacționat elevii lui Franco Foda în România – Kosovo și își pune toată țara în cap având așteptări total diferite de la conaționalii săi.
Meciul România – Kosovo s-a încheiat cu un scandal fără precedent în care kosovarii i-au acuzat pe români de scandări rasiste și anti-Kosovo, părăsind terenul la insistențele căpitanului Amir Rrahmani. Centralul partidei a așteptat aproape o oră ca oaspeții să revină pe teren în timp ce românii înghețau la -2 grade Celsius, dar acest lucru nu s-a întâmplat și meciul a fost suspendat.
Jurnalistul Baton Haxhiu a avut o reacție dură în ceea ce privește comportamentului kosovarilor, precizând că politica și populismul transformă și sportul într-o platformă pentru eșecuri strategice.
Un jurnalist kosovar are o reacție total neașteptată dar care reflectă realitatea a ceea ce s-a întâmplat în timpul meciului România – Kosovo, încheiat într-un mod trist și tragic pentru frumusețea sportului care nu ar trebui să implice deloc politica.
Totuși, potrivit lui Baton Haxhiu, în loc să aibă loc o reacție echilibrată în fața unor posibile scandări rasiste, ambițiile necugetate și populismul au condus la decizia nesăbuită de a părăsi terenul, fapt care poate crea un precedent periculos.
„Așteptam o reacție echilibrată, fără populism, după evenimentele fără precedent din România – Kosovo. Dar, din păcate, isteria populistă comună a implicat aproape toată lumea, de la liderii Federației de Fotbal din Kosovo până la însuși premierul Albin Kurti, care, în loc să condamne actele diabolice și să promoveze demnitatea sportivă, susțin acest moment rușinos.
Incidentul din meciul Kosovo-România este un exemplu amar al modului în care politica, populismul și ambițiile necugetate transformă sportul într-o platformă pentru eșecuri strategice. Apelurile rasiste sunt inacceptabile și trebuie pedepsite cu forță, dar părăsirea terenului a fost o acțiune nesăbuită, fără să ne gândim la consecințele sportive, politice și la integritatea pe care Kosovo trebuie să o protejeze”, a notat Haxhiu în Gazeta Express.
Baton Haxhiu acuză modul în care s-a comportat căpitanul kosovarilor, Amir Rrahmani, în prelungirile meciului. Comportamentul acestuia nu a făcut decât să dăuneze imaginea unei națiuni care se luptă să își câștige respectul, iar strategia adoptată de fotbalist dăunează tot ce s-a construit până acum pentru a introduce Kosovo pe harta fotbalului internațional.
„Momentele infernale (de a alerga în afara terenului de joc) nu sunt demne de o națiune care încearcă să-și construiască reputația pe arena internațională. Presupunerea că meciul se poate încheia cu scorul de 3:0 pe tabelă, bazându-se pe insultele rușinoase ale suporterilor adversarilor, este o strategie care nu numai că dăunează integrității sportive a Kosovo, dar pune sub semnul întrebării toate eforturile care au a fost făcut pentru a introduce această țară pe scena fotbalului internațional. Jocul se câștigă pe teren, cu pasiune, sudoare și dăruire, nu prin calcule mici care sfidează principiile de bază ale sportului.
Ieșirea din teren în minutul 92, în timpul unui meci în care Kosovo dădea una dintre cele mai bune performanțe din istorie, este un act necugetat care lasă o pată pe întreaga performanță a echipei. Jucătorii din Kosovo au făcut un joc fantastic, au arătat un potențial extraordinar și au provocat un adversar puternic precum România într-un meci în care meciul sportiv a dominat totul. Dar acest moment, întrerupt de o decizie pripită, a subminat tot ce au construit pe teren”, a adăugat Baton Haxhiu.
În articolul kosovarului se atrage atenția și asupra declarației făcută de liderii Federației de Fotbal din Kosovo care au susținut acțiunea lui Rrahmani, ceea ce va afecta pe termen lung fotbalului kosovar la nivel internațional.
„Albin Kurti și liderii Federației de Fotbal din Kosovo par să fie mai interesați să creeze o narațiune naționalistă decât să protejeze interesele pe termen lung ale fotbalului kosovar.
Părăsirea terenului este puțin probabil să aducă beneficii, doar pedepse de la UEFA, care a făcut atât de mult pentru a integra Kosovo în familia fotbalului internațional. Această acțiune nu numai că dăunează încrederii care a fost construită prin muncă asiduă, dar oferă și muniție celor care continuă să se opună recunoașterii Kosovo ca stat independent și suveran.
Kosovo a luptat mult pentru a ajunge aici. Admiterea la UEFA a fost o victorie diplomatică și sportivă care a necesitat ani de muncă asiduă și negocieri. Ieșirea din teren și căutarea victoriilor la masă sunt acte care nu reprezintă această istorie. Dimpotrivă, ei îl subminează, prezentând Kosovo ca o națiune care nu este încă pregătită să facă față marilor provocări într-o manieră demnă”, a mai precizat kosovarul.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER