BREAKING NEWS! Se face Super Liga Europei!
Se pare că până la urmă se poate face Super Liga Europei, proiectul destul de controversat demarat în urmă cu doi ani de către cluburile importante de pe continent, care a fost însă blocat la momentul respectiv de către FIFA și UEFA.
După cum se știe deja destul de bine, în 2021, mai mulți „giganți” ai „Bătrânului continent”, printre care s-au numărat FC Barcelona, Real Madrid, Juventus, Manchester City, Manchester United sau Chelsea, au încercat să își creeze propria competiție, „European Super League”, cu scopul, în mod evident, de a obține venituri mai mari, oficialii acestora fiind nemulțumiți de modul în care se face în prezent împărțirea banilor din drepturile de televizare în Liga Campionilor.
Super Liga Europei are șanse mari să se facă în cele din urmă!
Concret, reprezentanții echipelor mari din Europa nu au fost, și nu sunt în continuare, deranjați de faptul că formațiile mai „mici” primesc sume asemănătoare cu cele care le revin lor, fără să se țină prea mult cont de rezultatele înregistrate de-a lungul competiției.
La momentul respectiv, această revoltă a fost înăbușită de către UEFA și FIFA, după ce anterior fanii mai multor echipe implicate au protestat destul de dur, cei mai vehemenți atunci fiind susținătorii lui Chelsea.
Argumentul principal invocat la acea vreme de către cele două foruri care guvernează fotbalul, din Europa și din întreaga lume, a fost reprezentat de faptul că proiectul de atunci al Super Ligii Europene prevedea să nu se țină cont de meritul sportiv, iar echipele participante să fie mereu aceleași în mare măsură, dorindu-se a se implementa în paralel și un sistem bazat pe invitații.
Decizia dată de Curtea Europeană de Justiție în această speță
Așa că UEFA și FIFA au reușit atunci să blocheze proiectul și, în plus, forul european le-a aplicat și anumite sancțiuni cluburilor implicate în acea revoltă.
Ulterior, ele s-au adresat către Curtea Europeană de Justiție, care acum a stabilit că cele două foruri, prin acțiunea întreprinsă în 2021, au încălcat legile Uniunii Europene referitoare la competiție și libertatea de a oferi servicii, informează britanicii de la Independent.
Regulile FIFA și UEFA privitoare la aprobarea unor competiții între cluburi de fotbal, cum ar fi Super Liga, sunt contrare legii Uniunii Europene. Sunt contrare legilor competiției și libertății de a oferi servicii”, se arată în comunicatul emis de către Marea Cameră a Curții Europene de Justiție, for care a adăugat și că UEFA și FIFA și-au folosit în această speță pozițiile dominante pentru a se impune, dar și că proiectul Super Ligii Europene nu are neapărat nevoie să fie aprobat de cineva pentru a fi implementat.
Așadar, este foarte posibil ca această decizie să reprezinte declicul de care aveau nevoie marile cluburi europene pentru acționa din nou în sensul creării acestei competiții, în contextul în care din 2021 până în prezent unii dintre conducătorii implicați s-au mai exprimat în spațiul public în această cheie.
În mod evident, verdictul exprimat de către Curtea Europeană de Justiție a fost primit cu mare entuziasm de către promotorii Super Ligii. De exemplu, compania A22, cea care se află în spatele proiectului, a transmis la scurt timp că: „Monopolul UEFA este gata, fotbalul este liber”.
Pe de altă parte, au existat și reacții dezaprobatoare. De exemplu, cei de la La Liga, prima ligă din Spania, au ținut să eticheteze proiectul Super Ligii Europene drept unul „egoist și elitist”.
Nu este obligatoriu ca echipele implicate să fie excluse de UEFA
Trebuie menționat faptul că unele dintre reglementările la care a făcut referire acum Curtea Europeană de Justiție sunt deja în vigoare de ceva timp.
Concluziile ar fi că UEFA își poate organiza în continuare propriile competiții și că nu este nevoie ca echipele care vor dori să participe în Super Liga Europeană să fie excluse din Confederația Europeană de Fotbal.
De asemenea, în cazul în care se va ajunge ca această nouă competiție să fie implementată în cele din urmă, tot va fi nevoie ca ea să treacă prin procesele de autorizare a regulilor și procedurilor.